05 Nisan 2001 21:00

Siftah yok eylem var!

Yurdun dört bir yanında eylem yaparak hükümete ve IMF'ye tepkisini dile getiren esnaf hükümeti istifaya çağırıyor.

Paylaş
Siftah yok, eylem var!
Hükümetin uyguladığı politikalardan ve krizden en çok etkilenen kesimlerden birisi olan esnafın öfkesi sokakta sürüyor. Yurdun dört bir yanında esnaf kepenk kapatmadan yürüyüşe kadar pek çok eylemle gündemde. Geçtiğimiz hafta Bursa, Tokat, Burdur'da çiftçilerle ortak mitingler yapan esnaf bu hafta da eylemlerle hükümete ve IMF'ye tepkisini ortaya koyuyor. Dün İstanbul'un çeşitli semtlerinde, Van'da, İzmit'te ve Ankara'da yapılan eylemlerde esnaf hükümeti istifaya çağırdı.
Yazarkasaları parçaladılar
Ekonomik krizin faturasının halka çıkarılmasına tepki gösteren Okmeydanı esnafı, "Esnafa değil, IMF'ye barikat", "Hükümet istifa" sloganlarıyla yürüdü. Okmeydanı Anadolu Petek Market önünde toplanan yaklaşık 2500 kişi, polisin engelleme girişimine karşı "Yoksulluğa ve Açlığa Hayır" pankartı ve sloganlarla Dikilitaş Meydanı'na kadar yürüdü. Burada toplanan esnaf boş cüzdanlarını yakıp, yazar kasalarını parçalayarak hükümete öfkesini dile getirdi.
Alibeyköy, Yeşilpınar Mahallesi'nde bulunan esnaflar dün kepenk kapatarak yürüyüş yaptı. Yeşilpınar Mahallesi merkezinde toplanan yüzlerce esnaf, mahallenin ara sokaklarında yürüdükten sonra Cengiz Topel Caddesi'ne çıkmak istedi. Ancak caddeyi kapatan polis yürüyüşü enge lledi. Saat 11.00'da yaklaşık 20 esnafın başlattığı eylem yol boyunca yürüyüşü gören esnafların kepenk kapatıp katılmasıyla kitleselleşti. Sayıları 500'ü bulan esnaflar, "Kriz bahane, hortum şahane" "Esnaf saflara", "Hükümet istifa" sloganlarını attı. Ellerinde "Doları olana yüzde 70, üretene zulüm", "Siftah yapamıyoruz" yazılı dövizler taşıyan esnafları polis Cengiz Topel Caddesi girişinde engelledi. Burada bir süre slogan atan esnaf, daha sonra dağıldı.
IMF defol!
İstanbul, Kartal'da bir grup esnaf hükümet ve IMF'yi protesto eden bir yürüyüş yaptı. Kartal Tren İstasyonu yanında saat 11.00 sıralarında toplanan yaklaşık 200 esnaf, Kartal Meydanı'na doğru yürüyüş başlattı. Alkış tutan, ıslık çalan ve hükümet aleyhine slogan atan esnaf, Kartal Meydanı'nı geçerek Ankara Caddesi'ne doğru yürüyüşünü sürdürdü.
Ankara Caddesi'nden yeniden Kartal Meydanı'na dönen esnafın yürüyüşü, burada polis tarafından engellendi. Polisin dağılmaları yönündeki uyarısı üzerine esnaflar, Atatürk heykeline kadar yürüyüp saygı duruşu yapmak istediklerini söylediler. Ancak polisin izin vermemesi sonucu, yaklaşık 30 dakika süren eylem sona erdi. Esnaflar, yürüyüş sırasında "Hükümet istifa", "IMF defol", "Esnaf burada, Hükümet nerede?" şeklinde slogan attılar.
Eminönü Mercan Yokuşu'nda öğle saatlerinde toplanan 200 kişilik grup, hükümet aleyhine çeşitli sloganlar atarak Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Güvenlik güçleri, grubu Bakırcılar Çarşısı önünde durdurdu. Yapılan görüşmelerin ardından esnaf ikna edilerek Beyazıt Meydanı'na çıkmaları engellendi. Daha sonra Mercan Vergi Dairesi'ne giden grup, burada da bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.
Sultanbeyli'de kepeng kapatıldı
Sultanbeyli Sanayi Sitesinde 500'e yakınesnaf kepeng kapattı. DB ve IMF proğramlarının kendilerini sefalete sürüklediğini belirten esnaflar sonsüreçte evlerine ekmek götüremediklerini dile getirdiler. Esnaf eylemlerinin devam edeceğini belirtti.
İzmit'te imza kampanyası başladı
İzmit`te yürüyüş yapan bir grup esnaf, zamların geri çekilmesini istedi. Adliye Sarayı önünde toplananlara hitaben konuşan Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Yapıcı, esnafın itibar kaybına uğradığını söyledi. Ekonomik kriz nedeniyle çek ve senet ödeyemez duruma geldiklerini ifade eden Yapıcı, "Dayanacak gücümüz kalmadı. Bu politikayı yürüten ve üst üste zamlarla bizleri bunaltan hükümet istifa etmeli ve zamlar geri çekilmelidir. Siftah etmeden işyerlerimizi açıp kapatıyoruz" diye konuştu. Levent Yapıcı, hükümetin istifasını istediklerini ve bunun için de imza kampanyası başlattıklarını kaydetti. Konuşmanın ardından sloganlar atarak valilik binasına yürümek isteyen esnafı polis engelledi.
Ulus'ta esnaf ayakkabılarını yaktı
Ankara'da ise Ulus Konya sokak esnafı bir eylem düzenledi. Çoğunlukla elektrikli aletlere yönelik malzemeler satan esnaflar, ellerinde "Siftah o da ne" yazılı kağıtlarla yürüdüler ve eylemin amacını bu cümlenin özetlediğini kaydettiler. Sokak esnafı, ayrıca eylemde eskimiş ayakkabılarını yaktı ve hep bir ağızdan sloganlar attılar. Demetevler semtinde de bir grup esnaf, içinde bulundukları durumu dile getirmek ve hükümeti protesto etmek amacıyla yürüyüşü yaptı.
Dün öğle saatlerinde Demetevler semtindeki Karşıyaka İş Merkezi'nde toplanan bir grup esnaf, Karşıyaka İş Merkezi'nin önünden başlayarak, İvedik Caddesi boyunca çeşitli sloganlar atarak yürüdü. Panzerler ve çok sayıda çevik kuvvet ekibinin barikatı nedeniyle göstericilerin İvedik Caddesi'nden daha ileriye gitmelerine izin verilmedi.
Anahtar verecekler
Cebeci Asri Mezarlığı'nın çevresinde bulunan mermer üreticisi esnaflar da sabah saatlerinde kepenk kapatarak protesto gösterisi düzenledi. Çevredeki pazarcıların da destek verdiği esnaflar, hükümeti istifaya çağırdılar. Esnafların yolu trafiğe kapamasının ardından olay yerine gelen çevik kuvvet esnaflara dağılmaları yönünde uyarılar yaparken, esnaflar "Hükümet istifa" sloganlarıyla protestolarını sürdürdüler. Yapılan açıklamalarda hükümetin görevini yapamadığı ve biran önce istifa etmesi gerektiği dile getirildi. Vergilerin kendilerine ağır yük getirdiğini, ödeyemediklerini vurgulayan esnaflar, hiç bir işe yaramayan dükkanlarının anahtarlarını hükümete vereceklerini açıkladılar.
Anahtarlar çöpe
Van'da ise, Rus pazarı olarak bilinen bölgede 260 esnaf işyerini kapattı. Van'ın Beşyol mevkiinde bulunan Rus pazarı önüne toplanan 260 esnaf, baraklarının kepenklerini indirdi. Esnaflar daha önce kendilerinden vergi alınmadığını ancak son uygulamalarla vergi mükkellefi olduklarını, bu nedenle işyerlerini kapattıklarını söylediler. Esnaflar, işyerlerinin anahtarlarını çöp kutusuna attıktan sonra dağıldılar. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Yahudi yerleşimlerine son

SONRAKİ HABER

Bu bir suç duyurusudur!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...