16 Mart 2001 22:00

Cenazede polise büyük öfke

Aydın'da evini aramak isteyen polislerce tartaklanan ve gözaltına alınan kardeşlerinin bindirildiği aracı durdurmak isterken polis otosunun çarpması sonucu yaşamını yitiren Resul Aydemir'in dünkü cenazesinde büyük öfke vardı.

Paylaş
Cenazede polise büyük öfke
Sinan Sarısaltuk
Aydın'ın Ovaemir Beldesi Telsiztepe mevkiinde bulunan Aydın E Tipi Cezaevi çevresindeki evlerde her ay yapılan baskın sırasında aramaya karşı çıkan ve arama emrini görmek isteyen Resul Aydemir isimli kişiyi tartaklayıp polis otosu ile çarpan Aydın polisine yönelik halkın tepkisi büyüyor.
Cenazesi önceki akşam otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Grup Başkanlığı'na getirilen Aydemir'e, dün sabah otopsi yapıldı. Aydemir'in yakınları, erken saatlerde Bayraklı'daki Yeni Adliye binasına gelerek, otopsi sonucunu beklemeye başladılar. Otopsi, öğle saatlerinde sona ererken, hazırlanan otopsi tutanağında "Tetkik için, toksikoloji ve histopatoloji inceleme için parça alındı" denildi.
Yetkililer, alınan parçaların incelemesi sonucu Aydemir'in ölüm nedeninin belirlenebileceğini, ölümün kalp krizi sonucu da olabileceğini söylediler. Yetkililer, sonucun alınmasının 5-6 ay sürebileceğini kaydettiler.
Kavşakta çatışma
Aydemir'in cenazesi, daha sonra Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak, Aydın'a götürüldü. Polis Aydın'ın tüm girişlerini kontrol altına alarak, tek tek kimlik kontrolü yapıp Aydın'da inen yolcuların sayısını tespit etti. Sivil polisler de sürekli mahallelerde dolaşırken, Telsiztepe Mahallesi'ne girmeyip 3 km. kadar ilerde beklediler. İzmir'den gelen cenazeyi karşılamak için Işıklı Yol Kavşağı'na giden 300 kişiyi bulan kitlenin önü ise polis barikatı ile kesildi ve polis ile kitle arasında çatışma çıktı. Olayda yaralanan iki kişi, Aydın Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Takviye olarak çağrılan özel tim ve panzerlerin, olay yerine gelmesinin ardından gerginlik sona erdi.
Toprağa verildi
Minibüsle getirilen cenaze, ikindi namazından sonra yakınları tarafından Ovaemir Mezarlığı'nda toprağa verildi. Güvenlik güçleri, güvenliklerini sağlayamayabileceklerini iddia ederek, gazetecilerin Işıklıyol Kavşağı'ndan daha ileriye geçmesine ve mezarlığa gitmesine izin vermedi.
Aydemir'in toprağa verilişi sırasında kısa bir konuşma yapan İHD Aydın Şube Başkanı Süleyman Mutlu, "Olay resmen cinayettir. Sorumlular bellidir. Sorumluların görevden alınmasını istiyoruz. Aydın'da Baki Erdoğan'ın ölümüne sebep olan TMŞ polisleri İ.T. ve N.A. bugün Aydın'da TMŞ'de sorumlu müdürler. Bu insanlar görevlerinin başında" dedi. Aydemir'in Kürt ve yoksul olduğu için öldürüldüğünü belirten Mutlu, medyanın da yaşanan olayları Emniyet'in ve Valilik'in ağzıyla yansıttığını ifade etti.
İHD GYK Üyesi Abdurrahman Saran ise, Metin Göktepe yaşamını yitirdiğinde yetkililerin "Duvardan düştü" açıklaması yaptığını hatırlatarak, Aydemir'in de "kalp kirizi"nden öldüğünün iddia edildiğini vurguladı. Saran da "Resmen cinayet işlendi" dedi. Tören sırasında sık sık "Katiller bulunsun, hesap sorulsun" sloganı atıldı.
Diyarbakır'da bir polis tutuklandı
Öte yandan Diyarbakır'ın Yenişehir beldesinde bir kişiyi silahla öldüren polis Nazmi Kayalp tutuklandı. Yenişehir beldesindeki bir marketin önünde önceki akşam saatlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle tartıştığı Şahin Kavçin'i (31) silahla öldüren polis memuru Kayalp, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusu sonucu çıkarıldığı adli mercilerce tutuklandı.
ÖNCEKİ HABER

Kocaelili emekçiler yarın alanlarda

SONRAKİ HABER

16 Mart katliamı unutulmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...