31 Mart 2001 21:00

Ya IMF ya vatan!

Hükümetin ekonomik programını reddederek kendi programını oluşturan Emek Platformu'nun eylemine İstanbul'da 10 bin emekçi katıldı.

Paylaş
Ya IMF ya vatan!
İstanbul'da işçi ve emekçiler, polis barikatını aşarak yaptıkları yürüyüşle, IMF programına karşı kendi programlarına sahip çıkmakta kararlı olduklarını gösterdiler. Özelleştirme kapsamındaki işyerleri başta olmak üzere işçi katılımının yoğun olduğu eylemde "Hükümet istifa", "İş, ekmek, özgürlük", "Ya IMF, ya vatan", "İşçi memur elele genel greve", "Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye", "Vatandaş uyuma kurda kuşa yem olma" sloganları atıldı.
Beyazıt Meydanı'nda saat 10.30'dan itibaren toplanmaya başlayan Emek Platformu'nu oluşturan örgütlere üye işçi ve memurlara, emekliler, işsizler, lise ve üniversite öğrencileri ile tutuklu yakınları da katıldı. Eylemde EMEP, ÖDP ve SİP de yer aldı. Türk-İş'e bağlı hemen tüm sendikalar bu kez üyelerini eylem alanına taşımışlardı. Özellikle TÜMTİS, Belediye-İş, Hava-İş, Haber-İş, Tek Gıda-İş, TEKSİF, Deri-İş, Yol-İş üyesi işçiler eyleme kitlesel katıldılar. DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası da eylem alanında kitlesel bir şekilde yer aldı. Hak-İş'e bağlı sendikalardan sadece Özçelik-İş eylemdeydi. KESK'e bağlı sendikalardan ise SES, Eğitim-Sen, Enerji-Yapı Yol-Sen ve Tüm Bel-Sen'in katılımı dikkat çekti.
Emekçiye değil, IMF'ye barikat
Beyazıt Meydanı'nda kürsü olarak kullanılan araçtan kitleye hitaben konuşan Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay, sadece adı 'ulusal' olan IMF programına geçit vermeyeceklerini belirterek, "IMF programını yırtıp atacağız. Bu sadece bir başlangıç" dedi. Ardından kortej oluşturan işçi ve emekçiler Sultanahmet Meydanı'na doğru yürüyüşe hazırlandılar. Bunun üzerine barikat oluşturan polis, yürüyüşe izin vermeyeceğini söyledi. Sendikacılarla polis arasında tartışmalar uzun süre sonuç vermedi. Ancak işçi ve emekçiler, "Emekçiye değil, IMF'ye barikat", "Bu abluka dağıtalacak", "Ölmek var dönmek yok", "Barikat kalksın yürüyeceğiz" sloganlarını atarak, kararlılıklarını gösterdiler. Alandan alkışlar eşliğinde ıslık ve yuh sesleri yükseldi.
Barikatı yıktık, sıra hükümette
Sendikacıların bile zaptetmekte güçlük çektiği işçilerin kararlı tutumu sonucu polis barikatı kaldırmak zorunda kaldı. Trafik önceden kapatılmadığı için yoldaki araçların arasına karışarak, dağınık bir şekilde yürüyen işçiler, kısa süre içinde tramvay yolunda yeniden kortej oluşturdular ve trafiği kapadılar. Coşkuyla "İşte emekçi, işte program", "Barikatı yıktık sıra hükümette" sloganlarını atan işçiler, Sultanahmet Meydanı'na yürüdüler.
14 Nisan ve 1 Mayıs'a çağrı
Alanda Emek Programı'nı halka duyurmak için yapılan basın açıklamasını Emek Platformu Dönem Sözcüsü TMMOB'un İstanbul İl Temsilcisi Minür Aydın okudu. Aydın, IMF programlarının hiçbir ülkede başarılı olmadığını belirterek, Türkiye'nin de borç batağına saplandığını söyledi. Buna karşı altenatif bir program oluşturduklarını belirten Aydın, Emek Programı'nı okudu. Aydın'ın konuşması "IMF'ye değil, emekçiye bütçe", "IMF defol bu memlemet bizim", "Ya IMF ya vatan" gibi sloganlarla kesilirken, alkışlar ve ıslıklarla da IMF protesto edildi.
Eylem, Emek Platformu'nun 14 Nisan'da yapmayı kararlaştırdığı mitinge ve 1 Mayıs'a yapılan çağrılarla sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

DYP de IMF-Derviş yasalarına

SONRAKİ HABER

Program Kızılay'da açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa