13 Mart 2001 22:00

Makedonya ordusu harekete geçti

Sırbistan ve Makendonya sınırında faaliyet gösteren Kosovalı Arnavut militanlar, Makedon ordusunu da savaşın içine çekti.

Paylaş
Makedonya ordusu harekete geçti
Makedonya ordusu, güneydeki Kosova'dan sızan milliyetçi Arnavut milislere karşı büyük bir saldırı başlattı. Önceki gün başlayan operasyonda, özel ordu ve polis birlikleri, başkentin kuzeydoğusunda tespit edilen bir bölgeye girdiler. Kosova Ulusal Kurtuluş Ordusu (KUKO) adlı örgüt, bu bölgede beş köyü işgal etmişti.
Saldırının, Batı devletleri tarafından Makedon hükümetine onay verilmesinden sonra gerçekleştiği sanılıyor. Ancak ordunun operasyonları, nüfusu çoğunlukla Arnavut olan bu bölgedeki krizi daha da derinleştirecek.
Çatışmalar sürerken, gözlemciler, Arnavut milislerin de istediğinin, bölge halkını orduyla karşı karşıya getirecek böylesi bir saldırı olduğuna dikkat çekiyorlar.
Üsküp'teki yetkililer, operasyona katılan birliklerin hedefinin Kosova sınırına kadar ilerleyerek, burada Kosova "Barış" Gücü (KFOR) askerleriyle birleşmek olduğunu belirttiler. Böylece Arnavut milisler, iki taraftan sıkıştırılacak. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Georgi Trendafilov, birliklerin, Tanusevci köyündeki KFOR birlikleriyle buluştuğunu kaydetti. Tanusevci, iki hafta boyunca Arnavut milislerin elinde kaldıktan sonra, ABD askerlerinin denetimine geçmişti.
Etnik bölünme talebi
Makedon ordusunu çatışmalara çekmeyi başaran Arnavut gerillalar, hedeflerinin "etnik temelde yeni bir bölünme" olduğunu ilan ettiler. Kosova'daki bir KUKO komutanı, Batı'ya "kendilerine destek verme ya da sonuçlara katlanma" çağrısında bulundu. Adı verilmeyen bu komutan, "Uluslararası toplum Balkanlar'da yeni bir savaş istiyorsa, biz buna hazırız" diye konuştu. Fakti gazetesine demeç veren Arnavut komutan, Makedonya'nın "toprak bütünlüğünden yana olduklarını", ancak Arnavut azınlığın özerk bir federasyona kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Üsküp'te tehlikeli gelişme
Bu arada, başkent Üsküp'te, milliyetçi KUKO örgütüne destek veren siyasi bir yapılanma ortaya çıktı. Yeni kurulan Ulusal Demokratik Parti, bir "Arnavut-Makedon Federasyonu"nu desteklediğini ilan etti.
Makedonya'nın bölünmesi olasılığını güçlendiren bu gelişmenin, ülkedeki ılımlı Arnavut partisi DPA'yı da olumsuz etkileyeceği dile getiriliyor. Koalisyonun ortağı olan DPA, milliyetçi saldırıları kınamış ve orduya tam destek vermişti.
Sırbistan sınırında ateşkes
Kosova'nın bir diğer sınırı olan Sırbistan'da ise yeni bir "ateşkes" dönemine gerildi. Güney Sırbistan'daki bazı köyleri işgal altında tutan Arnavut gerillalar, önceki gün Sırplar ile ateşkes imzalamayı kabul ettiler. Komutan Şefret Milu, önceki geceden itibaren 20 günlük ateşkes ilan etti. NATO ise, Yugoslav birliklerinin, sınırdaki tampon bölgeye girmesine izin verdi. Ateşkese "arabulucu" olan NATO özel temsilcisi Pieter Feith, Presevo Vadisi'ndeki gerilimin sona erdirilmesi için önemli bir adım atıldığını söyledi.
Presevo Vadisi, Haziran 1999'da, NATO'nun Yugoslavya bombardımanından sonra oluşturulan beş kilometrelik tampon bölgenin Sırbistan tarafında bulunuyor. "Presevo, Medvedya ve Buyanovaç Kurtuluş Ordusu" adlı Arnavut milliyetçi grup, bu bölgede bugüne dek 34 kişiyi öldürdü. Sırp ordusunun tampon bölgeye girişi ise, şimdiye dek yasaktı. Burada devriye gezmesine izin verilen hafif silahlı Sırp polisleri, sık sık ağır silahlı Arnavut milislerin saldırısına uğruyorlardı. Ateşkesin ardından, Yugoslavya 2. Ordusu'na bağlı 7. Tabur'un tampon bölgeye sevkedilmesi bekleniyor. Ancak gözlemciler, Sırp birliklerinin sevkedilecekleri noktalarda üç taraftan Arnavut ateşine açık olduklarını, bunun da gelecekte daha büyük çatışmalara neden olacağını ifade ediyorlar. ABD, bölgeye NATO birliklerinin konuşlandırılmasına yönelik İngiliz önerisini reddetmiş ve "Sırp çözümü"nü ileri sürmüştü.
ÖNCEKİ HABER

'Tırnağımızla yaptık, yıktırmayız'

SONRAKİ HABER

Yine 'diyet' mektubu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...