07 Nisan 2001 21:00

Halka polis şiddeti

Yurdun dört bir yanında sokağa çıkarak protesto gösterilerini sürdüren esnafa, polis birçok ilde coplar ve panzerlerle saldırdı.

Paylaş
Halka polis şiddeti
Esnaf dün de ülkenin dört bir yanında eylemdeydi. Düne kadar, halkın ve esnafın haklı tepkisini anladıklarını ve gerginliğin tırmanmaması için protesto gösterilerine müdahale etmediklerini açıklayan polis, dün Kayseri, Ankara başta olmak üzere birçok ilde eylemcilere copla müdahale etti, esnafı gözaltına aldı. Polisin şiddetli tutumuna rağmen eylemlerini gerçekleştiren esnaf, taleplerini dikkate almak yerine eylemlerine saldırmayı tercih eden hükümeti istifaya çağırdı.
Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) tarafından düzenlenen protesto yürüyüşüne polis müdahale etti. Çevreyolu Kavşağı'nda toplanan çok sayıda kişi, polisin belirlediği toplanma merkezi olan Veteriner Fakültesi kavşağına gitmek yerine, Cumhuriyet Meydanı'na yöneldi. Grubun önünü panzerlerle çeviren polis, Cumhuriyet Meydanı'na gidilmesine izin vermeyerek, esnafları cop kullanarak dağıttı. Esnaf dağılmadan uzun süre polisle çatıştı.
Bu gerginlik anında, KESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Yeşiltaş'ın çağrısı üzerine, esnaflar miting toplanma merkezine yöneldi. KESOB tarafından düzenlenen ekonomik krizi protesto mitingi, Anadolu Fuarı önünde son buldu. Kayseri'de önemli alışveriş merkezleri olan İstasyon Caddesi, Kapalıçarşı, Kazancılar Çarşısı, Kale Çarşısı, Bankalar Caddesi, Vatan Caddesi, Yeraltı Çarşısı, Sivas Caddesi, Fuzuli Caddesi ve Düveönü Meydanı'ndaki çok sayıda işyeri saat 10.00'dan itibaren kepenkleri kapatıldı. Eski Sanayi, Orta Sanayi, Yeni Sanayi, Argıncık Toptancılar Sitesi, Doğu Sanayi ve Ağaç İşleri Sanayi bölgesindeki çok sayıda işyeri sahibi de işyerlerini kapattı.
Bahçeli'nin memleketinde eylem
MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin memleketi olan Osmaniye'de, Esnaf Odaları Başkanı Mehmet Çapar'ın engelleme çabalarına rağmen 1000 esnaf yürüyüş yaptı. Osmaniye Kadirli Caddesi'nde toplanan grup, kent içinden geçen E-90 Karayolu'nu trafiğe kapatarak yürüyüdü. Bu sırada, Osmaniye Emniyet Müdürü Zekariya Balkar, polis otosuyla yürüyüşçülerin önünü keserek eylemlerinin izinsiz olduğunu söyledi ancak esnaf yürüyüşü sürdürdü.
Urfa'da ise, 13.00 sularında Sarayönü, kapaklı pasajı, aşağı çarşı, otogar esnafı bir araya gelerek yürüyüş yaptı. Dolarların yakıldığı yürüyüşün ardından Bediüzzaman Mezarlığı'na giden esnaf burada kefen giydi.
Kırıkkale'de miting
Kırıkkale'de esnaf ve ticaret odaları tarafından düzenlenen miting, önceki gün 13.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Binlerce esnafın kepenk kapatarak geldiği mitinge 10 bin kişi katılırken, miting alanında kılınan cenaze namazında, "Esnaf öldü, başımız sağolsun" sloganları atıldı. Esnaf ve ticaret odası yöneticilerinin katılımcıları sakinleştirme çabaları ise yuhalamalarla karşılandı.
Çorum'un Alaca ilçesindeki Sanayi Sebze Pazarı'nda toplanan esnaf eylem yaparken, Adapazarı'nda kamyoncular, esnafın temsili cenaze namazını kılıp, kontak anahtarlarını sokağa attı. Öte yandan, Maraş'ta, Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Emniyet Müdürü Sadullah Alkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ejder Gürsoy kent merkezindeki çarşıları gezip esnafa eylem yapmamalarını söylerken, Yeraltı Çarşısı'nı ziyaretinde bir grup esnaf, sorunlarına sahip çıkmadığını söyledikleri Ejder Gürsoy'a tepki gösterdi.
Konya'da esnafın hükümeti protesto etmek amacıyla düzenlediği eylemler sırasında gözaltına alınan 28 kişi, çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı. Önceki gün Şato Form Caddesi'ndeki gösteri sırasında gözaltına alınan 28 kişi, ifadelerinin alınmasının ardından Adliye'ye sevk edildi. Savcılıkça sorgulandıktan sonra Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılan 28 kişi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İskenderun'da 14 Nisan'a hazırlık
22 Mart'ta sanayi sitesinde yüzde 95 kepenk kapatarak miting yapan İskenderun esnafı 14 Nisan'da Emek Platformu tarafından yapılacak mitinge hazırlanıyor. Esnaf, işyeri işyeri mitinge katılım çağrısı yapıyor. Bu çalışmaları yürütenlerden biri olan Ayakkabıcı İsmail Göyce, IMF ve Derviş programına güvenmediklerini ifade ederek, "Bir ev yanıyor, solcusu sağcısı demeden bu yangını söndürmemiz lazım. 14 Nisan'da kepenk kapatıp alanlarda olacağız" dedi.
İstanbul esnafı yine sokaktaydı
İstanbul esnafı dün de sokaklardaydı. Bahçelievler, Kartal ve Bayrampaşa'da toplanan esnaf bir kez daha 'Hükümet istifa' sloganları attı. Şirinevler'de 1000 esnaf kepenk kapatarak yürüdü. Mahalle halkının da katıldığı eylem, dün 14.00'te Şirinevler Çocuk Parkı'nda buluşulmasıyla başladı. Eyleme kırmızı kart taşıyarak katılan esnaf, buradan meydana yürümeye başladı. Yürüyüşleri sırasında "Bittik, kına yakın", "Birazcık vatan sevginiz varsa Meclis'i terk edin", "Zam, zam, zam; Ecevit'e ne gam", "Esnafım param yok, eczanede ilaç yok" dövizleri taşıyan esnaf, "IMF defol", "Hükümet istifa" sloganlarıattı. Meydana yaklaştıklarında polis barikatıyla karşılaşan esnaf, geri dönerek DSP İlçe Teşkilatı'nın önüne gitti. Esnaf, burada sloganlar atarak yuh çekti. Bir esnaf burada dükkânından getirdiği televizyonunu yere atarak kırdı. Eylem, üzerinde "Esnaf öldü, başınız sağolsun" yazılı bir tabutun taşınmasıyla sona erdi. Esnafın eyleminin ardından boyacı çocuklar boya sandıklarına vurarak bir süre oturma eylemi yaptı.
Kitlesel yürüyüşler
Bağcılar Yenimahalle'de 400 esnaf kepenk kapatarak yürüyüş yaptı. Saat 13.00 sıralarında mahallede toplanan esnaf bir süre hükümeti istifaya çağıran sloganlarla ara sokaklarda yürüdükten sonra pazartesi günü tekrar yürüyüş yapacaklarını duyurarak dağıldı. Kartal, Cevizli Çınar Caddesi'nde toplanan yaklaşık 300 kişi de, Bankalar Caddesi güzergâhından Tamirhane Mevkii'ne kadar hükümet aleyhine slogan atarak yürüdü. Esnaf adına burada yapılan açıklamada, ekonomik krizden hükümet sorumlu tutularak, bir an önce istifa etmesi istendi. Bayrampaşa Numunebağ Caddesi üzerinde toplanan bir grup esnaf da, hükümete tepki gösterdi. Bu arada, Çemberlitaş Tavuk Pazarı'nda bir grup esnaf da, krize tepki olarak sabah saatlerinde bir süre kepenk kapattı.
Savaştepe'de protesto
Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde köylü, esnaf ve işçi sokağa çıkarak ekonomik krizi protesto etti. Dün 14.00'te belediye önünde toplanan 2500 kişi, "Krizi biz yaratmadık, krizi yaratanlar faturasının ödemelidir" dediler. Eyleme katılanlar, yürüyüş boyunca ellerinde "Hükümet istifa", "Kurt-kuş-arı yaktı bu vatanı", "Bu ülke bizim sahip çıkalım" dövizlerini taşıdılar.
ÖNCEKİ HABER

Emekçiler: Emek Programı'nı

SONRAKİ HABER

Bir tutuklu daha yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...