03 Nisan 2001 21:00

Çin, ABD uçağını geri vermiyor

Çin'e zorunlu iniş yapmak zorunda kalan ABD casusluk uçağının askeri uzmanlarca incelenmesini engellemek amacıyla bölgeye üç savaş gemisi gönderen ABD'ye Pekin yönetiminden sert yanıt geldi.

Paylaş
Çin, ABD uçağını geri vermiyor
ABD ile Çin arasındaki casusluk uçağı gerginliği, iki dünya devinin karşılıklı açıklamalarıyla daha da tırmanıyor. ABD, geçtiğimiz pazar günü havada bir Çin savaş uçağı ile çarpıştıktan sonra Hanyan Adası'na zorunlu iniş yapan EP-3 tipi hassas gereçleryle donatılmış casusluk uçağının incelenmemesi için tehditler savuruyor. Olaydan bütünüyle ABD'yi sorumlu tutan Çin yönetimi ise, bu ülkenin bölgedeki casusluk faaliyetini sona erdirmesini istedi.
Zemin: ABD sorumludur
Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin, ABD'nin Çin yakınlarında yaptığı casus uçuşlarını durdurmasını istedi. Resmi haber ajansı Xinhua, Zemin'in, Katar Başbakanı Abdullah Bin Halife El Tani'nin ziyareti sırasında, "ABD'nin, niçin Çin yakınlarındaki bölgelere keşif uçuşu yapmak için sık sık uçaklarını gönderdiğini anlayamıyoruz, şimdi uluslararası kanunlar ve uygulamaların ihlaliyle Amerikan uçağı bizim uçağımıza çarpıyor, Çin hava sahasını işgal ediyor ve bizim hava alanımıza giriyor" dediğini belirtti. Kaza ile ilgili yeterli kanıta sahip olduklarını hatırlatan Zemin ABD'nin tüm sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini söyledi.
Dokunulmazlık yok
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhu Bangzao da, düzenlediği basın toplantısında, Amerikan uçağına, koruma altındaki ABD toprağı olduğu gerekçesiyle Washington'ın izni olmadan girilmeyeceği yönündeki ABD iddialarını yanıtladı. Amerikan uçağının, Çin tarafının izni olmadan ülke hava sahasına girdiğini ve havaalanına indiğini belirten Zhu, uçağın dokulunulmazlığının söz konusu olmadığını söyledi. Zhu, basın toplantısı sırasında alaylı bir şekilde "Eğer uçak egemen Amerikan toprağıysa Çin'e nasıl indi?" diye sorarak, Çin yasalarına ve uluslararası uygulamaya dayanarak soruşturma yapma haklarının olduğunu ifade etti. Bakanlık sözcüsü Zhu, yinelenen sorulara rağmen, Çin askeri yetkililerinin uçağa girip girmediğini açıklamayı reddetti. Bakan, mürettebatın "güvenlikte" olduğunu belirtti.
CNN: Uçağa girdiler
Uçağın içindeki teknolojik donanımın Çin ve Rusya tarafından bilinmemesi ABD ordusu açısından büyük önem taşıyor.
Ancak Amerikan CNN televizyonu, inişten kısa bir süre sonra Çinli yetkililerin uçağa girdiğini ileri sürdü. CNN'in Pekin'deki Çin kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, "mürettebattaki 24 kişinin uçaktan ayrılmak zorunda kaldığı ve hepsinin alıkonduğu" belirtildi. Beyaz Saray'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise "Washington yönetiminin, Çinliler'in inişten sonra uçağa girdiğine yönelik bilgisi olmadığı" kaydedildi. Adlarının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer tarafından daha önce yapılan açıklamada ise Amerikan uçağının mürettebatıyla yapılan son görüşmede, mürettebatın "Çinli askerlerin uçağa binmekte olduklarını söyledikleri" belirtilmişti.
EP-3 ile çarpışan Çin uçağının pilotunun uçak düşmeden önce paraşütle atlamayı başardığı, ancak hâlâ bulunamadığı bildirildi. ABD'nin Pekin Büyükelçisi Joseph Prueher, Çinli yetkililerin Amerikan uçağının mürettebatıyla görüşülmesine izin vereceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Beyazevler'in kara günleri!

SONRAKİ HABER

Ormanlar hortumlanıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa