06 Nisan 2001 21:00

2000 işçi işbırakıp sokağa çıktı

İşçilerine dört aydır ücret vermeyen, geçmiş yıllardan ikramiye ve sözleşme farklarını ödememekteki kararlılığını sürdüren Çankaya Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Haydar Yılmaz, işçiler ve aileleri tarafından protesto edildi.

Paylaş
2000 işçi işbırakıp sokağa çıktı
İşçilerine dört aydır ücret vermeyen, geçmiş yıllardan ikramiye ve sözleşme farklarını ödememekteki kararlılığını sürdüren Çankaya Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Haydar Yılmaz, işçiler ve aileleri tarafından protesto edildi. İşçiler, temsili tabut taşıyarak, kendilerini açlığa mahkûm eden Yılmaz'ı kınarken, tam gün işbıraktılar.
DİSK'e bağlı Genel-İş'in örgütlü olduğu Çankaya Belediyesi'nde çalışan 1850 işçi, dört aydır alamadıkları ücretleri, 2000 yılından kalan yaklaşık 1 trilyon lira sözleşme farkı ve ikramiyeleri için dün alana çıktılar. İşbırakarak Sakarya Caddesi'ndeki Çankaya Belediyesi Başkanlık binası önünde toplanan işçiler ve ailelerinden oluşan 2000'i aşkın kişi alkış ve sloganlarla Haydar Yılmaz'ı protesto ettiler.
Üzerinde, "Alacaklarımız mezarda verilecekse önceden haber verin de birer tabut yaptıralım", "1.65 cm. boyunca, 60 cm. eninde 1800 adet veresiye tabut yaptırılacak. İlgililere duyurulur" ve "Soğuğa dayandı, açlığa dayanamadı" yazılı temsili tabut da taşıyan işçiler, taleplerini; "Rüşvet değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz", "Biz bekledik, icra beklemedi", "İşçilerle kavga eden değil, üreten belediye yönetimi istiyoruz" sloganlarıyla dövizlere yansıttılar.
"Artık yeter" yazılı dövizler de taşıyan işçiler, "Yolsuzluğa ve yoksulluğa karşı 14 Nisan'da alanlardayız" yazılı dövizlerle de 14 Nisan'a çağrı yaptılar.
"İş, ekmek yoksa, barış da yok", "IMF defol, bu memleket bizim", "Söz bitti, sıra eylemde" sloganları atarak haklarını isteyen işçilere kamu emekçileri de destek verdi.
Genel-İş Çankaya Şube Sekreteri Galip Oral, taleplerinin yeni olmadığını, hep diyalogdan yana olduklarını, ancak buna yanaşmayan belediye yönetiminin kendilerine çamur atmayı tercih ettiğini belirterek, Başkan Yılmaz'ı iddialarını ispat etmeye çağırdı. Çalışanı ile barışık olmayanın kendi ile de barışık olamayacağını, iftira ile çamur atma ile bir yere varılamayacağını dile getiren Oral'ın sözleri, "Sendika nerede biz oradayız" sloganıyla karşılandı. Dört aydır ücretlerini alamayan işçilerin açlık ve yoklukla karşı karşıya bırakıldığını, 17 işçinin hapiste, 70'inin de sırada olduğunu dile getiren Oral, Yılmaz'ın asıl amacının belediyeye özelleştirmeyi getirmek olduğunu söyledi.
Genel-İş Bölge Yöneticisi Celal Özçelik ise Emek Platformu'nun kararlarından ve hazırlanan Emek Programı'ndan söz etti. IMF ve DB programının iflas ettiğini, emekçilerin artık kendi programları olduğunu ifade eden Özçelik, Haydar Yılmaz'ın uygulamalarının da hükümetinkinden farklı olmadığını, emekçiden yanan söylemlerle işbaşına gelirken bugün emek karşıtı tutum aldığını söyledi.
1 Mayıs'a çağrı
Genel-İş Örgütlenme Daire Başkanı Aşur Kurgen de emekçilerin kazanımlarının birer birer ellerinden alındığını, yerel yönetimlerin de sıkıntıları çalışanlarına yansıttıklarını söyledi. Çankaya Belediyesi'nin kurulduğu günden beri böylesi sorunlar yaşamadığına vurgu yapan Kurgen, olumsuzlukların, sıkıntıların kaynağının çalışanlar ve sendika olmadığının altını çizdi. Kurgen, 14 Nisan'a topyekûn katılma ve 1 Mayıs'ı örgütleme çağrısı yaparak, "Bu 1 Mayıs diğerlerinden çok farklı olacak. Toplumun tüm kesimleri, her zamankinden daha çok 1 Mayıs'a sahip çıkarak alanlarda olacak" dedi.
Tüm Bel-Sen Çankaya Temsilcisi İsmail Kaygusuz da, "Son dönemde bir parolamız var: Cehennemde tek bir işçi kalsa hiçbir kamu emekçisinin cennete gitmeye hakkı yoktur; cehennemde tek bir kamu emekçisi kalsa hiçbir işçinin cennete gitmeye hakkı yoktur" dedi.
Eylem devam ederken, bir grup yönetici de halka bildiri dağıtarak, işçilerle dayanışma içinde olmaları çağrısı yaptı. "ABD, IMF, DB programı değil, Emek Programı" yazılı dövizlerle, EMEP'den bir grup gencin de destek verdiği eylemin ardından işçiler işbaşı yapmayarak dağıldılar.
ÖNCEKİ HABER

Bunlar kimin hizmetinde?

SONRAKİ HABER

Çocuklarımıza ekmek istiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...