27 Mart 2001 21:00

Derviş'ten Meclis'e şantaj

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, "dış kaynak aradığı" ABD'den Meclis'e talimat verdi.

Paylaş
Derviş'ten Meclis'e şantaj
Önce Almanya'ya ardından da ABD'ye giderek "Türkiye için dış kaynak arayan" Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Meclis'e şantaj yaparak 15 yasayı acilen çıkarmasını istedi. ABD'den Türkiye'ye getirilerek bakanlık koltuğuna oturtulan ve yabancı sermayenin ve finans çevrelerinin Bakanlar Kurulu'ndaki temsilcisi gibi davranan Derviş, 15 yasanın önkoşul olduğunu, aksi halde ekonomik krizden kurtulmanın mümkün olmadığını iddia etti.
Emek Platformu'nun bilim adamlarının katılımıyla bir sempozyum düzenleyerek emekçilerin taleplerini açıkladığı günlerde, Derviş hem bu taleplerin tam aksi yönde çalışmalarını yoğunlaştırdı, hem de "toplumsal destek" istemeyi ihmal etmedi. Derviş, hükümete ve Meclis'e de bir "yabancı" gibi mesaj vererek, ''Uygulanacak ekonomik program için bu değişiklikler hayati önemde şart oldu. Bu değişiklikler yapılmadan uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye'ye yardımda bulunması imkânsız gibi. Şayet acilen bu değişiklikleri yapmazsak durum çok daha kötüleşecek'' dedi.
10-12 milyar dolar borç peşinde
Washington'da IMF, Dünya Bankası ve ABD Hazine Bakanlığı yetkilileriyle biraraya gelerek, detaylı görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Derviş, temasları sonrası Washington'daki Türk büyükelçiliğinde önceki gün bir basın toplantısı düzenledi.
Derviş, Türkiye'nin iki hafta içinde programını kesin olarak ortaya çıkardıktan sonra, dış kaynağa ilişkin destek kararının 15 Nisan'a kadar alınması gerektiğini söyledi. Aradığı borcun miktarını da telafuz ederek 10 ila 12 milyar dolarlık kaynağın gerekli olduğunu söyleyen Derviş, "15 Nisan tarihine kadar destek kararı gelmezse ortada bir sorun var demektir" diye konuştu.
Derviş, Türkiye'de bütün kesimlerden destek almak istediklerini söyleyerek, yeniden sendika, işveren, esnaf ve sanatkâr konfederasyon başkanlarıyla görüşeceğini bildirdi.
'Yasal değişiklikler önkoşul'
Uluslararası finans kuruluşlarının ve ABD Hazine Bakanlığı'nın, Türkiye'nin programının başarısını istediğini iddia eden Derviş, önümüzdeki hafta hem IMF hem de Dünya Bankası'ndan birer heyetin Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi.
Derviş, şöyle konuştu: "Sonra umudumuz, Nisan ayının 10'u ile 15'i arasında bu programı, makro ekonomik dengeleri açıklayabilmek ve IMF ile niyet mektubunda anlaşmaya varabilmekte. Daha sonra 2 haftalık süreye ihtiyaç var. Nisan sonunda IMF İcra Kurulu'ndan bu desteği alma umudumuz var. Yoğun yasal düzenlemeler programı var. 15'e yakın kanun veya kanun değişikliği sözkonusu. Bu konuda bütün bakan arkadaşlarımdan destek bekliyorum. Hızla bunu yapmamız gerekiyor. Yasal değişiklikler programın ön şartı olacak."
ABD'deki görüşmelerinde bütçe rakamları, bankacılık sistemi, kamu bankalarının durumu, borçlarının nasıl bir gecede hazine borcu haline getirileceğini, merkez bankası kur ve para politikası ve tabii ki bu programa gerekli dış desteği de ele aldıklarını belirten Derviş, görüşmelerde kesin karar almadıklarını söyledi.
'Ecevit ve koalisyon beni destekliyor'
Derviş, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile görüşmesine ilişkin soruya karşılık da Öksüz'ün kendi görüş açısını anlattığını söyledi. Derviş, "THY, Telekom konularını çözeceğimize inanıyorum. Ama çözdük diyemeyeceğim" dedi.
Derviş, yasal düzenlemelerin gerçekleşememesi halinde nasıl bir yol izleneceği ve Washington'da destek bulamazsa New York'ta destek arayıp aramayacağının sorulmasına karşılık da, şunları söyledi: "Washington olmazsa New York hiç olmaz. Başka pek seçeneğimiz yok. Bu programı oluşturmamız gerekiyor." Yasal düzenlemelerin Türkiye'nin yararına olduğunu öne süren Derviş, IMF, DB ve ABD'nin bizzat hükümette görevlendirdiği bir memur gibi kendisini hükümetin dışında görerek, "Hergün Başbakan'a bilgi veriyorum. Diğer koalisyon ortakları ve Başbakan yardımcıları da bize destek veriyorlar" dedi.
'Öncelik yoksullarda değil özel sektörde'
Bir gazetecinin, "öncelik özel sektör mü yoksa yoksullara yardımcı olmak mı?" sorusuna karşılık Bakan Derviş, Türkiye'de büyümenin motorunun özel sektör olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu: "Ekonomide yatırımların, teknolojik değişimin motoru özel sektör olacak. Dünyanın en dinamik, en esnek kesimi. Özel sektör mü yapsın devlet mi yapsın diye bir soru sorulmaması gerekiyor. Piyasanın iyi düzenlenmesiyle, özel sektörün desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca devlet ve özel sektör arasında bir çekişme olmamalı. Türkiye'yi birlikte ileri götürebilmeli."
Kemal Derviş, "15 yasal düzenleme dışında yapısal ne gibi reformlar gerçekleştirileceğinin" sorulması üzerine, bu yasaların da tek başına herşeyi halletmeye yetmeyeceğini belirtti. Derviş, bu kanunlar çıktıktan sonra da yasal düzenlemelere devam edileceğini söyledi.
IMF: Aramızda mutabakat var
IMF, "Türkiye'nin ikna edici yeni bir ekonomik program hazırlaması gerektiği" konusunda, Türkiye ile IMF tarafları arasında görüş birliği olduğunu bildirdi.
Kemal Derviş'in IMF Başkanı Horst Köhler ile önceki gün yaptığı görüşmeyle ilgili olarak IMF sözcüsü Conny Lotze, AA muhabirine şu açıklamayı yaptı: "IMF Başkanı Köhler, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile yararlı ve yapıcı bir görüşme yaptı. Görüşmede Türkiye'nin ikna edici bir ekonomik program hazırlamasının çok büyük önem taşıdığı konusunda görüş birliğine varıldı. 19 Mart'ta açıklanan çerçeve anlaşması çerçevesinde Türk yetkilileriyle birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
ÖNCEKİ HABER

Krizin gölgesi tiyatronun üzerinde

SONRAKİ HABER

Emeğin programı uygulanacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...