05 Nisan 2001 21:00

Yahudi yerleşimlerine son

Altı aydır İsrail terörüyle yüz yüze olan Filistin, görüşme masasına oturmak için koşullarını İsrail'e iletti.

Paylaş
Yahudi yerleşimlerine son
Filistin yönetimi, saldırılarını devam ettiren İsrail ile tekrar masaya oturmak için koşullarını açıkladı.
Altı aydır süren İsrail terörü, bugüne dek 500'e yakın Filistinlinin ölümüne, onbinlercesinin yaralanmasına neden oldu. Filistin yönetimi, İntifada'nın durması ve işgal altındaki topraklarda sükûnetin sağlanması için, öncelikle Yahudi yerleşimleri sorununu dile getirdi.
Filistinliler, Ariel Şaron'un İsrail başbakanı olmasından bu yana Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde evlerin yıkıldığını ve Yahudi yerleşimlerinin giderek yayıldığına işaret ettiler. Arafat yönetimi, "barış" masasına oturmak için öncelikle, bu faaliyetlerin derhal durması gerektiğini vurguladı.
72 sayfalık rapor
Filistinliler, taleplerini, 72 sayfalık bir rapor halinde Mitchell Komitesi'ne sundular. ABD'li eski senatör George Mitchell'in başkanlığını yaptığı bu komite, Filistin topraklarındaki çatışmalarla ilgili incelemelerde bulunuyor. Amerikan etkisinin yoğun olarak hissedildiği komitede, eski Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de bulunuyor.
Filistin raporunu kaleme alanlar arasında bulunan Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo, "Son altı ayda özgürlük sözü verilen bir halkın sistematik bir biçimde baskı altına alınmasının doğal sonucunun tanığıyız" dedi.
İsrail'in, barışın ve askeri işgalin birarada olamayacağını anlaması gerektiğini ifade eden Abdrabbo, Yahudi yerleşimciliğinin tamamen durdurulmasını istedi.
Atina'da üst düzey görüşme
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), komiteyi, aylar süren katliamlara son vermek için bir umut olarak görüyor. Ancak Filistin halkı, bu komitenin kararlarıyla İsrail'e destek vereceğinden şüpheli.
Fliistinliler, raporlarını, Atina'da düzenlenen üst düzey toplantıda sundular. Toplantıda İsrail tarafını Dışişleri Bakanı Şimon Perez, Filistin tarafını ise Nebil Şaat ve Saib Erekat temsil etti. Önceki gün yapılan Atina zirvesi, taraflar arasında iki aydır düzenlenen en önemli görüşme olarak niteleniyor.
Abluka kaldırılsın
Filistinlilerin diğer talepleri arasında ise, işgal altındaki topraklarda insanlara ve Filistin ürünlerine getirilen ablukanın kaldırılması yer alıyor. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin büyük bölümü, halen İsrail ablukasının baskısı altında bulunuyor.
Arafat yönetimi ayrıca, İsrail silahlı kuvvetlerinin "aşırı güç kullanımına son vermesini" istedi. Raporda, Doğu Kudüs dahil olmak üzere birçok bölgede mevzilenen 380 bin Yahudi yerleşimcinin silahsızlandırılması da talep edildi.
Raporda, İntifada, "askeri bir hedefi olmayan kitlesel direniş" olarak tanımlandı.
Ancak İsrail devletinin, bu talepleri kabul etmesi beklenmiyor. Şaron yönetimi, daha önceki açıklamalarında, "Filistin şiddeti devam ederken masaya oturmayacaklarını" ilan etmişti.
Görüşmecilere pusu
Bu arada İsrail askerleri, dün Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimi'nin üst düzey 2 güvenlik yetkilisini taşıyan bir konvoya ateş açtılar. Saldırıda 4 koruma görevlisi yaralandı.
Filistinli güvenlik yetkilileri İsrail askerlerinin konvoya kasten ateş açtıklarını açıklarken, İsrailli askeri yetkililer, Erez sınır kontrol noktasındaki olayın "yanlışlıkla" meydana geldiğini ileri sürdüler. İsrailliler, daha sonra yaptıkları açıklamada ise, "önce araçlardan kendilerine ateş edildiğini" iddia etti. Ordu yetkilileri, Filistinli yetkilileri taşıyan konvoydan ateş açılması üzerine karşılık verildiğini açıkladı. Filistin Halk Güvenlik Şefi Tuğgeneral Abürrazik El Meceyde, yaptığı açıklamada "Kasten ateş açıldığını düşünüyorum. Bölgeye araçlarımızla girdik ve aynı araçlarla bölgeyi terk ettik. Hata yapmak için hiçbir sebep yoktu" dedi. Olayın, Meceyde ve Filistin Koruma Güvenlik Şefi Muhammed Dahlan'ın İsrail güvenlik şefleriyle yaptıkları görüşmeden dönmekte oldukları sırada meydana geldiği kaydedildi.
Uzlaşma sağlanamamıştı
Bu görüşmede herhangi bir uzlaşma sağlanamamış olması, İsrail askerlerinin konvoyu kasten hedef aldığı görüşünü destekliyor. Filistin güvenlik şefi Dahlan, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'ndan (CIA) bir temsilcinin de bulunduğu görüşmelerin 2 saat sürdüğünü söyledi. Filistinli yetkili, İsrail güvenlik şefleri ve askeri komutanlarının katıldığı toplantıda anlaşmaya varılamadığını belirtti. Dahlan, görüşmelerde Filistin tarafının, İsrail'den, Filistinlilere uygulanan kısıtlamaları kaldırmasını, tanklarını geri çekmesini ve Filistinlileri hedef almaktan vazgeçmesini istediğini, ama bu isteklerin reddedildiğini ifade etti.
5 İsrail askeri öldü
Öte yandan, Batı Şeria'da bir zırhlı personel taşıma aracının devrilmesi sonucu 5 İsrail askeri öldü. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, El Halil yakınlarındaki görevlerine gitmekte olan askerleri taşıyan aracın şoförünün kontrolü kaybettiği, araçtaki bir diğer askerin de yaralandığı belirtildi. Açıklamada, askerlerin Savunma Bakanı Benjamin Ben-Elizer'in bölgedeki gezisinde güvenlik için eşlik etmekle görevlendirildikleri bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Altyapı savaş ve rant kurbanı

SONRAKİ HABER

Siftah yok eylem var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa