01 Nisan 2001 21:00

TEKEL'de çifte tuzak

Hükümetin ilk elden satmaya çalıştığı kurumlar arasında yer alan TEKEL'de geçici işçilerin atılması ve re'sen emeklilik dayatmasıyla peşkeşe hazırlık yapılıyor.

Paylaş
TEKEL'de çifte tuzak
Sinan İmrek
IMF'nin direktifleri doğrultusunda özelleştirilmesi öne alınan TEKEL'i peşkeş planı, re'sen emeklilik ve geçici işçileri atma girişimleriyle hız kazandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), TEKEL Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği 21 Mart 2001 tarihli yazısında emekli olabilecek işçilerin durumunu, ikramiye ve kıdem tazminatı tutarını, mart ayı itibariyle memur, sözleşmeli, kapsam içi, kapsam dışı, geçici işçi vb. personelin durumuyla ilgili 'ivedilikle' bilgi isteyip,
TEKEL'i çalışanlardan arındırıp tasfiye etmeyi planlıyor. ÖİB'nin isteğinin gerçekleşmesi durumunda otuz beş bin işçinin yarısından fazlası kapı önüne konmuş olacak. Bu yolla özelleştirmenin daha kolay olacağını düşünen ÖİB'nin bu girişimini değerlendiren işçiler ve sendika yöneticileri, re'sen emeklilik ve eylül ayında çalışma vizeleri biten geçici işçilerin vizelerini uzatmamanın TEKEL'i çökertmekle eşdeğer olduğuna dikkat çektiler. İşçiler ve Tek Gıda-İş yöneticileri böyle bir dayatmaya kesinlikle boyun eğmeyeceklerini ve özelleştirmeye karşı mücadelelerinin aynı kararlılıkla devam edeceğini bildirdiler.
'Özelleştirme adımı'
Tek Gıda-İş Paşabahçe 5 No'lu Şube Başkanı Hasan Başkaya kimsenin emekliliğe zorlanmaması gerektiğini belirterek, emekli olan işçiler yerine yeni işçilerin istihdam edilmesi gerektiğini belirtti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın gönderdiği yazının TEKEL'i özelleştirme hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiren Başkaya, özelleştirmeye karşı mücadelenin temelinin güçlendirilmesi ve gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti. Başkaya özelleştirmeye karşı kitlesel eylemlerin yapılmasının önemini vurguladı. Paşabahçe TEKEL'de İşyeri Baştemsilcisi olan Mehmet Genç, emeklilik girişimlerinin işçilerin tepkisine yol açtığını belirterek, sendika genel merkezinin devreye girip müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. Özelleştirmenin altyapısının oluşturulmak istendiğini belirten Genç, aynı örneklerin daha önce TEK'te de yaşandığını söyledi. İşçi çıkarılmasına karşı olduklarını ve emekli edilenler yerine işçi alınmadığı taktirde TEKEL'in çökeceğini söyleyen Genç, TEKEL'in bir an önce elden çıkarılmak istendiğini belirtti.
'Günü kurtarma politikası'
Cevizli TEKEL sigara filtre bölümünde çalışan Osman Türk hükümetin ekonomik programının özelleştirme programı olduğunu belirterek, demokrasinin uygulanmadığı ve borçla ayakta duran bir ülkede TEKEL'i özelleştirmenin günü kurtarma politikası olduğunu söyledi. Emekliliğin ÖYK tarafından gündeme getirilmesinin TEKEL'in peşkeş çekilmesinin adımlarının hızlandırılması anlamını taşıdığını belirten Türk, bu girişimleri boşa çıkaracaklarını ifade etti. İşçilerin özelleştirmenin ne olduğunu tam olarak bilmediklerini söyleyen Türk, sendikaların periyodik toplantı, seminer gibi etkinlikler yapıp çalışanları daha çok bilgilendirmelerini istiyor. Uyutma politikası izlendiğini belirten Türk, "İnsanlar daha çok bilgilendirilmeli. Örgütlülüğün oluşturulması gerekiyor. Sendikalar daha çok çaba sarf etmeli. İşyeri komiteleri oluşturulmalı, yarın eylem varmış gibi hazırlanılmalı. Özelleştirmeler oldubittiye getirilmek isteniyor, toplumsal tepki olmalı" dedi. Makina bakım bölümünde çalışan Mehmet Gökçe, fabrikada üç vardiya sistemine geçilmek istendiğini belirterek, Adana, İzmir gibi TEKEL fabrikalarının kapatılıp, işçilerin de yeni vardiyada çalıştırılmalarının planlandığını söyledi. Re'sen emekliliğin özelleştirme saldırısının bir parçası olduğunu kaydeden Gökçe, bu girişime izin vermeyeceklerini ifade ettti. Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'yla emekli yaşının 60-65'e çıkarıldığını hatırlatan Gökçe, diğer yandan da işçilerin zorla emekli edilmek istendiğini belirterek, "Peki bu yasa neye yarıyor?" diye soruyor.
'Mücadelemiz sürecek'
Bakım Tesisat Bölümü'nde çalışan Yaşar Güneş de, özelleştirmeye tamamen karşı olduklarını vurgulayarak, ÖİB'nin gönderdiği yazıyla devlete kaynak aktaran bir kurumunu yok etme çabalarının hızlandırılmak istendiğini söyledi. Bir yandan emeklilik yaşının 60'a çıkartıldığını diğer yandan da fabrikada çalışan işçilerin emekli edilmek istendiğini belirten Güneş, "TEKEL'e işçi alınmalı, daha çok üretim yapılmalı, fabrikada üretim yerine lojmanlara yatırım yapılıyor" dedi. Ekonomik programı değerlendiren Güneş, "Borç borçla kapatılmaz, para dilenir duruma geldik" diyor.
Tek Gıda-İş 7 No'lu Şube Sekreteri Hasan Demirtaşoğlu 1995 yılında da aynı şeyi yaşadıklarını belirterek, "Resen emeklilik yasalara aykırı. Mücadelemiz devam edecek" dedi. Bir taraftan da sigara bölümünde üç vardiya uygulamasına geçilmek istendiğini söyleyen Demirtaşoğlu, ambalaj bölümünde çalışan işçilerin 10 yılda yetiştiğini, emekli edilmek istenen işçilerin hepsinin kalifiye eleman olduğunu hatırlatıyor. Bu uygulamanın fabrikanın kapısına kilit vurmak anlamına geleceğini söyleyen Demirtaşoğlu, mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Meclis, IMF için mesaiye kalacak

SONRAKİ HABER

Ben-u sen'de yoksulluk çemberi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa