15 Mart 2001 22:00

Kaynak hortumculara

Kriz gerekçesi ile sahipleri tarafından içleri boşaltılmak suretiyle "zor durumda bırakılan" bir banka daha Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildi.

Paylaş
Kaynak hortumculara
Şubatta yaşanan kizin ardından kurtarılan banka sayısı arttı. Kriz gerekçesi ile sahipleri tarafından içleri boşaltılmak suretiyle "zor durumda bırakılan" 1 banka daha Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildi. Aksoy Ailesi'ne ait İktisat Bankası'nın yönetimi ve denetimi, TMSF'na geçti. TMSF aracılığı ile devlet kaynaklarını hortumlayan banka sayısı 13'ü buldu. Bu bankalar rehabilite adı altında "içleri doldurularak" tekrar satışa çıkarılacak. Bu "rehabilitasyon" için harcanacak paranın 30 milyar dolara yaklaşacağı belirtiliyor. Böylece Ekonomiden Sorumlu Bakan Kemal Derviş'in "daha fazla fedakârlık" sloganı ile hazırladığı "Ulusal Program" ile IMF ve DB'den sağlanacak kredilerin nereye harcanacağı belli oldu. Tabii bu kredilerin geri ödemesi halktan istenecek yeni fedakârlıklar ve vergilerle yapılacak.
Gerekçe bankanın hortumlanması
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, İktisat Bankası'nın yönetim ve denetiminin TMSF'na devredilmesi kararını açıkladı. Açıklamada bankanın "hortumlandığı şu sözlerle tarif ediliyor: "Kaynaklarını bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek şekilde hissedarlarının oluşturduğu sermaye grubuna aktaran, zararı özkaynaklarını aşarak yabancı kaynaklara sirayet eden, mali bünyesindeki zafiyet, taahhütlerini karşılayamayacak boyutlara ulaşan ve faaliyetine bu haliyle devamı mevduat sahiplerinin haklarını ve mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşüren İktisat Bankası T.A.Ş.'nin yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmiştir" Açıklamada, İktisat Bankası'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu sahipliği altında, bugünden itibaren normal faaliyetlerini sürdüreceği, yasalara uygun her türlü yükümlülüğünü yerine getireceği ifade edildi.
Bankanın eski sahibi Erol Aksoy ise yaptığı yazılı açıklamada, fona devri kendilerininin istediğini kaydetti.
Bankanın yapısı
İktisat Bankası, 1 katrilyon 2 trilyon 741 milyar liralık aktif büyüklükle Türkiye'nin 20. büyük bankası. Türkiye Bankalar Birliği'nin 30 Eylül 2000 tarihli verilerine göre, 369.5 trilyon lira kredi hacmi bulunan İktisat Bankası, 73 trilyon 231 milyar lira öz kaynağa, 63 trilyon 688 milyar liralık ödenmiş sermayeye sahip. Banka, aynı dönemde 738 milyar lira kâr açıkladı. Avrupa ve Amerika Holding'in ana ortağı olduğu, Aksoy ailesine ait İktisat Bankası Fon'a devredildiğinde, eski Hazine Müsteşar Vekili Cüneyt Sel'in Yönetim Kurulu Başkanlığı, Tanju Oğuz'un Genel Müdürlüğü yönetiminde görev yapıyordu. 1999 yılı sonu itibariyle bankanın biri yurtdışında 62 şubesi, yurtdışı 2 mali iştiraki, bir temsilciliği ve 1.321 çalışanı bulunuyor. Çalışan sayısı 1.321 olan bankanın, net kârı 2000 yılı Eylül ayı verilerine göre 738 milyar lira düzeyinde bulunuyordu. 1927'de Denizli'de genç girişimcilerce kurulan banka, 1984'te Aksoy ailesi tarafından satın alındı. 1984'e kadar çok şubeli mevduat bankası olarak faaliyet gösteren İktisat, daha sonra ticari bankacılık yaptı.
İktisat Bankası'nın bağlı bulunduğu Avrupa ve Amerika Holding'in, aralarında İktisat Yatırım, İksitat Leasing, Emek Hayat, Emek Sigorta, Facto Finans, Cine 5'in de bulunduğu çok sayıda şirketi faaliyet gösteriyor.
ÖNCEKİ HABER

Kalkandelen'e Arnavut saldırısı

SONRAKİ HABER

Asgari ücret yarılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...