20 Mart 2001 22:00

Emperyalizme karşı Newroz

Başta Kürtler ve Türkler olmak üzere tüm Ortadoğu halklarının bayramı olan Newroz bu yıl, yaşanan krizin de etkisiyle IMF, Dünya Bankası gibi emperyalist kuruluşların politikalarına karşı çıkışın da günü olacak.

Paylaş
Emperyalizme karşı Newroz
Başta Kürtler ve Türkler olmak üzere tüm Ortadoğu halklarının bayramı olan Newroz bu yıl, yaşanan krizin de etkisiyle IMF, Dünya Bankası gibi emperyalist kuruluşların politikalarına karşı çıkışın da günü olacak.
İstanbul'da mitinge yasak
HADEP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, Newroz kutlamaları için 2 Mart'ta yaptıkları izin başvurularının dün saat 11.00'de İstanbul Valiliği tarafından red edildiğini söyledi. İl binasında basın toplantısı düzenleyen Erbaş, HADEP'in Türkiye'de Newroz'u kutlamak için birçok yere başvurduğunu ve Tunceli, Diyarbakır gibi OHAL'in belli başlı illerinde Newroz kutlamalarına izin verildiğini belirterek, "İstanbul Valiliği'nin keyfi, anti-demokratik, çağ dışı anlayışını kınıyor ve protesto ediyoruz" dedi.
Valiyi istifaya davet eden Erbaş, halkın fiili olarak Newroz kutlamaları yapacağını, HADEP yöneticilerinin de bu kutlamalara bireysel olarak katılacağını söyledi.
Newroz yemeği
HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak, Newroz etkinlikleri adına verdikleri yemekte, Newroz'u "Demokratik Cumhuriyet'i yaşama ve yaşatma arzusu" olarak tanımladı. Önceki akşam Diyarbakır Demirok tesislerinde HADEP Diyarbakır İl örgütünce verilen yemekte sendika kitle örgütü temsilcileri ve işadamlarının yanısıra aydın ve yazarlar katıldı.
ÇÜ'de coşkulu kutlama
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencileri Newroz'u çoşkulu bir şekilde kutladı. ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi önünde saat 11.00'da toplananan yaklaşık 300 öğrenci meşale yakarak Eğtim Fakültesi önüne kadar yürüyüş yaptı. Sloganlar atarak Eğitim Fakültesi önüne gelen öğrenciler, burada Newroz ateşi yakarak halay çektiler. Sayıları 600'ü bulan öğrenciler daire şeklinde geniş bir halay zinciri oluşturup, yaktıkları Newnoz ateşinin üzerinden atladılar.
Antep ve Malatya'da alanlarda kutlanacak
HADEP ve EMEP il örgütlerinin ortak organize edecekleri Newroz mitingi saat 11.00'de İstasyon Meydanı'nda başlayacak. EMEP Gaziantep İl Başkanı Mecit Bozkurt 2001 yılı Newrozu'nun emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı Kürtlerin, emekçilerin, barış ve özgürlük taleplerini haykıracakları bir gün olduğunu söylerken, HADEP Gaziantep İl Başkanı Abdullah İnce de partileri üzerindeki baskıların arttığını, Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve yönetici Ebubekir Deniz'in kaybedilmek istendiğini belirtti. Bu arada, Antep'in Güzelvadi, Çıksorut, Vatan ve Ocaklar semtlerinde yapılan kutlamalardan sonra 100'ün üzerinde kişi gözaltına alındı.
Malatya'da HADEP ve EMEP'in oluşturduğu tertip komitesinin Newroz'un alanda kutlanması için yaptığı başvuru Valilik tarafından kabul edildi. Buna göre Malatya'da Newroz kutlaması 21 Mart 2001 tarihinde saat 12.00'da Şeker Stadı'nda yapılacak. Kutlamaya Gurup Maya da katılacak.
Halkların birlik ve mücadele günü
İHD İzmir Şubesi'nin düzenlediği basın toplantısında, Newroz'un yıllardır Ortadoğu halklarının mücadele ve birlik günü olarak kutlandığı belirtilerek, "2001 yılında kutlayacağımız Newroz'u kökeni ne olursa olsun tüm Türkiye halkının dayanıştığı, birleştiği ve her türlü baskı ve zora karşı omuz omuza mücadele ettiği bir güne çevirmenin; barıştan, kardeşlikten, demokrasiden ve hukuktan yana olan tüm emek ve demokrasi güçlerinin vazgeçmemesi gereken bir görevi olduğunu düşünüyoruz" denildi.
Van'da 7 öğrenci gözaltında
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü'nde Newroz'la ilgili gösteri yapmak isteyen 30 kişilik öğrenci grubuna Jandarma müdahale etti. Fen-Edebiyat Fakültesi önünde toplanarak slogan atan öğrencilerden 7'si jandarma tarafından gözaltına alındı.
Mersin'de ÖDP il binasında bir araya gelen HADEP, SİP, EMEP ve ÖDP yöneticileri yaptıkları açıklamada, saat 10.00 ile 16.00 arasında Cumhuriyet Alanı'nda olacaklarını ve Newroz ateşini yakacaklarını ifade ettiler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


EMEP Genel Başkanı Tüzel'den Newroz mesajı:
'Kurtuluş kavgası Newroz'da
daha da yükselecek'
Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, "Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı halkların mücadele günü Newroz kutlu olsun" dedi.
Tüzel, dün yaptığı yazılı açıklamada, sözde ulusal gerçekte ulusa ihanetin programının hükümetçe onaylandığı, yeni niyet mektuplarının hazırlandığı, Türkiye'nin servetlerinin ve emeğin yarattığı değerlerin satışa sunulduğu günleri yaşadığımıza dikkat çekerek, her şeyiyle ülkesine ve halkına yabancılaşmış hükümetin sonunda ABD ve emperyalistlere 25 yıl hizmet vermiş bir teknokratı ithal edip, bakan yaparak bunalımın aşılacağı imajını yaydığını kaydetti.
Birçok ülkede ve son iki yılda ülkemizde de uygulanan ve iflas eden IMFprogramının daha beterinin hazırlandığını belirten Tüzel, şöyle devam etti: "Acil tedbirler diyerek yine fedakârlık emekçi sınıflardan isteniyor. Kapitalist sistem ve onu yönetenler çözümsüzlüğün ve tükenmişliğin çaresizliğinde yalana ve zorbalığa sarılarak son kozlarını kullanıyorlar. IMF ve dış güçlerden yardım almaktan ve onlara boyun eğmekten başka çıkış yolu yokmuş gibi göstererek halktan yoksulluklara katlanmasını bekliyorlar. Bir avuç talancı ve milli servet hırsızı tekelci tayfayı memnun etme uğruna milyonlarca emekçiye rağmen hükümet etmeye çalışanların üç ay sonrası için ne olacağımıza dair hiçbir fikirleri yok."
'Demokrasi mücadelesi başarıya ulaşacak'
Tüzel, halkın bildiğinin ise işlerin hiç de iyiye gitmediği ve bu programlar uygulandığı sürece ülkenin yolsuzluk ve yoksulluktan kurtulamayacağı gerçeği olduğunu vurgulayarak, bu nedenle para bulmak uğruna her şeyini rehin veren ve alçalıp değerlerini yitiren bir müflis haline getirilen ülkenin bu bağımlılık ve krizden fırsat bulma politikalarıyla düzlüğe çıkacağına kimsenin inanmadığını söyledi. Tüzel, bu çürümüş ve her şeyiyle tükenişe giden düzene duyulan öfkeyi yatıştırmanın, özellikle Kürt emekçiler içinde yeni beklentiler yaratmanın aracına dönüştüğünü, AB ile birleşme planının iyileştirmeler değil külfetler getireceğinin AB programının IMF programı ile olan uyumundan anlaşılması gerektiğine dikkat çekti.
Tüzel mesajında; "Demokratikleşme ise Avrupa ile başlayıp orayla biten birşey değil. AB üyesi olmak için bugüne kadar yapıldığı iddia edilen demokratikleşme ile ilgili düzenlemelerin, halkın yaşantısında hiçbir demokratik değişim yaratmadığını gördük. Siyasi iktidarların demokratikleşme vaatlerinde samimi olmadıkları açıktır. Bu nedenle, AB ile uyum için açıklanan Ulusal Program da inandırıcı değildir. Halkımız, işçiler ve emekçilerin yıllardır sürdürdükleri demokrasi mücadelesi ergeç başarıya ulaşacaktır. Avrupalı emperyalistler zorladığı için değil, halkımızın yıllardır uğruna mücadele ettiği taleplerin gerçekleşmesi olarak demokratik haklar kazanılacaktır" dedi.
'Yaşasın halkların kardeşliği'
Tüzel, halkların mücadelelerinin ve kültürlerinin ilerici bir unsuru olarak tarihlerinde yer etmiş Newroz'un adına bile tahammül etmeyen; içinde Newroz kelimesi geçen bildirileri toplatan, gösterileri yasaklayan bir anlayışın demokrasiye olan bağlılığının yeterli fikir verdiğini kaydederek, 2001 Newroz Bayramı'na bu koşullar altında giren ülkemiz emekçilerinin hem kendi içlerinde hem de dünya emekçileriyle dayanışma ve kardeşlikle duygularını geliştirmekte; zorbalığın ve esaretin zincirlerini kırmak için mücadeleye atıldığını belirtti. Tüzel, "Emperyalizmin dayattığı bağımlılık ve sömürü programları karşısına çözüm yolu olarak emeğin ulusal programı ve mücadele kararlarıyla çıkan emeğin birleşik güçleri gerçek ulusal bağımsızlığın, demokrasi ve sosyal kurtuluşun kavgasını Newroz'da daha da yükseltecektir. Yaşasın halkların kardeşliği" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İşverenle kapalı kapılar ardında pazarlık

SONRAKİ HABER

Edebiyattan beyazperdeye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...