05 Nisan 2001 21:00

Bu bir suç duyurusudur!

Yaşları 12 ile 18 arasında 4000 çocuk, halı tezgâhlarının başında haftanın 6 günü sabahtan akşama çalıştırılıyor. Üstelik ayda 30 milyon lira karşılığında...

Paylaş
Bu bir suç duyurusudur!
Mehmet Aslanoğlu
Diyarbakır Valiliği'nin "istihdam yaratma" iddiasıyla açtığı halı kursları çocuk emeği sömürüsü yapılan atölyelerde sürüyor. Diyarbakır'da 8'i ilçelerde olmak üzere 42 halı atölyesinde yaklaşık 4000 çocuk "eğitim" adı altında çalıştırılıyor. 12-18 yaşlarındaki bu çocukların hemen hemen tümü zorunlu göç mağduru ailelerin çocukları. Adına "eğitim" denen bu çocuk emeği sömürüsü mekânlarında, yüzde 90'ı okuma yazma bilmeyen çocuklara eğitim verme adına tek bir adım dahi atılmıyor.
Her sabah okul yerine halı atölyelerinin yolunu tutan bu çocuklar, her türlü sosyal güvenceden yoksun, haftanın 6 günü sabahtan akşama kadar çalıştırılıyor.
Bir halı tezgâhında 2-3 çocuğun çalıştığı atölyede, çocuklara halı başına 60 milyon lira ödeniyor. 3 çocuğun çalıştığı tezgâh 20 günde bir halı üretirken 2 kişinin çalıştığı tezgâh ayda 1 halı üretebiliyor. Kaba bir hesapla, çocuk işçilerin ücretleri aylık 30 milyon liraya geliyor.
Huzurevleri'nde bulunan Doğan Tekstil Halı Atölyesi sahibi Fatma Uluçay atölyesinde 33 tezgâhta 85 çocuğu çalıştırdığını belirterek, çocukların yüzde 90'ının okuma yazma bilmediğini söylüyor. Amacının "bölge halkına hizmet, bu çocuklara sahip çıkmak" olduğunu iddia eden Uluçay, 4 yıldır işlettiği atölyesinde 650 metrekare halı üretildiğini de ekliyor.
Girişimciye teşvik!
Diyarbakır Valiliği'ne bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı, Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle halı dokuma atölyesi açmak isteyen "girişimcilere" halı tezgâhlarını ücretsiz vererek teşvikte bulunuyor. İstihdam yaratmak amacıyla açıldığı idida edilen atölyelerde zorunlu göç ailelerinin yoksulluğu ve çaresizliğinden yararlanılarak tamamında çocuk işçilerin çalıştığı bu halı dokuma atölyelerinde çocukarın emeği sonuna kadar sömürülüyor. Onbinlerce yetişkin işsizin sokaklarda dolaştığı Diyarbakır'da işçi çocukların yüzde 90'ının okuma yazma bilmediği atölye işletmecileri tarafından itiraf edilirken, Diyarbakır Valiliği açılan "halı kursları"nı Diyarbakır halkına hizmet, çocukların eğitim, istihdam yaratmak olarak propaganda ediyor. OHAL Bölge Valisi Gökhan Aydıner ve Diyarbakır Valisi Cemil Serhatlı ise, geçtiğimiz günlerde ziyaret ettikleri Çıraklık Eğitim Merkezi'nde "Çocuklarımızı ezdirmeyeceğiz" nutku attılar.
ÖNCEKİ HABER

Siftah yok eylem var!

SONRAKİ HABER

Ölüm oruçları 166. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...