20 Mart 2001 22:00

GAZETEMİZ 7 GÜN KAPATILDI

Gazetemiz Yeni Evrensel, İstanbul DGM tarafından bir hafta süreyle kapatıldı. Kapatmaya gerekçe olarak 8 Ocak 2000 tarihli sayımızda yer alan "Ben Mutlaka İzlemeliyim Arkadaşlar" başlıklı yazı gösterildi.

GAZETEMİZ 7 GÜN KAPATILDI
Gazetemiz Yeni Evrensel, İstanbul DGM tarafından bir hafta süreyle kapatıldı. Kapatmaya gerekçe olarak 8 Ocak 2000 tarihli sayımızda yer alan "Ben Mutlaka İzlemeliyim Arkadaşlar" başlıklı yazı gösterildi. Söz konusu yazı, gözaltında öldürülen Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe'nin ölüm yıldönümü dolayısıyla yazılmıştı. Metin Göktepe cinayetinin ele alındığı ve gazeteci cinayetleriyle birlikte Türkiye'de gazeteciliğe yönelen saldırıların irdelendiği yazıda, başta dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar ve Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Bayrak olmak üzere dönemin yetkili kişilerinin yargı önüne çıkarılmamış oluşu eleştiriliyordu. İstanbul 3 No'lu DGM'nin söz konusu yazıda, "Terörle mücadelede görev almış bir kısım emniyet görevlilerinin yasadışı örgütlere hedef gösterildiği" gerekçesiyle 5680 sayılı yasanın Ek 2/1. maddesi uyarınca gazetemizin 7 gün süreyle kapatılmasına ilişkin kararı; Yargıtay'ca onaylandı. Ayrıca, gazetemiz sahibi Fevzi Saygılı ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Ali Karataş'a toplam 720 milyon lira para cezası verildi. Gazetemiz 7 gün sonra yeniden okurlarıyla buluşacak.
Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, kapatma kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, hükümet ortaklarının, Cumhurbaşkanı'ndan Yargıtay Başkanı'na kadar devleti yöneten en üst makamdaki kişilerin demokratikleşme hedefinden bahsettikleri bir dönemde verilen kapatma kararının düşündürücü olduğunu vurguladı.
Bu karar başka açılardan da düşündürücü olduğunu dile getiren Çaralan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yeni ekonomik programın, IMF-DB ve ABD patentli bir program olduğunu açık bir biçimde dile getiren gazetemiz, bu programın yoksul halk kesimlerini, işçi ve emekçileri öncesine göre daha da fazla ezeceğini, ülke kaynaklarının bu programa dayanılarak özelleştirme adı altında yabancı tekellere peşkeş çekileceğini ısrarla vurgulayan tek gazetedir.
Yeni Evrensel'in, emekçilerinin alanlara çıkarak bu programa karşı çıkmaya başladığı bir dönemde kapatılması bizce tesadüf değildir". Gazetemiz hakkındaki kapatma kararının, DB'nın başından getirilerek Türkiye ekonomisinin dümeni kendisine teslim edilen Kemal Derviş'in programına verilen açık bir destek olduğunu da vurgulayan İhsan Çaralan, "Yeni Evrensel'in kapatılması emekçilerin sesinin duyulmasının engellenmesinden başka bir şey değildir. Ancak, gazetemiz gücünü bu ülkenin işçi ve emekçilerinden, yurtsever güçlerinden aldığı için 7 gün sonra kaldığı yerden yoluna devam edecek, susturulamayacaktır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Şaibeli konferans!

SONRAKİ HABER

İşverenle kapalı kapılar ardında pazarlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...