03 Nisan 2001 21:00

Ormanlar hortumlanıyor!

Orman alanlarının 49 yıllığına tahsisi çeşitli rant çevrelerinin yararına işlemeye devam ediyor. Bunun en çarpıcı örneğini ise 1991 yılında "kamu yararı" gerekçesiyle İstanbul Kemerburgaz'daki 2 milyon metrekarelik alanın turizm amaçlı yapılaşmaya açılması oluşturuyor.

Paylaş
Ormanlar hortumlanıyor!
Ziya Özışık
Orman alanlarının 2634 sayılı Turizm Teşvik Yasası kapsamında 49 yıllığına tahsisi çeşitli rant çevrelerinin yararına işlemeye devam ediyor. Bunun en çarpıcı örneğini ise 1991 yılında siyasi iktidar tarafından "kamu yararı" gerekçesiyle İstanbul Kemerburgaz'daki 2 milyon metrekarelik alanın turizm amaçlı yapılaşmaya açılması oluşturuyor.
Orman Mühendisleri Odası'ndan aldığımız bilgiye göre mühendislerin girişimiyle bölgeye müfettiş heyeti gönderen Orman Bakanlığı önce konuya duyarlı yaklaşmış. Müfettişler 25 Kasım 2000 tarihinde hazırladıkları raporla bölgedeki orman alanının işgal edildiğini ve yapılaşmanın kontrolsüz bir biçimde olduğunu ifade etmişler. Bu raporlar doğrultusunda 12 Ocak 2001 tarihinde tahsisi iptal kararı veren Bakanlık, bundan sadece 2 ay sonra 1 Mart 2001 tarihli 97 sayılı bakanlık yazılarıyla işlemi tam tersine çevirerek kararı ihya etmiş. Sürecin başa çevrildiğini ancak kararlı mücadelerinin devam edeceğini vurguluyan Orman Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, bu kararın yasal olsa da hukuka aykırı olduğunu ifade ediyor.
Özal döneminde uygulaması hızlandırılan Turizm Teşvik Yasası'yla Ege ve Akdeniz ormanlık alanlarının tüketildiğini belirten Erdin'e göre bu yasa açıktan bir doğa hortumlanması anlamına geliyor. "Tesisler, tatil köyleri kuruldu ve sonucunda doğa tahrip edildi. Oysa turistler oradaki doğal yapıyı görmeye geldiler" diyen Kadir Erdin, bu yasanın turizm mantığına dahi ters olduğunu söylüyor. Daha sonraki dönemde büyük kentlere de uygulanan yasanın tam bir doğa katliamına izin verildiğini kaydeden Erdin, bundan en büyük etkilenen kentin İstanbul olduğunu belirtiyor. Yine Özal döneminde özel ormanların da yapılaşmaya açıldığına dikkat çeken Erdin, yüzde 6 oranında yapılaşmasına izin verilen özel ormanlıkların tam tersine yüzde 96'sının bu yasayla betonlaştırıldığını belirtiyor.
'Kemer Country'
Turizm Teşvik Yasası kapsamında tahrip edilen bir çok orman alanın yanında son dönemde çokça tartışılması ve örneğin çarpıcılığı anlamında Erdin'e Kemerburgaz'da inşa edilen "Kemer Country" konusunu sorduk. Erdin, şahıslara 1 milyon 400 bin dolara tahsis edilen alt tarafı beton üst tarafı ahşap vilların yapıldığı ormanlık alanın alt yapısıyla beraber arsa ofisinden alınmış bir arsa gibi kullanıldığını ifade etti. Anayasal olarak ekolojik her hangi bir alanın bütünlüğünü bozmanının yasak olduğuna dikkat çeken Erdin, 200 hektarlık alanın kullanılmasının Kemerburgaz Ormanlığı'nı yok edeceğini vurguladı. Erdin, "Oysa bu alan son 40 yıl içerisinde meslektaşlarımızın büyük bir emek ve özveriyle gerçekleştirdiği yaklaşık 4 yüz bin dekar ağaçlandırma sahalarının bir bölümünü oluşmaktadır" diyor. Bakanlık neden karar değiştirdi?
Bölgenin tüm aşamaların fotoğraflayan Orman Mühendisleri Odası, bölgenin orman alanıyken, temel açıldıktan sonra, bina yapıldıktan sonra ve hâlâ oturanların ormanları nasıl kaldırıp yerine süs bitkileri koyduklarının görüntülerini bakanlığa göndermiş. Bölgeye, müfettiş gönderen Orman Bakanlığı müfettişlerin raporları doğrultusunda, mühendislerin "Anayasa'ya aykırıdır. İdare mahkemesi kararları vardır. Yanlış kullanılmaktadır. Turizm amaçlı değildir. Adeta pazarlanmaktadır. Arsa Ofisi'nden alınmış bir arsa gibi kullanılmaktadır" iddialarını doğrulamış. Orman Bakalığı hemen oradaki tahsisi iptal ederek yapılaşmayı durdurmuş. Son aşamada ise Bakanlık bu kararından "vazgeçerek" kararı ihya etmiş. Erdin, bu konuda şöyle diyor; "Bu karar karşısında biz sevinirken, bir kişi arayarak Kemer Country'de her şeyin eski noktaya geldiğini ve yeniden başladıklarını bildirdi. Maalesef hangi güç bu kadar ciddi, bu kadar duyarlı, bizim taleplerimize bu kadar geniş açıdan bakıp değerlendiren Orman Bakanı üzerinde etkili oldu ki, bütün bunlar olmamış gibi eskiye dönüldü. İptal edilen tahsis, ihya edildi." Bu konudaki duyarlılıkların devam edeceğini ifade eden Erdin, toplumun da asıl olarak kendisinin olan ormanlarına sahip çıkması gerekliliğinin üstünde duruyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Çin, ABD uçağını geri vermiyor

SONRAKİ HABER

'Kamu bankaları özelleştirilemez'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...