04 Nisan 2001 21:00

Memura yüzde 2.5

Hükümetin memurlara "enflasyon artışı oranında ek zam verme" vaadi de fos çıktı. Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından verilen bilgiye göre, söz konusu ek zam ancak yüzde 2.5 oranında olacak.

Paylaş
Memura yüzde 2.5
Hükümetin memurlara "enflasyon artışı oranında ek zam verme" vaadi de fos çıktı. Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından verilen bilgiye göre, söz konusu ek zam ancak yüzde 2.5 oranında olacak. Bu orana göre, 9'a 1 kademedeki bir memurun maaşındaki artış 4 milyon 300 bin lira olacak. Böylece memurlar, enflasyona ezdirilmeyecek!..
DİE'nin yaptığı derin hesaplara göre, hükümet 15 Nisan'da memurlara yüzde 2.5 oranında zam yaparsa, yılbaşından bu yana maaşlardaki artış yüzde 12.7'ye ulaşacak ve böylece bütçe hükmü yerine getirilmiş, memur da enflasyonun altında ezilmemiş olacak.
Sadaka gibi olan bu zammın verilmesi durumunda, halen halen 172 milyon lira olan 9'un 1'indeki bir memurun maaşı yaklaşık 4 milyon lira artarak, 176 milyon 239 bin liraya çıkacak.
'Hükümet hesap bilmiyor'
Öngörülen bu sözde zamma tepki gösteren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, "Hükümet hesap yapmasını mı bilmiyor" diye konuştu. Akay, kamu çalışanlarının 100 ila 130 dolar arasında ücret kaybına uğradığına işaret ederek, hükümetin açıklanan enflasyon çerçevesinde kamu çalışanlarına 2 puanlık refah payı ile yüzde 2 buçukluk kayıp telafisi öngörmesini eleştirdi. Akay, "Bu kadar devalüasyondan, zamlardan sonra yüzde iki buçukluk artış neyi telafi edebilir?" diye sordu.
Garsona bahşiş gibi
Kemal Derviş'in Meclis'ten çıkmasını istediği 15 yasanın çalışanların yararına olmadığını belirten Akay, "Bizim sendika yasamız ne olacak? Her işe burnunu sokan Avrupa Birliği bu konuda neden hiç fikir yürütmüyor?" dedi.
Akay, Kemal Derviş'i ihraç edilen falcıya benzeterek, "Derviş, artık geldiği yere gitmelidir. Devalüasyon rakamları yüzde 51'leri buldu. Memur maaşlarının artışı ise 4 milyona takabül etmektedir. Biz bu artışı istemiyoruz. Derviş, bu 4 milyonu Hilton'daki garsonlara bahşiş olarak veriyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İşçi ve esnaftan ortak protesto

SONRAKİ HABER

'Çağdaş' üniversitede işçi pazarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa