13 Mart 2001 22:00

Borç, bankalar için aranıyor

Türkiye'nin bağımlılığını daha da artıracak olan yeni "dış borçlar", hortumlanan fondaki bankalar ve büyük patronlara kaynak aktarımı için kullanılan kamu bankalarına gidecek. Yılmaz, bankalar için 30 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Paylaş
Borç, bankalar için aranıyor
Enflasyonun azdırılması, zamlar ve yıllardır düzlüğe çıkacağız yalanıyla dayatılan "fedakârlıklarla" elde edilen kaynaklar yine bankalara gidecek. ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın, kamu bankalarının "görev zararının" karşılanması ve Tasarruf Muvduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalar için 30 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç bulunduğunu söylediği bildirildi. Yılmaz'ın yeni programın temel ayağının bankaların açıklarının kapatılması olduğunu söylemesi de "ulusal program" yalanıyla halkta yaratılan beklentinin kofluğunu ortaya koydu.
Alınan bilgiye göre Yılmaz, partisinin basına kapalı olarak yapılan TBMM Grup Toplantısı'nda, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası'nın görev zararlarının karşılanması için 20 milyar dolarlık bir kaynak gerektiğini söyledi. Yılmaz'ın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalar için de 10 milyar dolarlık bir kaynak gerektiğini ifade ederek, IMF ile yapılan stand-by anlaşmalarıyla gelecek kaynağın ise 5-6 milyar dolar civarında olduğunu kaydettiği öğrenildi.
Genel çerçeve yarın açıklanacak
Toplantıdan sonra basına bilgi veren Grup Başkanvekili İbrahim Yaşar Dedelek, Yılmaz'ın konuşmalarını aktardı. Mesut Yılmaz'ın, bankalarda yapısal düzenlemeleri içeren yeni ekonomik programın genel çerçevesinin perşembe, ayrıntılarının ise pazartesi günü kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. Kamu bankalarının açıklarının diğer bankaları da etkilediğini söyleyen Yılmaz, "Kamu bankalarının açıklarının kapatılması çok önemlidir ve yeni programın en önemli ayağını oluşturuyor" diye konuştu. Yılmaz, yeni programın hazırlanmasında bürokratlar ve Devlet Bakanı Kemal Derviş'in özenli bir çalışma yürüttüğünü belirterek, "Bu programda, kamu bankalarının açıklarının kapatılması üzerinde durulmuştur. Bankalarla ilgili yeni yapısal düzenlemeler getirilecek" dedi.
Milletvekillerinden destek istedi
Milletvekillerinden yeni ekonomik programa destek vermelerini isteyen Yılmaz'ın, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası'nın birleştirilmesi olasılığının da tartışıldığını anlattığı bildirildi. ANAP Lideri Yılmaz'ın, yeni programda ek vergiler getirmeyeceklerini de söylediği de kaydedildi. Yılmaz'ın, kamu işçilerinin geçen yıl enflasyonun üzerinde bir artış aldıklarını iddia ederek, bu yıl kamu işçilerinden refah payı almamalarını isteyeceklerini bildirdiğı ifade edildi.
Bu arada Yılmaz, milletvekillerinin isteği üzerine gelecek hafta kapalı bir grup taplantısında ekonomik programın ele alınacağını belirttti.
ÖNCEKİ HABER

Şarkı gibi türküler

SONRAKİ HABER

Kriz programına karşı eylem programı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...