18 Mart 2001 22:00

Öğrenci kurultayı sona erdi

Makina Mühendisleri Odası Öğrenci Kurultayı, katılımın, kurultayın sonlarına doğru oldukça azalması nedeniyle buruk bir şekilde sona erdi.

Paylaş
Öğrenci kurultayı sona erdi
TMMOB Makine Mühendisleri Odası 2001 yılı öğrenci kurultayı 17 şubeden yaklaşık 800 öğrenci üyenin katılımıyla DSİ Seminer Salonu'nda gerçekleştirildi. Kurultayın ilk bölümünde "Öğrenci gençlik mücadelesi tarihi" konulu sunuşun ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. Bu bölümde, odaöğrenci mücadelesi ilişkisi sorgulandı.
Öğrenciler kurultayda teknokentlerin kaldırılması, yapı denetiminin özelleştirilmesine, akreditasyon ve uzman mühendislik uygulamalarına karşı imza toplayarak divana sundu.
İstanbul Şube Üyesi Serkan Erol, toplantıya başlarken ayakta birçok insan olduğunu ancak, kurultay devam ettikçe kalabalığın azaldığını belirterek, kurultayın tam bir öğrenci kurultayı olamadığını söyledi. Odalarının bugün kendi yaşadıkları asıl sorunlara değinmediklerini belirten Erol, "Ben odamın onay verdiği bir şey üzerinden sömürülmek istemiyorum" sözü ile uzman mühendislik uygulamasına karşı olduklarını ifade etti.
Eğitim eşitlenmeli
Adana Şube Üyesi Murat Can ise, agreditasyon uygulaması konusundaki araştırmasını sunarak, tüm üniversitelerde bu uygulamaya geçilmesi gerektiğini belirtti. Makine mühendisliği eğitimine bir program getirilmesi gerektiğini söyleyen Can, üniversitelerde eğitimin eşitlenmesi gerektiğini kaydetti. Balıkesir İl temsilcisi Sinem Tekin, akreditasyon ve uzman mühendislik gibi uygulamaların ülkenin diğer sorunlarıyla bağlantılı olduğunu belirterek, endüstri bölgeleri yasa tasarısının ülkenin bağımsızlığının tümüyle ortadan kaldırılması olduğunu vurguladı.
Ankara Şube üyesi Erman Terciyanlı da, "Üniversite sanayi arasında gerçek bir işbirliğinden söz edebilmek için hem üniversitelerimizin hem de sanayinin yalnızca toplum yararını gözetmeleri gereklidir. Böyle bir durum ise sadece üretim araçlarının emekçilerin elinde bulunduğu bir sistem içerisinde mümkündür" diye konuştu.
Öğrencilerin gerek kendi aralarında gerekse de kendileriyle yönetim arasında sertifika uygulaması, uzman mühendislik, yapı denetiminin özelleştirilmesi, akreditasyon konularındaki fikir ayrılıkları dikkat çekti. Ayrıca kurultayın kendisine yönelik değerlendirmeler yapıldı. Kurultayın "tam bir öğrenci kurultayı" olmadığı ve öğrencilerin sorunlarının pek tartışılmadığı yönünde eleştiriler dile getirildi.
Toplantının sonunda Divan Başkanı Erman Karaman, eleştirileri odanın hak etmediğini belirterek, "Eğer bir problem varsa gelin birlikte değiştirelim" diyerek konuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kadın mitingine işçi desteği
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikler devam ediyor.
Adana Kadın Hareketi 8 Mart Emekçi Kadınlar gününü kutlamak amacıyla Adana'da miting yaptı. Dün saat 12.00'de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde başlayıp Uğur Mumcu Meydanı'nında biten mitinge Eğitim-Sen, Tek Gıda-İş, DİSK Tekstil, ADD, CHP Kadın Kolları, Hacı Bektaş-ı Veli Derneği ve İşçi Partisi katıldı. Yakyaşık 600 kişinin bulunduğu mitingde talepleri ve kitleselliğiyle Çukobirlik işçilerinin yoğun olduğu DİSK Tekstil ve Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş işçileri dikkat çekti. "Yaşasın onurlu Çukobirlik grevimiz" pankartıyla mitinge katılan yaklaşık 200 Çukobirlik işçisi "Sadaka değil toplusözleşme", "Çukobirlik bizimdir, satılamaz" şeklinde sloganlar atarken, yaklaşık 150 kişiyle mitinge katılan TEKEL işçileri, "TEKEL halkındır, satılamaz", "IMF defol, bu memleket bizim", "Hükümet istifa" şeklinde sloganlar attılar.
Kadın Hareketi adına açıklama yapan Eğitim-Sen Adana Şube Kadın Kolları Komisyonu Başkanı Ayla Uğur, 8 Martı'ın bayrama denk gelmesi nedeniyle mitingi 18 Mart'ta aldıklarını söyledi.
Etkinlikler sürüyor
İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu tarafından önceki gün "Kadın Hakları ve Kadın Sorunları" başlıklı bir panel düzenlendi. Konuşmacı olarak Avukat Yıldız İmrek, Eğitim-Sen Genel Merkezi Kadın Sekreteri Elif Akgül ve Araştırma Görevlisi Zeynep Gürel'in katıldığı panelde kadın sorununun sistemden kaynaklandığına dikkat çekildi. Sanayi devrimi ile gelişen kapitalist sürece girilmesinden bu yana kadının ezildiğini ve sistemin cenderesi altında artan bir baskıyla ezilmenin devam ettiğini belirten Zeynep Gürel, üretim sürecinde kadının sosyal haklardan mahrum kaldığını ifade etti. Kadının baskı ve zulümle sindirildiğini dile getiren Elif Akgül ise, artan işgücü talebini karşılamak için kadın emeğine ihtiyaç duyulduğunu, savaş ve ekonomik kirizlerde de kadın emeğinin esnek çalışma yöntemiyle sömürüldüğünü kaydetti.
Yıldız İmrek de bu yıl 8 Mart'ın düzenin içini boşalttığı alelade bir kadınlar günü olarak değil de, alanlarda kadın ve erkek emekçilerin birlikteliği ile kutlandığını belirtti. Türkiye'de 6 buçuk milyon emekçi kadının çalıştığını ve bunların büyük bir kesiminin köylerde çalışan aile işçisi durumunda olduğunu söyleyen İmrek, "Kadın sorunu sistemin kendi sorunudur" diyerek, sistem yükü altında en çok kadınların ezildiğine dikkat çekti.
Erzincan'da da, Eğitim-Sen, ÖDP, SES, BES, Kristal-İş, Erzincan Kadın Platformu ve Geçit Beldesi Belediyesi tarafından Kültür Müdürlüğü Tiyatro Salonu'nda yüzlerce kişinin katıldığı bir şenlik gerçekleştirildi. Saygı duruşuyla başlayan şenlikte bir konuşma yapan KESK Üyesi Meral Gülşen, 8 Mart'ın kadın tarihindeki önemini anlatarak, kadınların özgürleşmesi açısından günün önemine vurgu yaptı. Eğitim-Sen Tiyatro Gurubu, Çocuk Korosu, Çocuk Tiyatro Gurubu'nun sunduğu skeç ve müzik dinletisinin yer aldığı şölen, halkoyunları gösterisi ile sona erdi.
Kayseri de ise, KESK kadın kolları, İHD, EMEP ve ÖDP'nin yer aldığı Kayseri Kadın Platformu tarafından Kayseri Büyükşehir Belediyesi Düğün Salonu'nda, 250 kişinin katıldığı bir etkinlik yapıldı.
Şair Sennur Sezer ve SES Genel Sekreteri Şükran Öz'ün katıldığı etkinlikte, kadınlar sorunlarını tartıştı. Konuşmalarda, kadın sorunlarının ülke ve sınıf sorunlarından ayrı tutulamayacağına dikkat çekilerek, sorunların kadın ve erkeğin birlikte mücadele etmesiyle çözülebileceği vurgulandı.
Çorum'un Sungurlu ilçesinde Eğitim-Sen Sungurlu Temsilciliği tarafından, Şair-Yazar Sennur Sezer, Halk Ozanı ve Eğitimci İsmail Çakmak ve sendika korosunun katılımıyla 8 Mart şöleni düzenlendi. 600 kişinin katıldığı etkinlikte Eğitim-Sen adına açılış konuşmasını yapan Fikriye Yadırgı, krizin en faturasının bedelini en çok emekçi kadınların ödeyeceğine değinerek, yeni ekonomik pakete karşı emek programı etrafında kadınların tüm emekçi kesimlerle birlikte mücadele etmesi gerektiğini kaydetti. Kadınların yoğun olarak katıldığı şölende Sennur Sezer, "Ekmek ve gül" diye haykıran kadınları selamlayarak başladığı konuşmasında, Osmanlı'dan günümüze emekçi kadın mücadelesinden kesitler sundu. Dia gösteresi eşliğinde şiirler sunan Sezer'in, "Bir sabahın üç kapısı var göğe" şiiriyle bitirdiği programı beğeniyle karşılandı.
Polis etkinlik bastı
Tohum Kültür Merkezi, Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlik sırasında polisler tarafından basıldı. Polis katılımcılara ve izleyicilere kimlik kontrolü yaptıktan ve tutanak tuttuktan sonra Özgür Gelecek Ankara Büro Muhabiri Sakine Dönmez'i gözaltına aldı. Tohum Kültür Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada baskın kınanarak, merkezleri de dahil olmak üzere tüm alternatif kurumların baskı ile karşı karşıya olduğu belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

F tipi protestosunda 67 gözaltı

SONRAKİ HABER

Gelenekselin sınırları içinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...