02 Nisan 2001 21:00

ÖDP'de küreselleşme karşıtlarına

   tasfiye

Paylaş
ÖDP'de küreselleşme karşıtlarına tasfiye
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Veysi Sarısözen, ÖDP'de bir süredir sistematik bir tasfiye yapıldığını belirterek, ÖDP'nin küreselleşmeci sol-liberal bir partiye dönüştürülmek istendiğini söyledi. ÖDP'de yeni bir oluşum istemediklerini ve ÖDP'den ayrılmayacaklarını ifade eden Sarısözen, "ÖDP aşkın partisi görünümünde sunuldu sizlere. Bu dış yüzüydü. Burada gördüğünüz tasfiyeci yüz ise ÖDP'nin içyüzüdür" dedi.
'Tasfiyeler sistematik'
ÖDP MYK Üyesi Veysi Sarısözen, dün ÖDP İstanbul İl Başkanlığı'nda ÖDP'deki sorunlar ve tasfiyelerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. KESK Genel Başkanlığı'nın Siyami Erdem'den Sami Evren'e geçtiği süreçten bu yana ÖDP'de sistematik tasfiyeler yapıldığını belirten Sarısözen, İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi üç kişinin ve İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi dört kişinin kesin olarak, Şişli ilçe yöneticilerinin ise 6 ay süre ile ÖDP'den ihraç edildiğini belirtti. ÖDP Parti Meclisi Üyesi 21 kişinin de kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildiğini ifade eden Sarısözen, tasfiyelerin nedeninin F tipi cezaevlerine karşı yapılan eylemlere katılmak olarak gösterildiğini belirterek "Ama asıl amaç ÖDP'yi bölmektir. Sosyalist Eylem Platformu (SEP) ve Hareket Grubu'nu ÖDP'den ihraç etmektir" dedi.
Sorunların kaynağı Kürt sorunu
ÖDP'de yeni bir oluşum yaratılmak istendiğini belirten Sarısözen, bu oluşumla ÖDP'nin Yeni Dünya Düzeni'ne ayak uyduran bir pozisyona getirileceğini söyleyerek "Yeni oluşum yarı özelleştirmeci, yarı AB'ci, yarı küreselleşmeci olacak. İki koltukta birden oturmak istiyor yani" dedi. Sarısözen, ÖDP'de yeşeren bir 'Sol Baykalizm' olduğunu da sözlerine ekledi. Sarısözen, partideki sorunların ilk olarak 28 Şubat öncesinde Kürt sorunu üzerine yapılan tartışmalardaki düşünce farklılıklarıyla başladığını belirterek, özelleştirmelere bakış konusundaki farklılıkların ise tartışmaları derinleştirdiğini söyledi.
Buradaki, ÖDP'nin içyüzü
Sarısözen, gazetecilerin yeni bir parti kurulup kurulmayacağını sormaları üzerine "Bizler ÖDP'nin kurucu unsurlarıyız. Yeni bir oluşum istemiyoruz. Bunu isteyenler kendilerine farklı bir mekân bulmak zorundalar. Tasfiye olunca gemiyi terk edecek değiliz. SEP ve Hareket Grubu kayıtlı parti üyelerinin yaklaşık yüzde 30'unu temsil ediyor, ÖDP kuruluşunda yer alan 9 farklı eğilimi kapsıyor. Buna karşılık yönetici grup ise sadece üç eğilimi temsil ediyor" dedi. Sarısözen bir başka soru üzerine ise ÖDP'nin bölünmesini istemediklerini, diyaloğa geçmek istediklerini fakat bu taleplerinin kabul edilmediğini belirtti. Sarısözen, "Biz başkanla görüşmek istiyoruz. Ama o televizyon programlarında konuşmalar yaparak bizlerin 2000'in gerisinde kaldığımızı, kendilerinin ise 2000'i aşan görüşlere sahip olduklarını söylüyor. Görüşme taleplerimiz kabul edilmiyor, bu toplantı aynı zamanda bir taleptir de" dedi. Sarısözen, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ın parti kurulduğunda kendisinin genel başkan olmadığını söylediğini, ama tasfiyelerde bir genel başkan gibi davranmaktan çekinmediğini de belirtti. Sarısözen, açıklamasını "ÖDP aşkın partisi görünümünde sunuldu sizlere. Bu dış yüzüydü. Burada gördüğünüz tasfiyeci yüz ise ÖDP'nin içyüzüdür" diyerek bitirdi.
ÖNCEKİ HABER

Emeğin yanında olacağız

SONRAKİ HABER

İnsan içine çıkamıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...