06 Nisan 2001 21:00

Çocuklarımıza ekmek istiyoruz!

Diyarbakır'da fakirlik belgesi isteyenlerin sayısı büyük artış içinde. Muhtarlar, çocuklarına ekmek isteyen insanlara Amerika'nın Dervişi ile çözüm bulunamayacağını vurguluyor ve aileleri ve komşuları ile birlikte 14 Nisan mitingine katılacaklarını söylüyorlar.

Paylaş
Çocuklarımıza ekmek istiyoruz!
Ali Rıza Kılınç
Evine ekmek götürmekte zorluk çeken yoksullar, çareyi muhtarlıklarda fakirlik belgesi çıkartmakta arıyorlar. Diyarbakır'ın Aziziye, Alipaşa, Ben-u sen, Şeyh Şamil ve Savaş mahalleleri gibi nüfuslarının çoğunu zorunlu göç mağdurlarının oluşturduğu mahallelerde, son ekonomik krizin ardından mahalle muhtarları, fakirlik belgesi isteyenlerin akınına uğruyor. Yardım olarak un, şeker, makarna, pirinç gibi gıda maddeleri yardımını alabilmeye uğraşan halk, iş alanlarını yok eden kriz koşullarında bu yolla ekmek bulmaya çabalıyor.
Doğu ve Güneydoğu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Yoldaş ve Aziziye, Ali Paşa, Şeyh Şamil ve Savaş mahalleleri muhtarları, halkın açlık ve sefalete sürüklenmesine neden olan krizin uygulanan IMF programının sonuçları olduğunu vurguluyorlar. Gazetemize görüşlerini aktaran muhtarlar, 14 Nisan'da mitinge destek için Diyarbakır'da aileleri ve mahallede yapacakları çalışmalarla kitlesel destek vereceklerini söylediler.
Şeyh Şamil Mahallesi Muhtarı Mehmet Kızıltepe, mahalle halkının ekonomik krizle yıllardan beri devam eden sorunlarının bir kat daha arttığını belirterek, esnafın kepenk kapattığını, yoksul ailelerin şeker, un ve iş için kendilerine başvuruda bulunduğunu anlattı. Ülkenin içine girdiği ekonomik krizin tek sorumlusu IMF programı ve onun uygulayıcıları olduğunu söyleyen Kızıltepe, kurtarıcı olarak Türkiye'ye getirilen Kemal Derviş'in "Ülkeyi ekonomik krizden kurtaracağım" dediği istikrar programının da IMF'nin programının aynısı olduğunu vurguladı. Muhtar Kızıltepe, bu nedenle 14 Nisan'da Diyarbakır'da da yapılacak mitinge ailesiyle birlikte katılacağını söyledi.
Yardım isteyenler çoğaldı
Doğu ve Güneydoğu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Yoldaş da işsizliğin ve yoksulluğun büyük olduğu Diyarbakır'da gıda yardımlarından yararlanabilmek için yapılan başvuruların büyük oranda arttığını söyledi. "Halkın bir an önce bu sıkıntılardan kurtulması gerek. Yoksulluk sefalet içinde aç yaşıyorlar. Amerika'nın IMF ve Dervişi'yle bu insanlarımız kurtulamaz. 5 Nisan paketinden, şubat krizine kadar hep aynı politikalar. Borç al, borcu kat kat cebimizden öde. Biz bunları istemiyoruz artık. 14 Nisan'da komşularım ve ailemle mitingte olacağım" dedi.
Şubat krizinden sonra muhtarlıkta fakirlik belgesi çıkartmak isteyen ve un, şeker yardımı almak isteyenlerin sayısının kat kat artığını söyleyen Alipaşa Mahalesi Muhtarı Behzat Sular da, "Daha önce haftada 3 kişi yardım almak için bize başvuruyordu. Şimdi hemen hemen her gün ortalama 30 kişi yardım için başvuruda bulunuyorlar. Bu yaşantıyı ne biz ne de insanlarımızın çekmesini istemiyoruz. Fakirlik belgesi çare değil. Bizim mahale halkı açlıktan kurtulmak istiyor. Bize fırsat olan Emek Programı için 14 Nisan'da akraba ve tanıdıklarla inşallah mitinge gideceğiz" diye konuştu.
"Çocuklarımıza ekmek istiyoruz. Yiyecek bir şeyimiz kalmadı. Siz devletsiniz bize yardım etmelisiniz" diyerek, her gün muhtarlığa yardım için bir çok kadının çocuklarıyla geldiğini söyleyen Aziziye Mahalesi Muhtarı Turhan Bedirhanoğlu ise, "Mahale insanımız perişan durumda. Yüzde 90'ı göç etmiş insanlar. Dilencilik yapan, selpak satanlar çoğaldı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

2000 işçi işbırakıp sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

Herkes birbirini gözlüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...