05 Nisan 2001 21:00

Hamma Hammami'ye özgürlük!

Baskılar ve hapis cezası nedeniyle iki yıldır kaçak yaşamak zorunda kalan Tunus İşçileri Komünist Partisi Sözcüsü Hamma Hammami için dayanışma kampanyası yeniden canlandırılıyor.

Paylaş
Hamma Hammami'ye özgürlük!
Yıldız Eren
Tunus İşçileri Komünist Partisi (PCOT) sözcüsü ve 1987'de çok kısa bir dönem yasal olarak yayınlanan El Badil gazetesinin yayın yönetmeni Hamma Hammami için önceki yıllarda yapılan dayanışma kampanyası yeniden canlandırılıyor. İki yıldır kaçak yaşamak zorunda bırakılan Hammami, gıyabında 9 yıl ağır hapise mahkûm edilmişti. Hammami'nin eşi ve Tunus Barosu ile insan hakları kuruluşu yönetim kurulu üyesi olan Radhia Nasravi de sürekli politik baskılara maruz kalıyor ve susturulmaya çalışılıyor. Eski bir edebiyat öğretmeni olan Hamma Hammami'nin üç çocuğu var.
Geçen yıl ülkede ilk defa, vur emriyle ve başına ödül konmuş olarak aranan bir kişiyle açıktan dayanışma içerisine girdiler insanlar. Tunuslu aydınlar, sendikacılar, insan hakları savunucuları ve tanınmış şahsiyetler Hamma Hammami hakkındaki tutuklama kararının kaldırılması ve bütün siyasal haklarının geri verilmesi, politik bir partinin sözcüsü olarak hakkındaki soruşturmaların son bulması için bir dayanışma komitesi oluşturdular.
Nâzım Hikmet gibi...
Dayanışma Komitesi Başkanı ögretim üyesi Salah Hamzai, bu komitenin başkanlığını neden yaptığını şöyle açıklıyor: "Hammami için onlarca aydın ve militanın tehlikeyi göze alarak komite oluşturmalarının nedeni var. Çünkü Hammami 70'li yılların başından beri gericilige ve anti-demokratik uygulamalara karşı mücadelenin bir sembolü oldu. O, cumhuriyetçi monarşiye karşı mücadelenin birleştirici bir sembolüdür. Dünya kültürüne açık, bağnazlıktan uzak birleştirici bir kişiliktir. Işte bu nedenlerden dolayı ona sahip çıkanlar çok değişik kesimlerden dürüst insanlardır. Komiteyi oluşturan insanlar izleniyor ve baskı görüyor".
Geçmişte Sartre gibi tanınmış aydınların öncülüğünü yaptığı kampanya ile TKP yöneticilerinden Nâzım Hikmet gibi aydınların serbest kaldığını hatırlatan Hamzai, "Güçlü uluslararası kampanya ile Hamma Hammami'yi de özgürlügüne kavuşturacağız" diyor.
Dayanışma çağrısı
Uluslararası planda da destek bulan bu dayanışma komitesi başta ülkede olmak üzere bir çok yerde yürüttüğü etkinliklerle Tunus'ta işbaşındaki rejimin anti demokratik uygulamalarını teşhir edip demokrasi güçlerine destek verdi.
Hamma Hammami'nin zorunlu kaçaklığının 3. yıldönümü dolayısıyla Paris'te bir toplantı düzenleyen dayanışma komitesi üyeleri halktan ve sosyal adaletten yana bir sistem uğruna 27 yıldan beri inançlı bir biçimde ve her türlü baskıyı göze alarak mücadele eden Hamma Hammami hakkındaki soruşturma ve tutuklama kararının kaldırılması için uluslararası çapta dayanışmayı güçlendirme çağrısı yapıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Ücretlere dalgalı darbe

SONRAKİ HABER

Sefalet politikalarına geçit yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...