29 Mart 2001 21:00

Hükümet krizine ortak arıyor

Ekonomik krizi IMF reçeteleriyle çözmeye çalışan ve buna çalışanları da ortak etmek isteyen hükümet, Ekonomik Sosyal Konsey'i alelacele toplantıya çağırdı.

Paylaş
Hükümet krizine ortak arıyor
Yaşanan ağır ekonomik krizi yine IMF reçeteleriyle çözmeye çalışan ve buna çalışanları da ortak etmek isteyen hükümet, uzun süredir toplamadığı Ekonomik Sosyal Konsey'i (ESK) alelacele toplantıya çağırdı. Türk-İş ve Hak-İş, ESK toplantısına katılacaklarını açıklarken, DİSK ESK'ten çıkma çağrısı yaptı.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, sorunu hükümetle çözeceklerini, bu nedenle hükümetin çağrısına uyarak ESK toplantısına katılacaklarını söyledi.
Hak-İş Genel Başkan Vekili Recai Başkan da toplantıya katılacaklarını belirtirken, ESK konusundaki görüşlerinin değişmediğini hatırlattı. ESK'in yasal statüye kavuşması isteklerini yineleyen Başkan, ESK'in gündemi önceden belirlenmiş ve sağlıklı biçimde çalıştırılmasından yana olduklarını söyledi. ESK toplantısında zamanın tespitinde bilinçli hareket edilmediğini, Emek Platformu'nun eylemiyle aynı güne denk gelmesinin tesadüf olduğunu savunan Başkan, ESK toplantısına katılıp eksiklikleri dile getireceklerini, toplantının kendilerini etkilemeyeceğini söyledi.
Oysa Emek Politikaları Sempozyumu'nda Hak-İş adına görüş açıklayan Genel Başkan Vekili ve Hizmet-İş Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, alelacele toplantı çağrısının manalı olduğunu söylemiş ve "Bunlar kendilerine suç ortakları arıyorlar. Ama biz suça ortak olmayacağız" açıklamasını yapmıştı.
DİSK katılmayacak
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise ESK toplantısına katılmayacaklarını, sempozyumda yaptığı konuşmada açıkça ilan etmiş ve Hak-İş'le Türk-İş'i de ESK'ten çekilmeye çağırmıştı. Dün Başkanlar Kurulu'nu toplayan DİSK, Başbakan Ecevit'e gönderdiği açık mektupta ESK'e katılmama gerekçelerini açıkladı.
Mektupta DİSK'in uygulanan politikaların yanlışlığına sürekli işaret ettiği, gelinen noktanın kendilerini haklı çıkardığı hatırlatıldı. Krize yönelik önerilerin Emek Platformu programında da yer aldığı vurgulanan mektupta, ESK'in, bileşimi ve işleyişine ilişkin tek bir değişiklik yapılmadan, üstelik platformun ülke çapında etkinliklerinin olduğu bir günde toplantıya çağrılmasının, "Platformun yok sayılması ve taleplerinin reddedilmesi olarak" olarak algılandığı vurgulandı.
Sadece işverenler dikkate alındı
Mektupta, "Bu ülkenin işçi, kamu çalışanı, doktor, mühendis gibi çalışan kesimlerini, emeklilerini, farklı menfaat gruplarını temsil eden bunca örgütün taleplerine fiilen verilen bu yanıt, hükümetinizin mevcut politikalarını sürdürmekte ısrarlı olacağını göstermektedir. Kamuoyu önünde yapılan bütün açıklamalara rağmen, hükümet olarak programınızı sadece işveren kesimleriyle görüşerek ve onların sorunlarını dikkate alarak oluşturmakta kararlılığınızın açık ifadesi olarak anlaşılmaktadır" denildi.
Bileşim ve işleyişine yönelik eleştirilerinin dahi dikkate alınmadığı bir ortamda, ekonomik politikalara yönelik eleştirilerinin dikkate alınacağını düşünmenin mümkün olmadığı kaydedilen mektupta, bu nedenle ESK toplantısına katılmanın hiçbir yarar sağlamayacağının altı çizildi.
ÖNCEKİ HABER

Telekom'da yürütmeyi durdurma kararı

SONRAKİ HABER

Bireysel emeklilik yasası kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...