17 Mart 2001 22:00

IMF paketi istifa ettirdi

IMF'nin Arjantin'e dayattığı son yıkım paketi, yeni bir siyasi krize yol açtı. Paket, kamu harcamalarının 8 milyar dolar budanmasını öngörüyor.

Paylaş
IMF paketi istifa ettirdi
IMF güdümlü yeni bir "istikrar paketi"nin açılması, Arjantin'deki siyasi krizi daha da derinleştirdi. Hükümetten üç bakan, IMF paketine karşı olduklarını ilan ederek istifa ettiler. Bakanların, hükümetteki koalisyonun küçük ortağı olan sosyal demokrat Frepaso üyesi oldukları belirtildi. Bu bakanlar; sırasıyla, etkili İçişleri Bakanı Federico Storani, Toplumsal Kalkınma Bakanı Marcos Macon ile Eğitim Bakanı Hugo Juri.
Bu isimlerin yanı sıra, Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Ricardo Mitre de istifasını sundu.
Kamu ekonomisi bitecek
Bakanların istifasına, ABD eğitimli yeni ekonomi bakanının önceki gün açıkladığı IMF paketi yol açtı. Sermaye çevrelerinin büyük umut bağladığı yeni bakan Ricardo Lopez Murphy'nin açıkladığı paket, önümüzdeki üç yıl içinde kamu harcamalarının tam 8 milyar dolar kesilmesini öngörüyor. Böyle büyük bir kesinti, ülke ekonomisinin küçülmesi ve yatırımların durması demek. Sadece bu önlem bile yüzbinlerce işçinin işsiz kalmasına yol açarken, devletin sağlık ve eğitim gibi hayati alanlardaki faaliyetleri de durma noktasına gelecek.
Sosyal güvenlikte tasfiye
Program kapsamında, sadece bu yıl bütçeden 2 milyar dolar kesinti yapılacak. Yerel hükümet ve belediyelere ayrılan bütçenin 1 milyar doları kesilecek. Tütün ve petroldeki devlet sübvansiyonu kaldırılacak ve böylece köylüler sefalete itilirken, benzin zamları birbirini izleyecek.Üniversitelere ayrılan bütçeden de 260 milyon dolar budanacak.
Ancak paketin en önemli unsuru; sosyal güvenlik sisteminin uluslararası tekellere açılarak yok edilmesi.
Hükümet yıkılabilir
Pakete tepki olarak gerçekleşen istifaların, Devlet Başkanı Fernando de la Rua liderliğindeki ABD yanlısı hükümete vurulan yeni bir darbe olduğu belirtiliyor. İstifacıların başında gelen Storani; koalisyon hükümetinin mimarlarından biriydi. Storani önderliğindeki dalganın; koalisyondaki Frepaso ve Radikal Yurttaş Birliği adlı partileri de etkileyeceği tahmin ediliyor.
Nitekim, başkent Buenos Aires'in belediye başkanı olan Frepaso liderlerinden Anibal Ibarra, "Artık bu hükümette bir saniye bile duramayız" diye konuştu. Ibarra, "Açıklanan pakette, katılmadığımız bir dizi önlem var" dedi.
Hoşnutsuzluğun yaygınlaşması, bu iki partinin koalisyondan çekilmesiyle sonuçlanırsa, De la Rua hükümeti azınlığa düşecek.
Tanıdık propaganda
Öte yandan; Devlet Başkanı ve sermaye sözcüleri, krizin yükünü emekçilerin sırtına yıkan bu ağır programın propagandasını yapmaya başladılar.
De la Rua, televizyonda yaptığı konuşmada "milletvekillerini, işçi sendikalarını ve işadamlarını, ülkeyi kurtarmak için tarihi bir uzlaşma gerçekleştirmeye" çağırdı.Ancak yıllardır IMF programları altında ezilen işçi ve emekçilerin bu çağrıya olumlu yanıt vermesi mümkün görülmüyor.
ÖNCEKİ HABER

Van Gölü tükeniyor

SONRAKİ HABER

Dünya Bankası'dan 'acı ilaca' destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...