08 Nisan 2001 21:00

Gençlik kabuğunu kırıyor

OHAL yasaklarıyla cendereye alınan Dicle Üniversitesi öğrencileri, içine hapsedildikleri kabuğu adım adım kırıyorlar. Üniversitede bu amaçla, kol, kulüp ve dernekler kurmak için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Paylaş
Gençlik kabuğunu kırıyor
OHAL uygulamaları nedeniyle yasaklarla boğuşan, kol-kulüp ve derneklerde örgütlenmeleri engellenen Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencileri, içine hapsedilmek istendikleri kabuğu kırmak için çalışmalarını yoğunlaştırdılar. Edebiyat, Felsefe, Fizik ve Tıp fakültelerinde çalışmalarını sürdüren öğrenciler, büyük ölçüde öğretim üyelerinin de desteğini kazanmış durumdalar.
Umutsuzluk aşıldı
Basit bir folklor çalışmasının bile engellenmesi nedeniyle üniversitede, "OHAL'de örgütlenmek çok zor" fikri yerleşmesine rağmen kulüp ve kol çalışmaları yürüten öğrenciler, geniş kesimlere çağrı yaptıklarında olumlu yanıtlar alıyorlar. Öğrencilerin sosyal-kültürel vs. her alanda etkinliklere aç olduğu DÜ'de, her kesimden gençlik çevrelerine yapılan çağrılar ses getirirken, Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri öğretim üyelerinin de desteğini alarak çok sayıda kişinin katılımıyla toplantılar düzenliyorlar.
Örneğin, Fen-Edebiyat Fakültesi'nde 27 Mart tarihinde Edebiyat Bölümü öğrencilerinin katıldığı bir toplantı düzenlenerek, Edebiyat Kulübü konusu tartışıldı. Kuruluş başvurusu daha önce yapılan kulüp tüzüğü hakkında bilgi verildi. İki aydır yapılan başvuruya cevap gelmemesi üzerine öğrenciler çözüm konusunda tekrar biraraya gelebilmek için ikinci bir toplantı kararı aldı. Ardından 4 Nisan tarihinde ikinci bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda, öğrencilere kulüp tüzüğü okundu ve kulübün işleyişi hakkında bilgi verildi. İletişimsizlikten yakınan öğrenciler, kulüp faaliyetleriyle bu sorunun çözüleceğini dile getirdiler. Kulübe desteği olan danışman hoca da toplantıya katıldı.
Kulüp için imza kampanyası
Sosyal kültürel faaliyetlerin yürütülebilmesi için öncelikle kulübün meşrulaşması gerekliliği üzerine tartışmaların yaşandığı toplantılarda, OHAL kapsamında olan üniversitenin kendi isteği doğrultusunda kurdurduğu bir iki kulüp dışında hiç bir kulübe izin vermemesi sorunu da gündeme geldi.
Toplantıların ardından oldukça heyecanlı ve istekli oldukları gözlenen öğrenciler, başvurunun tekrar incelenebilmesi için dekana dilekçe verdiler. Rektörlüğün öğrencileri dikkate alması için imza toplama kararı alan Edebiyat Bölümü öğrencileri, bu aşamadan sonra toplantılara katılan öğrencilerden habersiz birşey yapılmaması kararı aldılar. Bu doğrultuda her sınıfın kendi temsilcisini seçmesi önerilerek böylelikle yapılan çalışmalardan bütün öğrencilerin haberdar olması sağlanacak. İmza kampanyasının temsilcileri üzerinden yürütülmesine karar veren öğrenciler daha geniş katılımlı toplantılar düzenleme kararı da aldılar.
Ayrıca ileriki bir aşamada öğrencilerin topluca rektörlüğe çıkması konusunda da görüşbirliğine vardılar. Son toplantıyı bir öğrencinin şiir okuyarak bitirmesi ise gelecek toplantılarda da şiir, hikaye gibi etkinliklere yer verilmesi kararının alınmasına vesile oldu.
ÖNCEKİ HABER

Esnafın miting haftası

SONRAKİ HABER

Ölümleri durdurun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa