13 Mart 2001 22:00

Kriz programına karşı eylem programı

Hükümet, Kemal Derviş eliyle IMF ve Dünya Bankası programını ısıtarak, "yeni" ve "ulusal"mış gibi sunmaya hazırlanırken, Emek Platformu çatısı altında toplanan 15 örgüt 17 Mart'tan itibaren alanlara çıkacak.

Paylaş
Kriz programına karşı eylem programı
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş eliyle ısıtılarak kamuoyuna sunulmaya hazırlanan IMF ve Dünya Bankası programına emekçilerden yanıt geldi. Emek Platformu'nu oluşturan örgütlerle Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) 17 Mart'ta başlayıp, 14 Nisan'da Türkiye'nin her tarafında mitinglerle devam edecek bir dizi eylem kararı aldı.
Bayramdan önce yaptığı toplantıda hükümeti uyararak, yeni programın kendileri de dikkate alınarak, işçi ve emekçiler lehine kararları içermesini isteyen Emek Platformu Başkanlar Kurulu dün yaptığı toplantıda bir dizi eylem kararı aldı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Merkezi'nde yaklaşık iki saat süren toplantı sonunda hükümetin IMF ve Dünya Bankası programından vazgeçmesi istendi. Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç, platformda alınan kararları açıkladı. TZOB'un da imzasının bulunduğu ortak metni okuyan Güvenç, 28 Şubat'ta yaptıkları toplantıda, "Ülkemizin bugün içinde yaşadığı kriz, IMF politikalarının iflasıdır. Krizin sorumlusu ülkeyi yönetemeyen hükümettir, siyasete duyulan güveni yok edenlerdir, Emek Platformu'na kulaklarını tıkayanlardır" değerlendirmesi ve çalışanlar ve emekliler başta olmak üzere tüm halkın görüş ve onayı alınmadan hazırlanan tüm programlara, tam bir bütünlük içinde karşı çıkılacağı kararını hatırlattı.
IMF ve DB politikaları
Son gelişmelerin, hükümetin bugüne kadarki politikalarına devam etme eğilimi içinde olduğunu gösterdiğini, sorunun bir bakan değişikliği ve birkaç bürokratin istifasıyla geçiştirilmeye çalışıldığını kaydeden Güvenç, "Bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki, IMF ve DB politikalarından vazgeçilmedikçe sorunlarımıza çözüm bulunamaz" dedi.
Ekonomik krizleri önlemenin yolunun; yolsuzluklarla etkili bir mücadele, demokratik ve sosyal hukuk olgusunun hayata geçirilmesi ve çalışma mevzuatının ILO normları ile uyumlu hale getirilmesi de dahil Anayasa değişikliklerini kapsayacak ve halkın desteğine sahip bir demokratikleşme paketini içeren program olduğunun altını çizen Güvenç, "Halkın refah düzeyini yükseltmeyi, gelir dağılımındaki dengesizlikleri gidermeyi, rant yerine üretimi amaçlamayan hiçbir politika çözüm üretmeyecektir" diye konuştu. Siyasi iktidarın, işçilerin, emekçilerin, esnaf ve sanatkârın, emeklinin, işsizlerin, çiftçilerin yani halkın taleplerini gözardı ederek bir yere varamayacağını anlaması gerektiğini vurgulayan Güvenç, öncelikle son krizin halk üzerindeki yıkıcı etkilerini ortadan kaldıracak somut önlemlerin açıklanmasını istediklerini bildirdi.
Güvenç, 1 Aralık'ta haklı, meşrû ve demokratik tepkilerini ifade eden çalışanlara ve örgüt yöneticilerine uygulanan sürgün ve soruşturmaların derhal durdurulmasını, adli ve idari cezaların tüm sonuçlarıyla birlikte iptal edilmesini istedi.
'Kendi sorunlarınıza sahip çıkın'
Yıllardır tek yanlı şartlandırmalarla, uygulanan yanlış politikaların alternatifinin olmadığı iddialarına karşı Emek Platformu'nun bildirilerinde birçok kez tekrarlandığı gibi, yatırım, üretim ve istihdamı artırmayı, sosyal adaleti sağlamayı amaçlayan alternatif program hazırlıkları konusunda da bilgi veren Güvenç, "Krizin altındaki gerçekleri sergilemek, alternatif programımızı tanıtmak ve siyasal iktidarı bu programı uygulamaya ikna etmek amacıyla bugünden itibaren sonuç alıncaya kadar, eylem takvimi çerçevesinde tüm Türkiye'de, salonlarda, işyerlerinde ve alanlarda sürekli bir eylemlilik içinde olacaklarını" açıkladı.
Güvenç, cilası ve gerekçesi ne olursa olsun, halkı dışlayan; onaylarının alınmadığı bir IMF-DB ve hükümet programını kamuoyu desteğinden mahrum bırakmaya kararlı olduklarını ifade ederek, tüm halkı sorunlarına sahip çıkarak, "Yolsuzluğa ve yoksulluğa hayır" demeye çağırdı.
Güvenç, gazetecilerin, Bakan Kemal Derviş'in işçi konfederasyonlarından görüşme talebinde bulunduğu belirtilerek, eylemden vazgeçip geçmeyecekleri yönündeki sorusunu, "Eğer taleplerimizi yerine getirirlerse neden olmasın" şeklinde cevapladı, ancak bu yönde bir gelişme görmediklerinin de altını çizdi. TZOB'un da kendileriyle birlikte hareket ettiğini söyleyen Güvenç, diğer toplum kesimleriyle de görüşmelerinin sürdüğünü, amaçlarının tüm toplum kesimleriyle birlikte, ortak sorunlarda ortak mücadele etmek olduğunu ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Borç, bankalar için aranıyor

SONRAKİ HABER

Eski tadı yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...