16 Mart 2001 22:00

Arjantin'e yine IMF paketi

Ekonomik ve siyasi olarak Türkiye ile 'aynı paralelde' ilerleyen Arjantin'de, "istikrar paketi" açıklandı. ABD eğitimli yeni ekonomi bakanının açıkladığı paket, işçi ve emekçilere yine "fedakârlık" yüklüyor.

Paylaş
Arjantin'e yine IMF paketi
Türkiye ile benzer bir biçimde IMF-Dünya Bankası programları altında ezilen Arjantin'de hükümet, yeni ekonomik programı dün açıkladı. ABD eğitimli yeni ekonomi bakanı Ricardo Lopez Murphy tarafından açıklanan IMF destekli yeni paket, krizin yükünü işçi ve emekçilerin sırtına yıkıyor. Krizden kârlı çıkan Arjantinli patronlar ise, halka "kemer sıkma" çağrıları yapıyorlar.
32 aydır kriz
IMF politikalarının neden olduğu ve 32 aydır süren derin ekonomik kriz, siyasi alanda da kargaşa yarattı. Lopez'in atanmasıyla birlikte sermaye çevreleri ve tekelci medyanın yaymaya çalıştığı "umut", daha ilk günlerde kırıldı. Kimi çevreler, göreve geleli henüz iki hafta bile olmayan Lopez'in istifa edebileceği söylentileri yaydılar.
Lopez, birkaç yıl önce de sahneye çıkmış ve kamuda işçi ve memur ücretlerinin yüzde 10 indirilmesi gerektiğini söylemişti.
Yeni ekonomi bakanı, ABD direktifleriyle hazırlanan "kurtarma paketi"nin bu tip kesintiler içermediğini savundu. Lopez, La Nacion gazetesine yaptığı açıklamada, "Tek hedefim, raydan çıkan ekonomiyi yoluna sokmak" diye konuştu.
Tam teslimiyet
Ancak paket, kamu harcamalarının önemli ölçüde kısılmasını öngörüyor. Bu da; eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarının yabancı sermayeye açılmasında yeni adımlar atılması demek.
Maliye Bakanı Daniel Marx ise, planın halk için "acı verebileceğini" söylemekten kaçınmadı.
Lopez'den önceki ekonomi bakanı Jose Luis Machinea, geçtiğimiz yıl uygulanan son IMF paketinin kurbanı olarak istifa etmişti. Machine, kamu harcamalarını tam 1.3 milyar dolar kısmasına rağmen ekonomik kriz devam etti. Bu kesintiler ve yabancı sermayeye verilen yeni tavizler sonucunda IMF, hükümete 40 milyar dolar kredi sağlamayı kabul etti.
Türkiye'de patlak veren kriz, Arjantin'i de olumsuz etkileyerek mali piyasalarda dalgalanmalara yol açmıştı. Bazı iktisatçılar, ülkenin çok daha derin bir bunalımın eşiğinde olduğunu söylüyorlar.
Muhalefetteki bazı partiler ve işçi sendikaları ise, ulusal kalkınma politikalarının yeniden hayata geçirilmesini ve IMF "tavsiye"lerinin bundan böyle dinlenmemesini istiyorlar.
Emekçiler devirecek
Ülkeyi bir krizden diğerine sürükleyen IMF ise, ekonomik programın tam değerlendirmesini yıl sonuna doğru yapacaklarını, kredi dilimlerini bundan sonra serbest bırakacaklarını söyleyerek şantaja devam ediyor.
Siyasi gözlemciler; ne Lopez'in, ne de Devlet Başkanı Fernando de la Rua liderliğindeki Amerikan uşağı hükümetin fazla uzun ömürlü olmayacağı görüşünde. Resmi işsizlik oranının yüzde 15 olduğu, her 10 kişiden 3'ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığı ülkede, son 15 ay içinde üç genel grev ve sayısız grev yaşandı. Hükümetin, önümüzdeki dönemde yaygınlaşacak kitlesel eylemler sonucu istifaya zorlanabileceği kaydediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Şimdi uçurtma zamanı

SONRAKİ HABER

Oda ve borsalardan programa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...