29 Mart 2001 21:00

Rusya IMF'yi reddetti

Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudrin, 'Uygulanması IMF kontrolünde olan bir programa ihtiyacımız yok' dedi. Putin ise, köklü bir kadro değişikliği yaptı.

Paylaş
Rusya IMF'yi reddetti
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ABD tarafından dayatılan IMF reçetelerine mahkûm edilen Rusya, bu bağımlılık zincirini kırma yolunda çok önemli bir adım attı. Rus hükümeti, ülke ekonomisi konusunda IMF ile yapılacak hiçbir pazarlıkları olmadığını ilan etti. Putin yönetiminin Batılı emperyalistlere meydan okuyan bu tutumu ile Rusya, IMF üyeliğinden çıkma yolunda ilk adımı da atmış oldu. Konuyla ilgili bir demeç veren Rusya Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Aleksey Kudrin, "IMF kredisine, dolayısıyla reçetesine ihtiyacımız yok" dedi.
'Görüşmelerden çekiliyoruz'
IMF ile yapılan yeni kredi görüşmelerinin son aşamasına gelmişken yapılan bu sürpriz açıklama, Putin yönetiminin, ekonomideki ABD etkisini tamamen sona erdirme çabasının en önemli adımı olarak değerlendiriliyor. Rus yönetimi, "Görüşmelerden çekiliyoruz, IMF ile pazarlığını yapacağımız bir hükümet programımız olmayacak" dedi. Bu tavrını geçen cuma günü IMF'ye de bildirdiği açıklanan Rusya'nın bu kararının gerekçesini Kudrin açıkladı. Kudrin, "Bu yıl krediye ihtiyacımız yok. O nedenle uygulanması tamamen IMF'nin kontrolünde olacak olan bir programa da ihtiyacımız yok" dedi. Hükümetin, Merkez Bankası ile birlikte yakında bir bildiri yayımlayacaklarını kaydeden Kudrin, "IMF, bu bildiride geçen politikaların uygulanmasını gözlemleyecek. Bu bildiriye, hükümetin bu yılki ekonomik programı da diyebiliriz" dedi. Rusya böylece, oluşturulmasına ve uygulanmasına IMF'nin katılmayacağı bir ekonomik reçeteye sahip olacak.
Rusya'nın, kısa vadeli ekonomik hedeflerini içeren ve hazırlanmasında IMF'nin rol oynamayacağı "ekonomik program" niteliğindeki açıklamasını bir kaç gün içerisinde yapması bekleniyor.
Başkanın yeni adamları
Bu arada, Devlet Başkanı Vladimir Putin, kabinesinde önemli değişiklikler yaparak, kilit noktalara kendisine sadık yeni kadroları getirdi. Askeri ve güvenlik alanında yoğunlaşan kadro değişikliğiyle, Boris Yeltsin döneminden kalan bazı önemli isimler tasfiye edildi.
Putin, geçtiğimiz yıl mart ayında yapılan seçimle devlet başkanı olmuştu. Yeni lider, Yeltsin'e, kilit Kremlin kadrolarına "bir yıl süreyle dokunmayacağı" sözünü vermişti. Putin yönetiminin birinci yıldönümünde yapılan kadro değişikliği, bir atamalar zincirinin başlangıcı olarak görülüyor.
Kilit atamalar
Rus yönetiminin yeniden yapılandırılması çerçevesinde, Savunma Bakanı İgor Sergeyev, koltuğunu Sergey İvanov'a bıraktı. Putin'in en yakın danışmanı olan İvanov da, onun gibi eski bir KGB üyesi.
Putin, parlamentonun alt kanadı Duma'daki en önemli müttefiki olan Boris Grizlov'u da, İçişleri Bakanlığı'na getirdi. Birlik Partisi'nin lideri olan Grizlov, bundan sonra özellikle Çeçenya sorunuyla ilgilenecek. Bu atamayla, İçişleri Bakanı Vladimir Ruşaylo, koltuğundan oldu.
Bir diğer değişiklik ise, Atom Enerjisi Bakanlığı'nda oldu. Yolsuzlukla suçlanan bakan Yevgeni Adamov, görevden alındı. Adamov, ülkeye "para kazandırmak" gerekçesiyle, Rusya'nın, dünya ülkelerinin harcadığı nükleer yakıt için bir çöplük haline gelmesine neden olacak bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Tasarı, parlamenterlerin tepkisini çekmiş ve geçtiğimiz hafta Duma'dan dönmüştü.
Ruşaylo ve Adamov, Yeltsin kliğinin Kremlin'de kalan en önemli temsilcileri olarak görülüyorlardı. İkili, Putin döneminde başı dertten kurtulmayan medya patronu Boris Berezovski'ye de yakındı. Her iki politikacı da, "ABD'nin Kremlin'deki adamları" olarak görülüyordu.
Kasyanov da gidebilir
Devlet Başkanı Putin, yoğun eleştiriler alan Başbakan Mihail Kasyanov'a ise dokunmadı. Ancak gözlemciler, Kasyanov'un da önümüzdeki günlerde görevden alınabileceği görüşünde.
Rus lider, koltuğundan ettiği yetkililerin bir bölümünü başka görevlere atayarak, "gönül almaya" da çalıştı. İçişleri Bakanlığı'ndan alınan Vladimir Ruşaylo, Güvenlik Konseyi'nin başına getirilirken, İgor Sergeyev ise devlet başkanlığı danışmanı oldu.
Vergi polisi şefi Vyaçeslav Soltaganov'u da görevden alan Putin, Lyubov Kudelina'yı ülkenin ilk kadın savunma bakan yardımcısı yaptı. Soltaganov komutasındaki polis birlikleri, çeşitli sermaye gruplarının merkezlerine yönelik silahlı baskınlarıyla tanındı. Çok sayıda patron hakkında yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı davası açılmasına önayak olan Soltaganov'un tasfiyesi, Putin yönetiminin "yolsuzlukla mücadele" politikasının yumuşayacağının göstergesi oldu.
'Hedef sivil denetim'
Vladimir Putin, atamalarla ilgili açıklamasında, hedefinin "silahlı kuvvetler üzerinde sivil denetimi sağlamak" olduğunu söyledi. "Gördüğünüz gibi, önemli noktalara sivilleri atadık" diyen Rus lider, bunun "Rus kamu hayatının demilitarizasyonu için bir adım" olduğunu belirtti.
Gözlemciler ise, Savunma Bakanlığı'na atanan Sergey İvanov'un "sivil" kimliğiyle pek bağdaşmadığını vurguluyorlar. İvanov, geçtiğimiz yıla kadar Federal Güvenlik Servisi'nde general olarak görev yapıyordu. "Sivil yaşama" yeni geçiş yapan İvanov, tıpkı Putin gibi St. Petersburg'da doğdu. Casusluk kariyerini İngiltere, Finlandiya ve Kenya'da pekiştirdi.
ABD ile Rusya arasındaki gerilimin giderek tırmandığı şu günlerde, İvanov'un Amerikalılara karşı daha sert bir tutum izlemekten yana olduğuna dikkat çekiliyor.
Putin, konuşmasında, ordunun yeniden yapılandırılmasının gecikmesi ve Çeçenya sorununun çözülememesinden sıkıntı duyduğunu belli etti. Rus lider, "Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kafkasya'daki sorunlara daha çok dikkat göstermesini istiyorum" dedi. Devlet Başkanı, ordunun yeniden yapılandırılması konusunda da "planların pratik uygulamasına geçme zamanının çoktan geldiğini" dile getirdi.
Kadro değişikliğinin, özellikle İgor Sergeyev için "büyük bir darbe" olduğu yorumları yapılıyor. Sergeyev, geçtiğimiz haftalarda Devlet Başkanı'na bir mektup yazarak, "görevden alınmamasını" talep etmişti. Bu isteğin dikkate alınmaması, Sergeyev'in, Genelkurmay Başkanı Anatoli Kvaşnin ile sürtüşmesine bağlanıyor.
İgor Sergeyev nükleer kuvvetlerin güçlendirilmesini öngörürken, Kvaşnin ise konvansiyonel güçlere destek verilmesini istiyordu.
ÖNCEKİ HABER

'Paylaşım olursa yoksulluk olmaz'

SONRAKİ HABER

Telekom'da yürütmeyi durdurma kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...