04 Nisan 2001 21:00

İşçi ve esnaftan ortak protesto

Arka arkaya kepenk kapatan Siteler esnafı ve işsizlikle yüz yüze gelen Siteler işçileri dün isyan etti.

Paylaş
İşçi ve esnaftan ortak protesto
Krizin ardından arka arkaya kepenk kapatan Siteler esnafı ve işsizlikle yüz yüze gelen Siteler işçileri dün isyan etti. Esnaf ve işçiler, Başbakanlık'ta bir esnafın yazar kasasını yere atarak Başbakan Bülent Ecevit'i protesto etmesinin ardından saat 11.00'de Siteler Ereğli Sokak'ta kepenk kapatıp toplanmaya başladı. Başlangıçta 50 kişi olan eylemciler, "Bize katılın" çağrılarıyla ara sokaklarda dolaşarak esnafı eyleme davet ettiler ve bir anda 5000 kişiye ulaştılar.
"Hükümet istifa" sloganlarıyla Altınay Caddesi'ne gelen esnaflar, bir anda Samsun yolunu kapattılar. Burada önlerine çıkan bir grup çevik kuvveti aşarak ilerlemeye çalışan ve bu arada sayıları daha da artan esnaf ve işçilerin önünü altı araba çevik kuvvet kesti. Çevik kuvvetin eylemcilere saldırması üzerine kitlenin bir kısmı dağıldı ancak 5000'e yakın kişi eylemlerine polisin tüm "dağılın" uyarılarına rağmen ısrarla devam etti.
Eylem dört saat sürdü
Siteler'den Ulus'a doğru yürüyüşe geçen esnaf ve işçiler Siteler'de yürüyüşü engellemek için polisin kurduğu barikatı "Esnafa uzanan eller kırılsın", "Yolu aç" sloganlarıyla aşarak Samsun yoluna doğru yürüyüşlerine ve protestolarına devam ettiler. Yürüyüş boyunca hükümete öfkelerini çeşitli şekillerde gösteren esnafın eylemi yaklaşık dört saat sürdü. Samsun Yolu'nda çevik kuvvet polislerinin panzerlerle kurmuş olduğu barikatın önünde toplanan esnaf aylardır iş yapmadıklarını, her geçen gün kepenk kapatanların sayısının arttığını söylerken, işçiler de maaş alamadıklarını, işsizlikle yüz yüze kaldıklarını ifade ettiler. Esnaf ve işçiler, Samsun Yolu'nu tamamen trafiğe kapatırken, yığınak yapan polisin eylemi engelleme çabalarına metrelerini, çakmaklarını atarak karşılık verdiler.
'Hükümet istifa'
Ankara Emniyet Müdürü ile Ankara Vali Yahya Gür'ün çağrısıyla eylem yerine gelen Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün esnafı yatıştırma çabaları ise ıslık ve yuhalamalarla karşılaştı. Esnaf ve işçiler, "Hükümet istifa" diyerek hükümete tepkilerini gösterirken, Aygün, "Türkiye kötü günler geçiriyor, bunun sorumlusu bizler değiliz, bunları hak etmedik" dedi.
Eylemde konuşan bir mobilya esnafı, "Bizim işimiz hükümetle. Bunlar bu işi yapamıyor, bizi yönetemiyorlar. Memleket satıldı, deniz bitti, kum bitti. Geçici çözüm istemiyoruz. İşimiz yok, sorunumuz Bağ-Kur'la ya da vergiyle değil" diye konuştu.
Aygün, izinli miting yapacaklarını söylemesine rağmen tepkilerin dinmemesi üzerine seçilecek temsilcilerle birlikte Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmeye gitmelerini teklif etti. Aygün'ün görüşme önerisini önce kabul etmek istemeyen esnaf ve işçiler daha sonra aralarından seçtikleri yirmi kişi ile Başbakanlık'a gidilmesini kabul ettiler. Ancak Aygün, gazetemizin yayına girdiği saatlerde henüz Başbakanlık'tan randevu alamamıştı.
Bu eylemin ardından, Ulus esnafı da kepenk kapatarak yürüyüş yapmaya başlandı. Burada da kısa süre içinde toplanan çok sayıda kişi hükümet karşıtı sloganlar attı.
ÖNCEKİ HABER

Akaryakıta seri zam

SONRAKİ HABER

Memura yüzde 2.5

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...