31 Mart 2001 21:00

Program Kızılay'da açıklandı

Emek Programı dün Ankara'da, işçilerin ağırlıkta olduğu kitlesel basın açıklamasıyla tanıtılırken, eyleme katılanlar ne IMF'nin, ne Dünya Bankası'nın ne de onların işbirlikçisi hükümetin programını kabul edeceklerini ilan ettiler.

Paylaş
Program Kızılay'da açıklandı
Emek Programı dün Ankara'da, işçilerin ağırlıkta olduğu kitlesel basın açıklamasıyla tanıtılırken, eyleme katılanlar ne IMF'nin, ne Dünya Bankası'nın ne de onların işbirlikçisi hükümetin programını kabul edeceklerini ilan ettiler. Kendi programlarıyla alana çıkan işçi ve emekçiler, bundan sonra yapacakları eylemlerin de işaretini vererek, Emek Programı'nın dışında bir alternatifi kabul etmeyeceklerini ilan ettiler.
3.000 kişi katıldı
Emek Platformu (EP) hükümetin uluslararası sermaye ve onun kuruluşları IMF-DB güdümünde hazırladığı programa karşı oluşturduğu Emek Programı'nı dün Ankara'da düzenlediği basın açıklaması ile tanıttı. "Genel grev genel direniş", "IMF uşağı hükümet istifa", "Yolsuzluğa hayır, yoksulluğa son", "Memurdan işçiden aldılar hırsıza verdiler", "İşçi memur burada hükümet nerede" sloganları ile hükümetin istifasını ve mücadelenin genel greve kadar yükseltilmesini isteyen 3000 işçi ve emekçi, 14 Nisan'da daha güçlü meydanlara çıkacağını gösterdi. Eylemle, Ankara Valiliği'nin cezaevleri olaylarını bahane ederek çıkarttığı "Kızılay ve civarında eylem yapılamaz" yasağı da delindi.
Eyleme Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Genel Sekreteri Recai Başkan, DİSK Genel Başkan Vekili Enver Öktem, KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu, Kamu-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çivi ile Emek Platformu'nu oluşturan diğer örgütlerin yöneticileri katıldı.
İşçilerin damgasını vurduğu eyleme, Türk-İş pankartının yanısıra bağlı sendikalardan da Yol-İş, Türk Metal, Tezkoop-İş, Tes-İş, Türk Harb-İş, TÜMTİS, Tarım-İş ve Basın-İş kitlesel olarak kendi pankartlarıyla katıldı. DİSK pankartı dışında Oleyis ve Nakliyat-İş pankartı açılırken,
Genel-İş'çiler önlükleriyle eylemde yerlerini aldı. Hak-İş ve Hizmet-İş pankartlarının da açıldığı eyleme KESK ve Kamu-Sen ile bağlı sendikalarla TMMOB, pankartlarıyla katıldı. Siyasi partiler de eyleme katılırken, EMEP kortejindeki gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Eylemde, Etibank'ı hortumlayan Dinç Bilgin'in gözaltına alındığı haberi alkışlarla karşılanırken, bunun yetmeyeceği, destek veren siyasilerin de açıklanarak, hesap vermesi istendi.
Derviş taviz listesi ile geldi
Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, eylemde yaptığı konuşmada, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yurtdışından "eli boş" dönmediğini ve beraberinde bir dizi yeni taviz listesi getirdiğini vurgulayarak, uluslararası finans kuruluşlarının, ABD ve Avrupa hükümetlerinin, "Bu talan yetmedi, sizi daha fazla sömürmemiz için bu yasaları çıkarın, sonra gelin diyorlar" dedi. EP'in bir kez daha haklı çıktığıni söyleyen Güvenç, hükümete, "Krizden çıkış için IMF'yi DB'yi ikna etmeye çalışmaktan vazgeçip, yüzünüzü kendi toplumsal dinamiklerinize dönün" diye seslendi.
Güvenç, her kriz döneminin faturasının halka çıkarıldığını, daha fazla fatura ödeyecek halleri kalmadığını kaydederek, "Sesimize kulak verin yoksa her yıl kriz yaşarız" dedi. Meclis iradesinin hiçe sayıldığına dikkat çeken Güvenç, hükümete hukukun üstünlüğünü kabul edip özelleştirmelerden vazgeçme çağrısı yaptı. Güvenç, krizlerin sorumlusunun IMF ve DB politikaları ile bu politikaları uygulayan siyasiler olduğunu vurgulayarak, çözümün EP Programı'nı hayata geçirmekten geçtiğinin altını çizdi. Güvenç, işçi ve emekçilere her çarşamba işyerlerinde programı tanıtma ve 14 Nisan'da da alanlara çıkma çağrısı yaptı.
Basın açıklamasının ardından Kızılay'ın dört bir yanına dağılan işçi ve emekçiler, EP tarafından bastırılan Emek Programı'nı Ankaralılar'a dağıttı.
ÖNCEKİ HABER

Ya IMF ya vatan!

SONRAKİ HABER

Miloseviç teslim oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa