30 Mart 2001 21:00

Ek bütçenin kaynağı borçlanma

Şubat ayında yaşanan kriz sırasında dalgalı kur sistemine geçilmesi ile yapılan devalüasyonun yarattığı bütçe açığını kapatmak için hükümet ek bütçe çıkarıyor.

Paylaş
Ek bütçenin kaynağı borçlanma
Şubat ayında yaşanan kriz sırasında dalgalı kur sistemine geçilmesi ile yapılan devalüasyonun yarattığı bütçe açığını kapatmak için hükümet ek bütçe çıkarıyor. Bütçe tasarısı ile aynı zamanda kamu bankalarını da tasfiye etmeyi planlayan hükümet ek bütçenin kaynağını da borç olarak belirledi. Ek bütçenin çıkmasına olanak sağlayan 2001 Mali Yılı Bütçe Kanunu değişikliği tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Tasarı ek bütçe için yeni borçlanmaların önünü açarken, Ziraat Bankası, Halkbank ve Emlakbank'ın görev zararı alacaklarının tasfiye edilmesi amacıyla "Özel Tertip Devlet İç Borçlanma Senedi" ihracına da olanak sağlıyor. Tasarı ile ayrıca Emlakbank'ın bankacılık faaliyetleri dışında kalan mal varlıklarının Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na devredilmesi öngörülüyor.
Batık bankalar için borç
Tasarı ile devlete zararları 30 milyar dolara yaklaşan içi boşatılmış bankalar için borç toplama olanakları genişletiliyor. Tasarıyla, Tasarruf Mevduat Fonu'na özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etmek, cari yıl içerisinde çıkarılan veya daha önceki yıllarda çıkarılmış senetleri işlemiş faizleriyle geri almak veya özel tertip başka senetlerle değiştirmek; bu senetlerin vade, faiz ve çeşitlerine ilişkin her türlü esaslar ile bunlara mütealik diğer şartlar ile yapılacak ikraz anlaşmasına ilişkin her türlü düzenlemeleri yapmak konusunda Hazine Müsteşarı'nın bağlı olduğu Bakan`a yetki veriliyor.
Yeni borçlanma senetleri geliyor
Borçlanmanın önünü iyice açacak olan tasarı ile Hazine Müsteşarlığı'na piyasaya yeni borçlanma kağıtları sürme olanağı da sağlanıyor. "Özel Tertip Hazine Bonoları" adı ile piyasaya sürülecek olan kağıtlarla Hazine daha fazla borçlanabilecek.
Tasarı ile ayrıca borç ödemelerinde bütçe kaynak olacak. Ödenek yetersizliği durumunda, devlet iç borçlanma senetlerinin faiz ödemelerini "Bütçeden Mahsup Edilecek Ödemeler Hesabı"ndan yaptırmaya Hazine Müsteşarı'nın bağlı olduğu Bakanı yetkili kılıyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tahliyeye devlet engeli
Hacer Yücel
"Hayata Dönüş" adı altında düzenlenen operasyon sırasında Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 405 tutuklu ve hükümlü, 'devlet malına zarar verdikleri', 'cezaevinde isyan çıkardıkları' ve 'adam öldürdükleri' iddialarıyla yargılanmayı beklerken, tahliye edilmesi gereken tutukluların, verilen toplu tutuklama kararı nedeniyle cezaevinden çıkmalarına izin verilmiyor.
İddialar tabiata aykırı
İstanbul 4'Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan ve bir süre önce hakkında tahiliye kararı verilen Cem Yıldız, cezaevinden çıkışına engel olunan tutuklulardan sadece biri. Cem Yıldız, 6136 Sayılı Kanuna aykırı şekilde silah bulundurduğu ve 1996 yılındaki ölüm orucunda molotoflama eylemlerine karıştığı savıyla 3,5 yıldır İstanbul 4'Nolu DGM'de yargılanıyordu. Silah bulundurmanın Şartla Salıverme Yasası kapsamına alınmasıyla Yıldız, yardım ve yataklık ile örgüt üyeliğinden yargılanmaya başlandı. Yıldız, 28 Şubat 2001'deki duruşmasında ise tahliye oldu. Şu anda ölüm orucunun 5. ayında olan ve Kandıra F Tipi Cezaevi'nde bulunan Cem Yıldız, durumunun ağırlaşması nedeniyle Kocaeli Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, baba İdris Yıldız, oğlununun cezaevine düzenlenen operasyon sırasında ölüm orucunun 62. gününde olduğunu, dolayısıyla devlet malına zarar veremeyeceğini ispatlamaya çalışıyor.
Baba Yıldız raporları bekliyor
Baba Yıldız, İstanbul 4 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne başvurarak oğlunun tahliye olduğuna dair mahkeme kararını aldı. Oğlunun tahliye olduğuna dair mahkeme kararınıyla Kandıra Cumhuriyet Savcılığı'na başvurmaya hazırlanan baba Yıldız, oğlunun Kandıra'ya getirildiği zaman ölüm orucunda olup olmadığını, muayene edilmişse sağlık durumu ile ilgili bilgileri isteyecek. Aynı şekilde Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na da başvuracak olan baba Yıldız, Ümraniye Cezaevi'nde bulunduğu dönemde oğlunun ölüm orucunda olduğuna dair bilgiler ve belgeler ile sağlık durumunu hakında bilgi isteyecek.
70 tutuklu tahliye edilmiyor
"Hayata Dönüş" adı altında düzenlenen operasyon sırasında Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 405 tutuklu ve hükümlü hakkında Üsküdar 2. Sulh Ceza Mahkemesi tutuklama kararı vermişti. Tahliye olması gereken 70 tutuklu ve hükümlü bu karar nedeniyle cezaevinden çıkamıyor. Diğer cezaevlerindeki tutuklular da aynı gerekçeyle tahliye edilmiyor.
ÖNCEKİ HABER

2000'de Yeni Gündem kapanıyor

SONRAKİ HABER

Bahar ve aşk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa