17 Mart 2001 22:00

Emekçiden hükümete rest

Emek Platformu İstanbul Bileşenleri tarafından Saraçhane Parkı'nda düzenlenen eylemde, bunun bir başlangıç olduğu,ilan edildi.

Paylaş
Emekçiden hükümete rest
İstanbul'da yaklaşık 3 bin işçi ve emekçi IMF politikalarını protesto etti. Emek Platformu İstanbul Bileşenleri tarafından Saraçhane Parkı'nda düzenlenen eylemde, bunun bir başlangıç olduğu, 25-26 Mart'ta bilim adamlarıyla yapılacak sempozyumla emekçilerin kendi programını oluşturacakları ve bu programı hayata geçirmek için hareket edecekleri ilan edildi. Saraçhane Parkı'nda saat 11.00'e doğru toplanan işçi ve emekçiler, sık sık "Kahrolsun IMF bağımsız demokratik Türkiye", "IMF defol bu memleket bizim", "Sermayeye karşı emek cephesi", "IMF karşı emek cephesi", "Telekom vatandır vatan satılamaz", "TEKEL halkındır satılamaz", "İşçi memur elele genel greve" sloganlarını attılar. EMEP ve ÖDP'nin kitlesel destek verdiği eylemde alkışlar ve sloganlar hiç kesilmedi.
IMF politikaları iflas etti
Emek Platformu Dönem Sözcüsü TMMOB İstanbul İl Koordanisyon Sekteri Münür Aydın, yaptığı konuşmada, ülkede son 3 ay içinde iki büyük kriz yaşandığını hatırlatarak, krizin ücretli çalışanları, emeklileri ve esnaf başta olmak üzere tüm halkı fakirleştirdiğini kaydetti. Başbakan'ın bile 'IMF çağdışı'' demek zorunda kaldığını ifade eden Aydın, "IMF politikalarından vazgeçilmelidir. IMF ve Dünya Bankası politikaları; güçlülerin istedikleri gibi yönettiği kanunsuz, eşitsizlik, sömürünün egemen olduğu çağdışı yeni dünya düzeni hedeflemektedir. Hükümet ülkeyi bu bataktan kurtarmanın yolunun IMF ve Dünya Bankası'ndan geçmediğini artık anlamalıdır" dedi.
Aydın, hükümetin faize, rantiyeye, soyulan bankalara ve silahlanmaya para bulurken, çalışanlara ve sosyal devlet anlayışının gerektirdiği harcamalara kaynak bulamadığına dikkat çekerek, "2000 yılında bütçenin yüzde 53,3'ü faize ödenirken yatırımlara yüzde 3,5 ayrılmıştır. Bütçenin yarısından fazlasının ödendiği rant kesiminden ise kayda değer bir vergi alınmamıştır" diye konuştu.
Ülkenin yaşadığı krizin IMF politikalarının iflası olduğunu ifade eden Aydın, krizin sorumlusunun ülkeyi yönetemeyen hükümet olduğunu söyledi.
Aydın'ın konuşmasının ardından atılan sloganlarla eylem sona ererken, Kamu-Sen'e bağlı sendikalar Saraçhane Parkı'na geliyordu.
ÖNCEKİ HABER

Dünya Bankası'dan 'acı ilaca' destek

SONRAKİ HABER

IMF yandaşları emekçiye saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...