20 Mart 2001 22:00

Zehirli variller İzmit yolunda

Karadeniz sahillerine 1988 yılında vuran zehirli variller, halk sağlığını tehdit ettiği için bulundukları depolardan alınıyor.

Paylaş
Zehirli variller İzmit yolunda
Sinop'un Soğuksu yöresinde bir depoda bulunan zehirli varillerin bulundukları yerden alınarak imha edilmesi konusunda Çevre Bakanlığı tarafından başlatılan çalışma, tartışmalara neden oldu.
1988 yılında Karadeniz sahillerine vuran ve Sinop'un Soğuksu yöresindeki bir depoda muhafaza altına alınan 127 varilin bulundukları yerden alınarak imha edilmesi için Çevre Bakanlığı "İzaydaş" adlı firma ile temasa geçti. Firmanın, gerekli iznin alınmasının ardından, varilleri kendi tesislerinde "yakarak imha etmek" için çalışma başlatacak olması, yeterli teknolojiye sahip olmadığını dile getiren çevreci kuruluşların tepkisine neden oldu.
Sinop Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, konuyla ilgili olarak Çevre Bakanlığı ile yaptığı temaslar sonucunda varillerin "bir kaç ay içinde kaldırılacağının" kendisine iletildiğini belirterek, "Varillerin bir özel firma tarafından kaldırılması için bakanlığın çalışması var. Sanırım bu firmaya gerekli iznin verilmesi ve hazırlanan raporun bakanlığa ulaşmasından sonra, nakil çalışmalarına başlanacak. Varillerin ne şekilde imha edileceği ise firmanın yetkisinde" dedi.
İzmit'i zehirleyecekler
Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen ise, söz konusu firmanın ambalajlama konusunda yetkin ve yakarak imha edilmesi için de "yeterli teknolojiye" sahip olmadığını dile getirdi. "Sadece Sinop kurtulsun diye düşünemeyiz. Sinop'u kurtaralım derken, İzmit'i zehirleyecekler" diyen Özen, yeterli teknoloji olmadan yakma işlemine girilmesinin yeni zehirli maddeler ortaya çıkacağı uyarısında bulundu. Öncelikle varillerin ambalajlanmasını istediklerini, daha sonra nasıl imha edileceğine karar verilebileceğini söyleyen Hale Özen, "Yapılacak tek şey bu varilleri geldiği yere iade etmektir. Bize gerekli izni versinler Greenpeace'le birlikte götürüp ait olduğu ülkeye atalım" dedi.
Halk sağlığını tehdit ediyor
1988 Ağustos ayında Karadeniz sahillerine vuran ve içinde zehirli kimyasal atıklar olduğu bildirilen variller, Samsun, Ordu ve Sinop'ta yaptırılan depolarda muhafaza altında tutuluyor. Sinop-Boyabat Karayolu kenarında Soğuksu yöresinde bulunan depodaki varillerden sızıntı olduğu iddiası, kamuoyunun tepkisine ve çevrecilerin çeşitli protesto gösterilerine yol açıyor. 14 köyün içmesuyu kaynakları üzerinde bulunduğu ileri sürülen depodaki sızıntı nedeniyle, çevre insanı ve doğal alanların zarar gördüğü belirtilerek, varillerin bir an önce kaldırılması isteniyor.
ÖNCEKİ HABER

Hükümet çekip gitmeli!

SONRAKİ HABER

Makedonya feda ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa