28 Mart 2001 21:00

ABD İsrail'e arka çıktı

ABD yönetimi, Filistin topraklarına silahsız BM görevlileri gönderilmesini tek başına veto ederek İsrail terörünü desteklediğini bir kez gösterdi.

Paylaş
ABD İsrail'e arka çıktı
ABD, Batı Şeria ve Gazze'de sivilleri korumak için bölgede uluslararası bir gözlem gücü oluşturulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi kararını tek başına veto etti. ABD'nin veto ettiği karara Rusya, Çin, Bangladeş, Kolombiya, Jamaika, Mali, Mauritus, Singapur ve Tunus destek verirken, İngiltere, Fransa, İrlanda ve Norveç çekimser kaldı. Ukrayna ise oylamaya katılmadı.
Konsey'de konuşan Amerikalı yetkili James Cunningham, karar tasarısının "dengesiz ve uygulanamaz" olması gerekçesiyle makul olmadığını savunarak, "Karar politik gerçekten daha çok siyasi tiyatroyu andırıyordu" dedi. Tüm Güvenlik Konseyi'nin üzerinde anlaştığı tasarıyı bu sözlerle aşağlayan ABD yönetimi, İsrail askerlerinin Filistin halkına uyguladığı şiddetin devamından yana olduğunu da göstermiş oldu.
Tasarı yumuşatılmıştı
BM komisyonları, tasarıya ABD'nin de kabul edebileceği bir biçim vermek için bir aydır çalışıyordu. Bangladeş Büyükelçisi Enveril Chowdhury, karar tasarısını hazırlarken kararın kabul edilebilmesi için bütün tarafların görüşlerini aldıklarını ve gerekli esnekliği gösterdiklerini söyledi. BM Güvenlik Konseyi üyeleri de 4 gündür Filistin'e gözlem gücü gönderilmesi konusunda, ABD'nin vetosuna uğramayacak bir karar tasarısı üzerinde çalışıyordu.
Chowdhury, hazırlanan son taslakta, Filistinlilerin korunması için silahsız BM gücü gönderilmesi çağrısının geri çekildiğini söylemişti. Filistin tarafının talep ettiği gözlem gücü, aylardır anlaşmazlık konusuydu ve geçtiğimiz aralık ayındaki Konsey toplantısında reddedilmişti.
ABD'nin vetosu, Filistin sorunun ele alan Arap Zirvesi'ne de bir mesaj niteliği taşıyor. İsrail'in BM büyükelçisi Yehuda Lancry de ABD'nin vetosunu destekleyerek F!ilistinliler için en iyi korumanın "Arafat'ın şiddete son vermesi" olduğunu ileri sürdü.
Bombalı eylem: 3 ölü
Öte yandan, İsrail'in Filistin halkına yönelik ablukası ve İsrail tarafında bu hafta başında başlayan bombalı eylemler de sürüyor. Önceki gün İsrail'in Batı Şeria sınırına yakın Sdeh Hemet köyü yakınlarındaki benzin istasyonunun otoparkında meydana gelen intihar saldırısında üç kişi yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, bir grup öğrenci, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yeri Kedumim'deki okullarına gitmek için köy yakınlarındaki benzin istasyonunda okul otobüsünü beklemeye başladı. O sırada öğrencilerin yanına gelen eylemci üzerindeki bombaları patlattı. Olayda eylemci ve 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu İran yanlısı Hamas örgütü üstlendi. Patlamadan önce, İsrail'in kıyı kenti Netanya'da bir açık pazarda bulunan bombanın polis tarafından imha edildiği bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

'Ekmeğimize çalışıyorduk'

SONRAKİ HABER

Emek Programı'nın ana metni açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...