29 Mart 2001 21:00

Patronlar adım adım hedefe doğru

ABD, IMF ve DB'in adamı Kemal Derviş aracılığıyla; hükümet, Meclis ve Meclis'teki muhalefet partileri üzerinde baskı kurarak sermaye cephesini birleştirmeyi hedefleyen patronlar bu amacına ulaştı.

Paylaş
Patronlar adım adım hedefe doğru
Koalisyon ortağı üç partiden sonra FP de Kemal Derviş'in Washington'dan Meclis'e yönelttiği tehdite boyun eğdi. FP, Derviş'in "15 günde 15 yasayı çıkarın" talimatına uygun davranacağını ve Derviş'i destekleyeceğini açıkladı. FP Grup Başkan Vekili Bülent Arınç, bu desteği "Ülkenin huzura ermesi ve krizden kurtulması için" vereceklerini söyledi. MHP Grup Başkan Vekili İsmail Köse de MHP olarak, TBMM'ye sunulacak tasarıların arkasında olacaklarını kaydederek, önümüzdeki haftadan itibaren tasarıların önceliklilerine göre gündeme alınacağını söyledi.FP Grup Başkan Vekili Arınç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Derviş'in istediği yasa tasarılarının Meclis'ten çıkarılması konusuna değinerek, şunları kaydetti: "Bu ülkenin huzura ermesi ve bu krizden çıkması için bu 15 tane yasanın çıkması gerekiyorsa Sayın Derviş gelsin, 'buna ihtiyacımız var' desin. FP adına buna destek vereceğiz. Bu desteğimiz halk adına olacaktır. Bu yolu açmaya mecburuz. Hem Türkiye ara rejime gitmesin diye hem parlamento sorumluluğunu yerine getirsin diye buna destek vermeye hazırız.
Sayın Derviş müsterih olsun. Arkasındaki o üç tane adamcağızın desteğini bıraksın, Parlamento'ya gelsin. Siyasi partilerle konuşsun, fikirlerimizi sorsun. Ne istiyorsa elbette bu mantık çerçevesinde komisyon üyelerimizle ve 102 milletvekilimizle... Millet yararına olacak bütün düzenlemelere, 15 günde 15 kanunu çıkarmak üzere destek olacağız. En büyük müjdeyi de biz verelim ona, Amerika'da rahat etsin."
Arınç bir soru üzerine, kendisinin FP Grup Başkan Vekili olduğunu ve bu sıfatı ile konuştuğunu belirtti.
Ara rejim senaryoları
Bülent Arınç, hükümete "Sizin istifa etmemeniz sizi de kurtaramayacaktır" diyerek, bazı senaryolarda yazıldığı gibi "Türkiye'nin bir ara rejime, bir teknotratlar hükümetine doğru sürüklendiğini" söyledi. Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu hükümet istifa etmemekle ve yeni çözümler aramamakta ısrar ederse Türkiye'nin önü bir ara rejimle kesilebilir. Bunun sorumlusu da bu hükümetin başında, Türkiye'nin önünü tıkayan insanlar olur."
MHP söz verdi
MHP Grup Başkan Vekili İsmail Köse, TBMM'de Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Abdurrahman Küçük ile birlikte bir basın toplantısı düzendi. Köse, toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Köse, Hükümet'in 350 milletvekilinden güvenoyu aldığını belirterek, hükümetin görevini 5. yılın sonuna kadar sürdüreceğini söyledi. Uygulanacak ekonomik programın belli bir kişinin programı değil, 57. Hükümet'in programı olduğunu kaydeden Köse, koalisyon partilerinin liderlerinin bu programın arkasında olduklarını açıkladıklarını hatırlattı.
Köse, MHP olarak, TBMM sunulacak tasarıların arkasında olacaklarını kaydederek, önümüzdeki haftadan itibaren tasarıların önceliklilerine göre gündeme alınacağını söyledi. Getirilecek tasarılara muhalefetin destek vermesinin yasalaşmalarını kolaylaştıracağını anlatan Köse, muhalefetin destek vermemesi durumunda da tasarıları "temel kanun" olarak ele alacak çoğunluğun bulunduğunu hatırlattı.
ÖNCEKİ HABER

Tiyatro ile yeniden

SONRAKİ HABER

Fabrikada işkence

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa