31 Mart 2001 21:00

Esnaf kepenk kapatıp eylem yaptı

Yurdun çeşitli yerlerinde, "Hükümet istifa", "Kriz bahane, hortum şahane" sloganları eşliğinde yapılan esnaf eylemlerinin ardı arkası kesilmiyor.

Paylaş
Esnaf kepenk kapatıp eylem yaptı
Yurdun çeşitli yerlerinde, "Hükümet istifa", "Kriz bahane, hortum şahane" sloganları eşliğinde yapılan esnaf eylemlerinin ardı arkası kesilmiyor. Dün sabah saat 09.00'da, Gaziantep'te şehrin en merkezi caddesi olan Hürriyet Caddesi'ni trafiğe kapatan esnaflar, "Esnaf öldü, mutlu musunuz?" dövizleri taşıdılar. Eyleme katılan 3000 esnaf aynı zamanda kepenk kapatma eylemi gerçekleştirdi.
Trikotaj imalathanelerinin yoğun olduğu Gaziler Caddesi çevresindeki sokaklarda toplanan bir grup çocuk ve genç işçi, hükümeti istifaya davet eden sloganlar atarak ara sokaklardan yürüyüşü başlatarak Hürriyet Caddesi'ndeki esnaflarla buluştu. Sloganlar atarak yürüyüşü sürdüren esnaflar, Maarif Kavşağı'nda trafiği engellediler. Buradan Karagöz Caddesi'ne yönelen esnaflar, ticaret ve sanayi odalarının bulunduğu binaya doğru bir süre, "Esnaf burada oda nerede" diye slogan attılar. Polisin "dağılın" uyarısını dinlemeyen ve Karagöz Caddesi'nden yürüyüşe devam etmek isteyen göstericilerin kaldırımdan yürümelerine izin verildi.
İnsan seli oluştu
Karagöz Caddesi'nden ilerleyerek Mütercim Asım Caddesi'ne giren göstericilerin alışveriş için bulunanlara katılması sonrasında caddede insan seli oluştu. Bu arada, alışveriş için işyerini açan esnafın, göstericilerin destek olmak amacıyla dükkanlarını kapadıkları görüldü. İşyerini kapatan esnafın da kalabalığa karışması seli daha da büyüttü. Bazı sürücülerin korna çalarak, bazı vatandaşların ise alkışlayarak destek verdiği göstericiler, yürüyerek Gaziler Caddesi'ne ulaştılar ve bu caddeden ikinci kez yürümek istediler. Polis barikatını aşamayan göstericiler, geldikleri yöne dönerek dağıldılar.
ANAP Milletvekili Mustafa Taşar'ın Ticaret Odası'nda olduğunu öğrenen eylemciler sık sık, "Hükümet istifa" sloganı atarken, Antep'te esnaflar çeşitli iş merkezlerinde günlerdir kepenk kapatarak 100'er kişilik gruplar halinde eylemler gerçekleştiriyor.
EMEP'li esnaflardan çağrı
Emeğin Partisi Samsun İl Örgütü Esnaf Birimi, şehir merkezinde dağıttığı, "IMF, DB, ABD, AB programı değil, Emek Programı" başlıklı bildiriyle esnaflara sömürü, soygun, talan programlarına karşı örgütlü bir şekilde Emek Platformu'nda yer alma çağrısı yaptı. 2000 adet dağıtılan ve "Esnafların, kredi faizleri iptal edilsin, ödemeleri ertelensin. KDV, Stopaj, Yaşam Standardı, Peşin Vergi iptal edilsin. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınarak vergi adaleti gerçekleştirilsin ve halkın içinde olacağı uygun denetleme mekanizması kurulsun. Halk, Emlak ve Ziraat Bankaları'nın denetim ve yönetimi esnaf ve çiftçilere bırakılsın. Yabancı sermaye girişi durdurulsun, tekelci sermaye denetlenerek, küçük ve orta ölçekli esnafın iflası durdurulsun" taleplerinin yer aldığı bildiri sonunda esnaflar, 14 Nisan 2000 tarihinde yapılacak olan Emek Platformu eylemine davet edildi.
ÖNCEKİ HABER

Gıda güvenliğimiz IMF'nin ipoteğinde

SONRAKİ HABER

ESK'te tartışmalı toplantı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...