27 Mart 2001 21:00

BOSSA'da işçi kıyımı

Çukobirlik ve Güney Sanayii'den sonra; yaklaşık 300'ü taşeron olmak üzere toplam 1200 işçinin çalıştığı BOSSA 1 ve BOSSA 2 fabrikalarından toplam 250 işçi atıldı.

Paylaş
BOSSA'da işçi kıyımı
Gökhan İmrek
Adana'da çeşitli işkollarında başlayan işçi kıyımı sürüyor. Çukobirlik ve Güney Sanayii'den sonra; yaklaşık 300'ü taşeron olmak üzere toplam 1200 işçinin çalıştığı BOSSA 1 ve BOSSA 2 fabrikalarından toplam 250 işçi atıldı.
Önceki gün 15:00 vardiyasıyla işbaşı yapan işçiler saat 22:30'da iş akitlerinin feshedildiği söylenerek fabrika dışına çıkarıldılar. 23:00 vardiyası için fabrikaya gelen işçiler de aynı gerekçeyle işyerine alınmadılar. Bunun üzerine işçiler, gece saat 22:30'dan itibaren 'fabrika önünü terk etmeme' eylemi başlattılar. İşten atılmalarına anlam veremediklerini ifade eden işçiler, işe geri dönene kadar mücadele edeceklerini söylediler. Bu arada; işçiler fabrika önünü terk etmezken, polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlendi.
DİSK/Tekstil Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve BOSSA Şube Başkanı Mahmut Ünüvar; fabrika önünde yaptığı açıklamada, kaybedecek bir tek onurlarının kaldığını, onu da ayaklar altına aldırmayacaklarını söyleyerek; "Çıkışlar sürdükçe eylemimiz devam edecek" dedi.
BOSSA 1 ve 2'den yaklaşık 250 işçinin işine son verildiğini kaydeden Ünüvar; "Bu fabrikadan nice genel müdür atıldı. Bunlar zannetmesin ki biz kalacağız. O genel müdürler gözyaşı döktü. Ama işçiler dökmeyecek" dedi. İş yoksa, aş yoksa; barış da, üretim de olmayacağını sözlerine ekleyen Ünüvar; kanunun verdiği haklar neyse onu uygulayacaklarını ve dışarda başlattıkları eylemlerini içerde de sürdüreceklerini vurguladı. Patronların sürekli olarak kayıt dışılıktan yakındığını da ifade eden Ünüvar; "Bu işçileri çıkararak yerine taşeron işçi alacaklar. Amaçları fason üretime geçmek" dedi. Tüm bu sorunlar karşısında sendika konfederasyonlarının birleşmesi gerektiğini de vurgulayan Ünüvar, "Bugün BOSSA'dan atılır, yarın başka yerden, sendikalar ortak deklarasyon hazırlamalıdır" dedi. Sendikanın görevinin yalnızca aidat toplamak olmadığını söyleyen Ünüvar; sermayedarların, işçilerin dinine, etnik yapısına bakmadığını ve tek yumruk halinde saldırdığını kaydederek; "Biz de sendikalardan tek yumruk olmalarını istiyoruz" dedi.
Yıllardır emek verenler atıldı
Görüştüğümüz işçilerde yıllarca fabrikaya emek verdiklerini, buradan başka hiçbir dayanaklarının olmadığını söyleyerek işten atılmalarına tepki gösterdiler. 2 üniversitede olmak üzüre 6 çocuğunu da okuttuğunu söyleyen Ramazan Kaya isimli işçi 1979 yılından bu yana BOSSA fabrikasında çalıştığını ve şuanda 200 milyon maaş aldığını söyleyerek; "Sabancı'ya İSO 9001 belgesini bu işçiler kazandırdı, masa başında oturan müdürler değil. Kriz var diyor. İşçi çıkarana kadar her biri 4-5 milyar maaş alan müdürlerinden birkaç tanesini çıkarsın" dedi. Fabrikaya yeni yeni makinalar geldiğini de sözlerine ekleyen Kaya; Sabancı'nın hükümetten kredi istediğini, hükümette kredi vermeyince "kriz var" diyerek işçileri işten attığını belirtti. Ahmet Mut adlı işçi otoparkta bulunan lüks araçları göstererek; "Bunlar Genel Müdürlerin arabası. Her biri 5 milyar, bu adamlar 2 milyar maaş ile çalışıyorlar. 500 milyar verilerek bu araçlara kapalı otopark yapıldı. Bu nasıl kriz" diyerek tepkisini dile getirdi.
Fabrika önünde toplanan işçiler; 4 gün sonra enflasyon farklarının verilecek olmasına da değindiler ve "1 Nisan'a kadar çalışsaydık bu da eklenecekti. Bir toplu sözleşme için bizleri 7 ay beklettiler. %15'e imzalanan TİS farkı olan 150 milyon lirayı da 5 ayda ödeyeceklerdi. Ama bu farkları vermemek için bizi işten attılar" açıklamasında bulundular.
Pantolonunun sökük ceplerini çıkartarak, aynı pantolonu yıkayıp yıkayıp giymek zorunda kaldığını belirten Ahmet Kurtar isimli işçi de 21 yıldır bu fabrika da çalıştığını söyleyerek; "2 gündür şu cebimize 5 milyon girmiyor. 21 yıldır çalışıyorum ne evim var ne de arabam var, maaşımda daha yeni 200 milyon oldu" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Makedonya feda ediliyor

SONRAKİ HABER

ANAP-MHP gerilimi büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...