05 Nisan 2001 21:00

Ücretlere dalgalı darbe

2000 yılı başında uygulamaya konulan IMF programı nedeniyle zaten sürekli eriyen işçi ve memur ücretleri, şubat ayında yaşanan krizle büyük darbe aldı.

Paylaş
Ücretlere dalgalı darbe
Kamu kesiminde çalışan işçilerin ücretlerinde, son ekonomik kriz nedeniyle 354 dolar düzeyinde kayıp olduğu bildirildi. Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre, ortalama 520 milyon 123 bin lira olan ve Ocak ayı başında 776 dolara tekabül eden kamu işçisinin ücreti, dalgalı kur sisteminin uygulanması sonucunda 3 Nisan itibariyle 354 dolarlık bir kayıpla 422 dolara indi.
Şubat ayında ortaya çıkan ekonomik krizle birlikte döviz kurlarının dalgalanmaya bırakıldığı ve Türk Lirası'nın dolar karşısında yaklaşık yüzde 75 oranında değer yitirdiği vurgulanan araştırmada, buna bağlı olarak Aralık 2000'de 768 dolar düzeyinde olan kamu kesimi işçi ücretlerinin, Şubat ayında 705 dolar, Mart ayında 539 dolar ve Nisan ayının ilk günlerinde ise 422 dolar düzeyine düştüğü kaydedildi.
2000 yılı başında uygulamaya konulan "istikrar programı"nın önemli bir yönünün, ücret artışlarının hedeflenen enflasyon oranı dikkate alınarak belirlenmesi olduğu belirtilen araştırmada, 2001 yılı itibariyle kamu kesimi sözleşmelerinin henüz bağıtlanamadığına dikkat çekildi. Araştırmada, işçilerin halen 6-7 ay önce aldıkları ücret zammı sonrası oluşan ücret düzeyi ile geçimlerini sürdürdükleri belirtilerek, Mart 2001 itibariyle Temmuz 2000'e göre ortalama ücretlerde yüzde 23.5 oranında bir gerilemenin olduğu da ifade edildi.
Başkanlar Kurulu toplanıyor
Türk-İş Başkanlar Kurulu kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri ile önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen yeni ekonomik programı değerlendirmek üzere 13 Nisan Cuma günü, Ankara'da olağanüstü toplanacak.Toplantıda, kamu kesimi toplu iş sözlemesi görüşmelerini yürütecek, "Kamu Koordinasyon Kurulu" oluşturulacak, sendika genel başkanlarının sözleşmelere ilişkin önerileri saptanacak.
Bu arada kamu toplu iş sözleşmelerinden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in gelecek hafta içinde Türk-İş Genel Merkezi'ni ziyaret ederek, Türk-İş yöneticileri ile toplusözleşmelerdeki son durumu değerlendireceği belirtildi.
Hükümetin, Türk-İş'e kârlı işletmelerle, zarar eden işletmelerde işçi ücretlerine farklı zam yapılması önerisinde bulunacağı öğrenilirken, Türk-İş yönetiminin bu öneriye olumlu bakmadığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

'Türkiye tarihsel bir dönemden geçiyor'

SONRAKİ HABER

Hamma Hammami'ye özgürlük!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...