20 Mart 2001 22:00

İki haftada istifa etti

Arjantin hükümetinin IMF'den getirdiği Ekonomi Bakanı Lopez Murphy, üç gün önce açıkladığı paketin ardından istifa etti. Yerine getirilen Amerikancı Cavallo, ABD'li dev şirketlerin gözdesi.

Paylaş
İki haftada istifa etti
Arjantin Devlet Başkanı Fernando De la Rua'nın ülkede yaşanan ekonomik kriz nedenyile desteğini yitiren hükümetin yerine bir "ulusal birlik hükümeti" kuracağını ilen etmesinin ardından büyük vaatlerle IMF'den getirilen Ekonomi Bakanı Ricardo Lopez Murphy istifa etti. Daha iki hafta önce bu göreve atanan Murphy'nin yerine yine hakkında büyük beklent yaratılan Wall Street borsası iktisatçısı Domingo Cavallo getirilecek. Büyük bir şaşaa ile karşılanan Cavallo yeniden ülkesine dönmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Daha önce hiperenflasyonunun dizginlenmesinde etkili olan Cavallo, ülkenin para birimi Pezo'yu dolara endekslemişti. Murphy, istifa etmeden üç gün önce Arjantin ekonomisini durgunluktan kurtarmak gerekçesiyle kamu giderlerinde 4,5 milyar dolarlık kesintiye gidilmesini öngören bir ekonomik plan açıklamıştı. Bizzat IMF tarafından hazırlanan planın Cavallo tarafından da sürdürülmesi bekleniyor. Cavallo, ekonomi alanındaki yetki sahibi tek isim olacak. Cavallo'ya "Kabine Başkanı" sıfatı verilmesi de tartışılıyor.
Devlet Başkanı De la Rua ayrıca, Arjantin'in, 2001 mali yılı için 6,5 milyar dolar zarar hedefinin içinde yer alacağı Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir kredi anlaşması yapacağını bildirdi.
Israrlı özelleştirmeci
Cavallo, Arjantin'in burjuva medyasında "süper bakan", "keramet sahibi" gibi nitelemelerle anılıyor. 1991 yılında ilk kez iktisat bakanlığına getirildiğinde yüzde 5000'lere varan enflasyonu tek haneli rakamlara çekmesiyle tanınan Cavallo, bu dönemde uyguladığı kapsamlı özelleştirme programıyla da ABD'li iş çevrelerinin sevgisini kazanmıştı. Cavallo, ilk görev döneminde imza attığı bu başarılarla Arjantin'i 1998 yılına dek sürecek bir büyüme rotasına oturtmakla birlikte, bunu, işsizliğin fırlaması ve geniş kitlelerin yaşam standartlarının önemli ölçüde düşmesi pahasına yapmıştı.
Cavallo, eski Devlet Başkanı Carlos Menem'in iktidarı sırasında 1991 yılında üstlendiği iktisat bakanlığını, 1996 yılında yolusuzlukları gerekçe göstererek bırakmıştı. Cavallo'nun istifa ederken ''hükümet içinde bir suç çetesinin var olduğunu'' iddia etmesi Arjantin siyasetinde çalkalanmalara neden olmuştu. Bakanlıktan ayrıldıktan sonra siyaseti bırakmayan Cavallo, halen küçük bir sağcı parti olan "Cumhuriyet Partisi İçin Hareket" başkanı olarak parlamentoda sandalye sahibi.
ÖNCEKİ HABER

Rayların karanlık yılları

SONRAKİ HABER

Şaibeli konferans!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...