15 Mart 2001 22:00

Ödüllü Aydın polisi 1 kişiyi öldürdü

Aydın E Tipi Cezaevi çevresindeki evlerde oturanlar, evlerini basan polise "arama izni"ni sorunca polisin saldırısına uğradı.

Paylaş
Ödüllü Aydın polisi 1 kişiyi öldürdü
Aydın E Tipi Cezaevi çevresindeki evlerde oturanlar, evlerini basan polise "arama izni"ni sorunca polisin saldırısına uğradı. "ISO 9002 Kalite Standart" belgesini alan ilk emniyet teşkilatı olan ve Uluslararası Polis Birliği'nin "Türkiye Ödülü"nü alan Aydın Emniyet Müdürlüğü polislerinin saldırısına uğrayan ve polis otosunun çarptığı Resul Aydemir isimli bir kişi yaşamını yitirdi.
Aydın'ın Ovaemir beldesi Telsiztepe mevkiinde bulunan Aydın E Tipi Cezaevi çevresindeki evlerde her ay rutin olarak uygulandığı belirtilen ev baskınlarını sürdüren Aydın Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Resul Aydemir isimli bir kişinin evini de aramak istedi. Aydemir, polislere Savcılık'tan "arama izni" alınıp alınmadığını sordu. Bunun üzerine biri komiser ikisi sivil 4 polis Aydemir'i yere yatırarak, tartakladı. Daha sonra da Resul Aydemir'in kardeşleri Süleyman ve Abdullah Aydemir polis tarafından gözaltına alınarak, bir arabaya bindirildi. Kardeşlerinin hiçbir suçu olmadığını söyleyen Resul Aydemir, polis arabasının önüne geçerek, arabayı durdurmak istedi.
İnsan Hakları Derneği Aydın Şubesi ve tanıkların aktarımına göre, polis durmak yerine Aydemir'in üstüne sürdü. Arabanın çarpmasının ardından 35 yaşındaki Resul Aydemir, yaşamını yitirdi. Mahalle sakinlerinin de tepki göstermesi üzerine, jandarma ekipleri de Telsiztepe'ye geldiler.
Aydemir'in cenazesini almak üzere Aydın Devlet Hastanesi'ne giden mahalle sakinleri ile yakınları, hastane önündeki polis barikatını aşmak istediler. Ancak, grup, burada da polisin saldırısına uğradı. Yoğun önlem alınan hastane önünde gerginlik bir süre daha devam ederken, polisin Telsiztepe'de de önlemlerini artırdığı bildirildi. Daha sonra Resul Aydemir'in cenazesi, otopsi için İzmir'e getirilerek, saat 17.00 sıralarında otopsi amacıyla İzmir Adli Tıp Grup Başkanlığı'nın Bayraklı'da Yeni Adliye binasındaki morga konuldu.
Polise göre suçlu: Aydemir
Olayların ardından açıklama yapan Aydın Emniyet Müdürü Cemil Demir, "Vatandaşımız, polisimize mukavemet etmiş, bu sırada fenalaşarak hayatını kaybetmiştir" diyerek, adeta öldüğü için Aydemir'i suçladı. Demir, cezaevinin bitişiğindeki evlerde, ilin genel asayişine yönelik olarak arama yapıldığını belirterek, şunları ileri sürdü: "Aydın'da polis-halk karşı karşıya değildir. Mahkeme kararıyla arama yapılırken, söz konusu evde bazı fertler tepki veriyor. Aramayı engellemeye çalışıyor. Ekiplerimiz asayişe yönelik, lüzumlu bir arama olduğunu söylüyorlar. Bu arada, 2. kata çıkıldığında maktul bir odanın aranmasına karşı çıkıyor. Polislerimizden birine, cam çerçeveyi kırarak karşı koyuyor. Bıçak ve camla mukavemet etmek istiyor. Bu sırada fenalaşarak hayatını kaybediyor." Yapılan araştırmada, ölen kişinin askerliğini de sağlık sorunları sebebiyle kısa yaptığının belirlendiğini anlatan Demir, şöyle devam etti: "Aydemir'in sağlık sorunları var. Aileye başsağlığı da diledik. Otopsiden sonra cenazeyi kendilerine vereceğiz. Yasadışı herhangi bir olay söz konusu değildir."
Ödüllü Emniyet Müdürlüğü
"ISO 9002 Kalite Standart" belgesini alan ilk emniyet teşkilatı olan Aydın Emniyet Müdürlüğü, geçtiğimiz sene de Uluslararası Polis Birliği (IPA)'nin "Türkiye Ödülü"nü almıştı. Eski Aydın İl Emniyet Müdürü A. Tekin Akın, ödülle ilgili yaptığı açıklamada, IPA'ın Türkiye ödülünü Aydın Polisi olarak şimdiye kadar yaptıkları çalışmalardan dolayı aldıklarını söylemişti. Akın, "Türk Polis Teşkilatı'nda görev yapmaktan ve ülkeme hizmet etmekten büyük gurur duyuyorum" demişti. Aydın Valisi Muharrem Göktayoğlu da, "Bu bir ekip başarısı. Aydın Emniyeti bu başarıyı güzel bir ekip oyunuyla elde ediyor. Hepsini yürekten kutluyorum" diye konuşmuştu.
Acaba, bir insanın yaşamının sona ermesinin ardından açılması muhtemel davada, vali "Bu bir ekip başarısı" şeklinde bir açıklama yapacak mı?
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücret yarılandı

SONRAKİ HABER

Sağlık hizmetleri paraya endeksli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...