19 Mart 2001 22:00

Newroz için miting başvurusu

Kürtlerin ve Ortadoğu halklarının özgürlük mücadelelerinin bir simgesi olarak her yıl 21 Mart'ta kutlanan Newroz bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Paylaş
Newroz için miting başvurusu
Kürtlerin özgürlük taleplerini haykırdıkları gün olan Newroz bayramı ile ilgili hazırlıklar sürüyor. Mersin'de, Newroz'u kutlamak amacıyla eylem yapan 14 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır Valiliği, Newroz kutlamaları için başvuruda bulunan HADEP'e Fuar Alanı'nda kutlama izin verdi. Malatya'da HADEP ve EMEP'in ortak bir tertip komitesi oluşturarak Valiliğe Newroz başvurusunda bulundu.
'Newroz barışın adımı olsun'
İHD, HADEP, EMEP, ÖDP, DBP ve Halkevleri tarafından dün İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan basın toplantısında, halkların barışa ve kardeşliğe ihtiyaç duyduğu vurgulanarak, "21 Mart Newroz bayramı barışa atılacak ilk adım olsun" denildi.
Kitle örgütleri ve partiler adına ortak açıklamayı yapan HADEP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş,
HADEP olarak Newroz kutlamalarını Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda gerçekleştirmek için İstanbul Valiliği'ne başvuruda bulunduklarını ancak henüz bir yanıt alamadıklarını bildirerek, izin verilmemesi durumunda da halkın Newroz'u kutlayacağını söyledi. Bu yıl ki Newroz kutlamalarında 100 bin kişiyi Abide-i Hürriyet Meydanı'na getireceklerini duyuran Erbaş, Newroz kutlamalarında bir gerginlik yaşanmasını istemediklerini dile getirdi.
DBP İstanbul İl Başkanı Mustafa Aytaş da, Newroz'u barış, kardeşlik ve dostluk içinde kutlamak istediklerini belirterek, artık kan ve gözyaşı istemediklerini ifade etti. Newroz'un anlamının ve içeriğinin boşaltılmak istendiğine işaret eden Aytaş, Newroz'un başkaldırı demek olduğunu vurguladı.
'IMF'ye karşı şiarlar yükselecek'
EMEP Genel Başkan Yardımcı ve İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan ise egemen sınıfların kan üzerinden politika yaptığını belirterek, bu yılki Newroz kutlamalarında işçi ve emekçilerin IMF dayatmalarına karşı çıkacağını bildirdi. Kılıçaslan, Abide-i Hürriyet Meydanı'ndaki kutlamalara katılacaklarını bildirerek, Newroz kutlamalarında IMF ve emperyalist işgallere karşı şiarlar yükseleceğini söyledi.
Newrozların devletin şiddet politikalarını uyguladığı bir gün olarak süre geldiğine işaret eden İHD GYK Üyesi Şaban Dayanan da, bu yılki Newroz kutlamalarında hak ihlalleri raporları hazırlamak istemediklerini vurgulayarak, Newroz'un kardeşlik ve barış içinde geçmesini istediklerini belirtti.
Öğrenciler Newroz'u kutladı
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencileri halaylar ve sloganlarla Newroz'u kutladı. "Newroz Piroz Be" yazısının asıldığı Büyük Meydan'da 300 öğrencinin katıldığı kutlamada, temsili Newroz ateşi yakılırken "Yaşasın halkların kardeşliği", "Biji Aşiti", "Biji pratiya gelan" sloganları atıldı. Kutlamada daha sonra alkışlar ve sloganlarla halaylar çekildi.
Diyarbakır'da Fuar Alanı'nda
Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı, HADEP'in başvuruda bulunduğu Newroz kutlamaları için kent merkezinde izin verilmeyeceğini ve Diyarbakır-Elazığ Karayolu'ndaki Fuar Alanı'nın kutlamalar için tahsis edildiğini belirtti. Vali Serhadlı, yaptığı açıklamada, "Herkesin olgunluk ve sağduyu içinde Nevruz'u kutlamasını istiyoruz. Gerek bu alanda, gerekse şehir içinde lastik yakılmasına izin verilmeyecek. Çevre kirliliği ve insanların sağlığı açısından lastik yakmak sakıncalıdır. Şehir içinde yapılacak kutlamalara izin verilmeyecek. Kutlamak isteyenlere müdahale edilecek" dedi.
Diyarbakır'da, fuar alanında yapılacak kutlamalar için hazırlıklara başlandı.
Malatya'da ortak başvuru
Malatya'da 21 Mart'ta Newroz'un alanda kutlanması için ortak bir tertip komitesi oluşturarak valiliğe başvuruda bulunan HADEP ve EMEP'in il başkanları 2001 Newrozu'nun yoğunlaşan emperyalist saldırılara karşı barış ve özgürlük talebinin haykırılacağı bir gün olacağını ifade ettiler.
Bugün bir yandan IMF programlarıyla öbür yandan ABD'nin Ortadoğu jandarmalığını yaparak ülkemizi Amerikan sömürgesine dönüştürenler, halkların kardeşliği, eşit özgür birliği söz konusu edilince, 'Vatan, millet, birlik ve bütünlük' yaygarasını koparmaktadırlar" diyen EMEP İl Başkanı Necdet Bali, ülkenin tüm kaynaklarının bu yaygarayı koparanlar tarafından yağmaya açıldığına dikkat çekti. Bölgede hukuk dışı uygulamaları ve OHAL'i kaldırmak, köylerinden zorla göç ettirilenlerin geri dönüşlerini sağlamak ve halkın taleplerini karşılamak yerine baskıcı, asimilasyoncu politikaların sürdürüldüğünü ifade eden Bali, hak ve özgürlüklerin elde edilmesi için Newroz'un da mücadele gününe dönüştürülmesinin şart olduğunu vurguladı.
Günümüz Kawa'ları
Newroz'da günümüz Kawa'ları olarak nitelendirdiği işçi ve emekçilerin eşitlik ve kardeşlik için ülkenin dört bir yanında el ele vererek IMF programına karşı emekçilerin programını haykıracaklarını ifade eden Bali, "Newroz'da sömürü ve baskıya karşı, hak ve özgürlük için, Kürt-Türk emekçilerinin kardeşliği ve birliği için mücadele bayrakları yükselecektir" dedi.
HADEP İl Başkanı Önder Şahiner ise, yeni bin yılın ilk Newroz'unun emperyalist saldırılara karşı Ortadoğu halklarının barış ve özgürlük talebini haykırdığı bir gün olacağını belirtti. Bugün Kürt-Türk, Alevi-Sünni ayrımı yapmadan halkların kardeşliği ve emekçilerin birliği için Newroz'un ortak kutlanmasının önemli olduğunu dile getiren Şahiner, "Bunun için bugün Newroz'da Malatya'da oluşturduğumuz birliğin ve ortak mücadelenin bütün ülkeye yayılmasından başka çıkış yolu yoktur."
Mersin'de 14 gözaltı
Mersin'de, Newroz'u kutlamak amacıyla eylem yapan 14 kişi gözaltına alındı. İçelc Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Şevket Sümer, Güneş, Gündoğdu, Selçuklar, Eğriçam, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde toplanan gruplar, lastik yakarak, gösteri yaptılar. Eylemlerin izinsiz olduğu gerekçesiyle 14 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
Antep'te "W" yasağı
Emeğin Partisi (EMEP) Gaziantep İl Örgütü'nün çıkardığı "Newroz Kutlu Olsun" başlıklı bildiriler, Gaziantep Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliği tarafından yasaklandı. Gaziantep Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin pazar akşamı EMEP Gaziantep İl Örgütü Başkanı Mecit Bozkurt'a tebliğ edilen kararında yasaklamaya gerekçe olarak içinde "Newroz" ve "Kawa" kelimelerin bulunması gösterildi. Öte yandan bu bildirileri dağıtırken gözaltına alınan EMEP İl Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yıldırım ve üyeler Özgül Yatar, Eşref Karadağ, Fatma Yatar, Aydın Karadağ ve Yusuf Karagün serbest bırakıldı. Gazitantep'te Newroz kutlamaları 21 Mart'ta saat 11.00'de İstasyon Meydanı'nda yapılacak.
Adana'da balonlar uçurulacak
Adana'da Newroz etkinlikleri yarın saat 11.00'de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda başlayacak. Etkinlikte halk dansları, Pir Sultan Abdal Derneği semah ekibi, Koma Azad müzik grubu ve Bilal Ercan yer alacak ve barışı simgeleyen beyaz balonlar uçurulacak. Etkinliklerle ilgili dün basın toplantısı düzenleyen HADEP Adana İl Başkanı Osman Fatih Şanlı, Newroz etkinliklerindeki taleplerini şöyle sıraladı: "Demokratik bir Anayasa, Kürt sorununda demokratik, barışçıl çözüm, ortak vatanda hep birlikte yaşamak, rantiyecilerin ve çetelerin değil halkın çıkarına kurulacak bir ekonomik düzen."
Şanlı, Adana Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü ile Newroz kutlamaları için yaptıkları başvurularda hiçbir sorun yaşamadıklarına değinerek, gayet olumlu görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.
İzmir'de miting
HADEP İzmir İl Örgütü de, Newroz'u mitingle kutlayacak. HADEP İzmir İl Örgütü, yarın Buca Kaynaklar'da Hipodrom yanında miting yapacak. HADEP İzmir İl Başkanı Cemal Coşkun, Newroz kutlamalarının devlet tarafından içinin boşaltılmaya çalıştığını dile getirerek, "Kürt sorununda olduğu gibi, Newroz'da da inkâr etme politikası güdülüyor" dedi. Coşkun, bu yılki Newroz kutlamalarının, barışa ve kardeşliğe vesile olmasını dilediklerini belirtti.
İskenderun'da Newroz hazırlıkları
Newroz hazırlıklarını sürdüren İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu'nun basın açıklamasıyla yapılan hazırlıklar kamuoyuna duyuruldu. Platform adına açıklama yapan EMEP İskenderun İlçe Başkanı Cavide Alçın, 21 Mart'ta savaşın, baskının ve sömürünün son bulması için ateşler yakıp halaya duracaklarını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Paşabahçe'de kıyıma karşı işçi barikatı

SONRAKİ HABER

İHD komployu teşhir etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...