19 Mart 2001 22:00

Ulusal hükümet mesih bakan!

Türkiye ile benzer bir kriz yaşayan Arjantin'de hükümet, halkı "ulusal birlik hükümeti" aldatmacasının ardında yedeklemeye çalışıyor.

Paylaş
Ulusal hükümet mesih bakan!
IMF patentli ekonomi politikalarının iflas ettiği Arjantin'de yıpranan hükümet, halkın desteğini sağlamaya çalışıyor. Türkiye ile benzer gelişmelerin yaşandığı ülkede siyasetçiler, kabul edilen yeni saldırı paketine destek sağlamayabilmek için de Ankara hükümeti ile benzer taktikler uyguluyor.
Kilit bakanların istifa etmesinin ardından Devlet Başkanı Fernando de la Rua, ülke ekonomisine güvenin tazelenmesi için siyasi partilere bir "ulusal birlik hükümeti" kurulması çağrısında bulundu.
Uzun siyasi kriz ile ilgili açıklama yapmayan De la Rua, televizyonda yaptığı konuşmada "Bir ulusal birlik anlaşması yapılması çağrısında bulunuyorum. Devlet Başkanı olarak benim görevim, alternatif bir siyaset yaratmaktır" dedi. Bu kararın "ulusu güçlendireceğini" iddia eden De La Rua, Kongre'den de hükümete özel yetkiler verilmesini isteyeceğini söyledi.
İşçiye uzlaşma çağrısı
De la Rua, ülkenin tüm siyasi ve iş çevreleri ile sendika liderlerinin sorumlu tepki göstermelerini istedi ve yeni hükümetin kısa sürede oluşturulmasını diledi. Arjantin'de, yeni istikrar programına karşı çıkan ve aralarında İçişleri Bakanı Federico Storani'nin de bulunduğu 3 bakanın geçtiğimiz cuma günü istifa etmesi, De la Rua'nın 15 aylık koalisyon hükümetine vurulan önemli bir darbe olmuştu.
Kurtarıcı!
Yeni hükümete eski Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo'nun da dahil edilmesi planlanıyor. Ülkede hiper-enflasyonunun durdurulmasında etkili olan Cavallo, hükümet tarafından adeta "mesih" ilan edildi. Cavallo, ulusal para birimini ABD dolarına endekslemişti.
Arjantin'in bir önceki "mesihi" ise IMF danışmanlığından getirilen Lopez Murphy idi. Bugün uygulanmak istenen program da bir ay önce kabineye alınan Murphy tarafından hazırlanmıştı.
33 aydır uygulanan bir önceki IMF programı ülkede büyük bir ekonomik küçülmeye yol açmış ve işsizlik oranını yüzde 15'e çıkarmıştı. Arjantin'in dış borç açığı da giderek büyüdü. 120 milyar dolar dış borcu olan Arjantin Latin Amerika'da en çok borçlanan ülke konumunda. Uzmanlar, yeni programın nedeniyle hükümetin önümüzdeki ekim ayında maaş ödeyemeyecek duruma geleceğini belirtiyorlar. Türkiye'deki krizin izdüşümü olarak değerlendirilen Arjantin'de yaşananların, ekonominin gidişatı hakkında da ipucu verdiği belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Halk ekmek derdinde!..

SONRAKİ HABER

Paşabahçe'de kıyıma karşı işçi barikatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...