18 Mart 2001 22:00

IMF emretti emekçi reddetti

Kocaeli Sendikalar Birliği çağrısıyla Park Meydanı'nda bir araya gelen 10 bin işçi ve emekçi IMF patentli Kemal Derviş programını kabul etmeyeceğini ve emek programı etrafında bir mücadele başlatacağını haykırdı.

Paylaş
IMF emretti emekçi reddetti
Kocaeli Sendikalar Birliği'nin çağrısıyla Kocaeli Anıt Park'ta biraraya gelen yaklaşık 10 bin işçi ve emekçi, Kemal Derviş öncülüğünde hazırlanan yeni ekonomik programın faturasını ödemeyeceğini haykırdı. Sık sık IMF karşıtı sloganların atıldığı mitingde, emek programı etrafında mücadelenin başlatılması gerektiği vurgulandı. Kürsüden yapılan konuşmalarda, ulusal emek programı için mücadele startının Kocaeli'den verildiği vurgulandı.
Evrensel alana sokulmadı
Baç kavşağında toplanan KESK, DİSK, Türk-İş, Hak-İş'e bağlı sendikalar ile, EMEP, SİP, ÖDP, HADEP, Halkevleri ve depremzede derneklerin üyeleri saat 12.00'te, "IMF emretti, emekçi reddetti", "Zam, zulüm, işkence; işte IMF", "IMF programı ulusal olamaz", "Bir derviş, 550 tane edermiş", "Ne IMF ne Derviş, kurtuluş emekçide", "Dedik duymadılar, şimdi alanlardayız", "Kemal Derviş şimdiye kadar nerdeymiş, işçiye, memura ne vermiş" döviz ve önlükleriyle harekete geçti.
Yürüyüş sırasında polis tarafından tek tek arama yapıldı.
Aramada polis ortamı provoke etmeye çalışarak, emekçilerin ellerindeki gazeteleri almasına izin vermedi. Birçok dergi ve gazete ile birlikte gazetemiz Evrensel de miting alanına alınmadı. Arama noktalarında polis tarafından bazı kişilerin gözaltına alınması ise, miting komitesindeki sendikacıların girişimleriyle engellendi.
Cottarelli yuhalandı
Eylemcilerin Anıt Park'a gelmesinin ardından Cottarelli kılığına giren bir işçi kürsüye çıkarak, işçilerden fedakârlık istedi, "Ben ABD'ye gittim. Orada asgari ücret 102 milyon olmuş, 60 milyon sizin neyinize yetmiyor. Yerime Derviş'i yolladım, onun süzünü dinleyin" dedi. Cottarelli kılığındaki işçi bu konuşmaları yaparken, işçiler sürekli konuşmayı yuhaladı. Bu konuşmalar ayrıca eylemcilerin, "IMF mezara, halk iktidara", "Genel grev, genel direniş" sloganlarıyla karşılandı.
40 yıldır soyuyorlar
Mitingin ilk konuşması Kocaeli Sendikalar Birliği adına Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı ve DİSK Bölge Temsilcisi İsmail Güven tarafından yapıldı. Güven konuşmasında alanın hükümete mesaj vermek amacıyla doldurulduğunu ve ekonomiyi IMF'ye teslim ederek emekçileri ezen hükümetin pişkinlikle Derviş'i sahneye sürüp kenara çekilmesine göz yumulamayacağını vurguladı. Güven, "Derviş konfederasyonlarımızı ziyaret ederek, IMF programının başına ulusal adını ekleyerek acı ilacı bizelere yutturma çabasına girmiştir. Derviş bizi tanımıyor. Bizler alın teri döküp yaşamını onuruyla kazanmaya çalışan, 40 yıldır, 17 kez kendilerinden fedakârlık istenen emekçileriz. Hep biz verdik, bizden çaldılar. Fedakârlık yaparken onlar dolarları dansözlere taktılar, biz çocuklarımızı okutamazken onlar çocuklarını Paris'lerde, saraylarda evlendirdiler. Biz grev hakkı dedik, onlar grevlerimizi yasakladılar. İşgüvencesi dedik onlar her kriz döneminde 10 binleri sokağa attılar. Biz etkin hızlı ve bağımsız yargı istedik, onlar uluslararası tahkime onay verdiler. Biz demokratik Türkiye istedik, onlar siyasi partileri, parti başkanlarının çiftliğine çevirdiler" dedi.
'Ulusal' programa kanmayacağız
Tüm bunları yapan siyasilerin, şimdi Derviş'in arkasına sığınıp fedakârlık istemelerini hoş karşılayamayacaklarını ifade eden Güven, işçi ve emekçilerin yarım saat içerisinde milyarlarca doları başka ülkelere gönderemeyeceğini, ne bu kadar paralarının ne de başka ülkelerinin olduğunu söyledi. "Artık yeter diyoruz. 70 milyar dolarları hortumlayanların mal varlıklarına el konulsun. Adil vergi düzenlemesi getirilsin. Özelleştirmeler durdurulsun, KİT'ler teknolojik gelişmelere açılsın yenilensin, yatırımların önü açılsın" diyen Güven, 18. kez IMF programını ulusal program diye pazarlamaya çalışanlara kanmayacaklarını vurguladı. Güven'in konuşması sık sık, "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganıyla kesildi.
Kazanana kadar meydanlardayız
Türk Harb-İş Gölcük Şube Başkanı Abdullah Erol, Türk-İş adına yaptığı konuşmasında, hükümetin hazır bulduğu kaynakları hortumcuya ve işbirlikçilere peşkeş çektiğini söyledi. Hükümetlerin 40 yıldır her zaman tefecilerin yanında olduğunu ifade eden Erol, "Uluslarası sermayeye sesleniyorum, biz onlardan sadaka istemiyoruz. Biz kimsenin kuklası da değiliz. Milli dış politika ve tam bağımsızlık istiyoruz" dedi. Erol'un bu sözleri eylemciler tarafından, "Kahrolsun IMF, bağımsız, Türkiye" sloganıyla kesildi. "Mandadan da karıncadan da aynı fedakârlık istenoyor. Karıncanın üzerinden mandayı çeksinler artık" diyen Erol, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz yönetenlere, hortumculara ve onların işbirlikçileri siyasilere söylüyoruz. Artık daha fazla fedakârlık yapamayız. Hedefimize ulaşana kadar alanlardayız."
Emperyalist uzantılara hayır
KESK Genel Başkanı Sami Evren, Emek Platformu'nun IMF programına karşı yaktığı dirençli, kararlı mücadele ateşini Kocaeli'de alevlendiren emekçileri selamlayarak başladığı konuşmasında, "Bu ülkenin asıl sahipleri biziz, ABD emperyalizminin uzantılarının bizi yönetmelerine izin vermeyeceğiz. IMF programları hangi ülkede başarılı oldu ki hükümet bu programa devam ediyor. Ekonomi çöktü diyorlar, emekçi taleplerinin göz ardı edildiği hangi program çökmez" dedi.
Ekonominin çökmesinin sorumlusu olanların faturayı ödemesi gerektiğini kaydeden Evren, krize neden olan IMF programları uygulandığı sürece yeni krizlerin de olacağını, krizin bitmesinin ön koşulunun emperyalist kuruluşların kovulması olduğunu söyledi. Erol, önümüzdeki günlerde Türkiye'nin dört bir yanında eylemlerin süreceğini vurguladı. Hak-İş adına Hizmet-İş Kocaeli Şube Başkanı Mustafa Taştekin ise, "Derviş'i getiren hükümet korkarım ki bir iki gün sonra ithal hükümet getirecek" dedi. Konuşmaların ardından atılan sloganlarla eylem sona erdirildi.
ÖNCEKİ HABER

Milli gelir azalacak

SONRAKİ HABER

F tipi protestosunda 67 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...