13 Mart 2001 22:00

Programa kaynak enflasyon vergisi

Yeni ekonomik programla birlikte vergi gelirleri hedefinde de, yaklaşık 3 katrilyon liralık bir artış öngörülüyor. Diğer yandan vergi borcunu ödemeyenlere uygulanan cezalar da zamlanıyor.

Paylaş
Programa kaynak enflasyon vergisi
Yeni ekonomik programla birlikte vergi gelirleri hedefinde de, yaklaşık 3 katrilyon liralık bir artış öngörülüyor. Diğer yandan vergi borcunu ödemeyenlere uygulanan cezalar da zamlanıyor. 2001 bütçesinde 31.7 katrilyon lira olması öngörülen vergi gelirlerinin, enflasyondaki artışa paralel 34.5 katrilyon lira seviyesine çıkacağı hesaplanıyor. Bu artışın büyük bölümü, akaryakıt zamları, ATV (Akaryakıt Tüketim Vergisi) ve diğer mallara yapılan zamlardan dolayı artacak olan KDV'den kaynaklanacak.
Bu da enflasyonu artırmanın halktan yeni bir tür vergi toplanması anlamına geliyor.
Hazırlık çalışmaları sürdürülen programda yer alan temel ekonomik göstergelere paralel, bütçedeki vergi rakamlarında da değişikliğe gidiliyor. Bu çerçevede Maliye Bakanlığı ve Hazine'de yapılan değerlendirmelerde, enflasyon hedefinin yükseltilmesi ve akaryakıta da enflasyon kadar zam yapılmasıyla bazı vergi kalemlerinden beklenen geliri artıracağını ortaya koydu. Ancak yaşanan ekonomik krizin etkilediği sektörlerin de bazı kalemlerden istenen vergi gelirinin elde edilmesini olumsuz etkileyeceği üzerinde duruldu.
Artışta zam etkisi
Yapılan değerlendirmelere göre, akaryakıt ürünlerine enflasyon kadar zam kararı ile akaryakıt tüketim vergisi gelirlerinde önemli bir artış kaydedilecek. Geçen yıl 3 katrilyon 268.7 trilyon lira gelir elde edilen, 2001 bütçesinde ise 4 katrilyon 107 trilyon lira beklenen akaryakıt tüketim vergisinde, sadece geçen yıla göre yüzde 45 artış sağlansa yıllık vergi 4.7 katrilyon lirayı aşacak.
Aynı şekilde diğer mal ve hizmet fiyatlarının yükselmesi sonucu dahilde alınan katma değer vergisinde de, bütçede öngörülen rakamın üzerine çıkılacak. Geçen yıl 4 katrilyon 487.8 trilyon lira gelir sağlanan KDV'de, 2001 hedefi 6 katrilyon 418 trilyon lira olarak belirlenmişti.
Banka vergileri düşecek
Değerlendirmelerde dolaysız vergilerdeki bu artışa karşılık, özellikle bankacılık sektörünün içine düştüğü kriz nedeniyle kurumlar vergisi hasılatının bir miktar düşeceği, gelir vergisinde ise hayat standardı nedeniyle çok fazla bir sapma olmayacağı belirtildi.
Bu şekilde 2001 yılı bütçesinde 31 katrilyon 777 trilyon lira olarak yeralan vergi gelirleri hedefinin de değişeceği ortaya çıktı. Tespitlere göre, enflasyon hedefi ve diğer gelişmelere paralel 2001 yılı vergi gelirleri 34.5 katrilyon lira dolayında gerçekleşecek.
Vergi cezalarına zam
Bu arada ekonomik programla birlikte vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere uygulanan cezalar da artacak. Halen vergi ve diğer kamu alacaklarını ödemeyenlere uygulanan yüzde 5'lik gecikme zammı, yeni düzenlemeler ile yüzde 10'a çıkacak. Yüzde 3'lük tecil faizi de, yüzde 8 olacak.
ÖNCEKİ HABER

Yine 'diyet' mektubu

SONRAKİ HABER

SBF'de bunalımdan çıkış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...