12 Mart 2001 22:00

İşkenceciye tahliye, müdahillere gözaltı

Limter-İş Sendikası Eğitim Uzmanı Süleyman Yeter'in gözaltında işkenceyle öldürülmesinin 2. yıldönümünde iki tutuklu sanıktan biri olan E.E. tahliye edildi.

Paylaş
İşkenceciye tahliye, müdahillere gözaltı
Limter-İş Sendikası Eğitim Uzmanı Süleyman Yeter'in gözaltında işkenceyle öldürülmesinin 2. yıldönümüne rastlayan davasının dünkü duruşmasında iki tutuklu sanıktan biri olan E.E. tahliye edildi.
Tahliye kararını protesto etmek isteyen ve işkencenin insanlık suçu olduğunu söyleyen 60 kişi ise duruşma sonrasında çevik kuvvet polisleri tarafından yaka paça gözaltına alındı.
Limter-İş Sendikası Eğitim Uzmanı Süleyman Yeter'in ölümüne sebebiyet vermek suçundan üç tutuklu polisin yargılandığı davanın, Yeter'in ölümünün ikinci yıldönümüne rastlayan dünkü duruşmasında, tutuklu iki sanık polisten biri tahliye edildi. İstanbul Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesinde Süleyman Yeter Cinayeti Davasını İzleme Komisyonu Süleyman Yeter'in ölümünün 2. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Süleyman Yeter'in eşi Ayşe Yumli Yeter'in eşinin fotoğrafını taşıyarak katıldığı açıklamayı, İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin yaptı.
'Dün Fadime Ana, bugün ben'
Davanın geldiği aşamayı aktaran ve devletin kendi memurunu 2 yıldır bulamamasını eleştiren Keskin, "Süleyman Yeter'e işkence yapanlar hala cezalandırılmadı ama, işkence bir 'sorgu yöntemi' olarak kullanılmaya devam ediyor" dedi. Keskin'in ardından İHD Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir ve Ayşe Yumli Yeter de birer açıklama yaptılar. Baydemir, işkenceciler cezalandırılana kadar davayı takip edeceklerini söyledi. Ayşe Yumli Yeter ise "Dün Fadime Göktepe'ydi, bugün benim. İşkenceler bitene kadar analar, eşler sokaklara çıkmaya devam edecek" dedi. Yeter, Süleyman Yeter'i öldürenlerin emekçilerin mücadelesiyle cezalandırılacağını da söyleyerek, davayı sonuna kadar takip edeceklerini belirtti.
A.O. yine bulunamadı!
Açıklamanın ardından katılımcılar duruşmanın görüleceği İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gittiler. Duruşma saat 14.30'da başladı. Duruşma salonunun darlığı nedeniyle duruşmaya birçok gazeteci katılamadı, katılabilenlerin de çekim yapmalarına izin verilmedi. TMŞ'de görevli Komiser Yardımcısı A.O., polisler M.Y. ve E.E.'nin TCK'nın 452/1 ve 243'üncü maddeleri gereğince "Efrada kötü muamele sonucu ölüme sebebiyet" ve "Kötü muamele yapma" suçlarından yargılandığı davanın dünkü duruşması oldukça kısa sürdü. Kırmızı bültenle aranan fakat bir türlü bulunamayan TMŞ'de görevli Komiser Yardımcısı A.O. dünkü duruşmada da bulunamamıştı. Davaya sadece M.Y. ve aftan yararlanmak için başvuruda bulunan E.E. katıldı.
E.E. tahliye edildi
Duruşmada, sanık avukatı İlhami Yelekçi, müvekkillerinin daha fazla tutuklu kalmalarının mağduriyetlerine neden olacağı savundu ve tahliye talebinde bulundu. E.E. de, Yeter'in ölümünden önce kendisinin istirahate ayrıldığını ve olayla ilişkisinin bulunmadığını, tutukluluğunun eşi ve çocuklarını mağdur ettiğini iddia etti. M.Y. ise, mağdur olduğunu öne sürdü ve tahliyesini istedi. Cumhuriyet Savcısı'nın görüşü sorulduğunda E.E.'nin tahliyesine, diğer sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istediği duruşmanın sonunda, E.E. tahliye edildi, M.Y.'nin de tutukluluk halinin devamına karar verildi.
60 kişi gözaltında
Duruşma sonrasında sanık polisler, duruşma salonu önünde barikat kuran çevik kuvvet polisleri tarafından adeta kaçırılarak adliyeden çıkartıldılar. Davayı izleme gelenler ise E.E.'nin tahliye edilmesini protesto ettiler. Dava takipçileri, "Katil devlet hesap verecek", "Süleyman Yeter ölümsüzdür", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarını atarak adliye önüne geldiler, burada bir basın açıklaması yapmak istediler. Fakat adliye önünü ablukaya alan polis, açıklama yapılmasına izin vermedi. Çevik kuvvet polisleri gazetecileri 'koruma' bahanesiyle ablukaya aldı ve sonra da 60 kişiyi yaka paça gözaltına aldı. Gözaltına alınan 60 kişinin iki çevik kuvvet otobüsüne bindirilerek İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürülmesinden sonra, İHD Genel Başkan Yardımcısı Kiraz Biçici bir açıklama yapmak istedi. "İşkenceciler tahliye edilirken, işkencecilerin yargılanmasını isteyenler gözaltına alınıyor" diyen Biçici'nin açıklamasını bitirmesi yine polis tarafından engellendi.
Süleyman Yeter'i öldürmekten yargılanan polislerden ikisi, davanın önceki duruşmalarında Süleyman Yeter'le aynı nezarethanede kalan Erol Elmas tarafından teşhis edilmişti. Polis E.E.'in beraatiyle davanın tek tutuklu sanığı kaldı, sanık polis A.O. ise bulunamıyor.
ÖNCEKİ HABER

Kayıp liseli ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Tüm-Yargı-Sen'i susturma davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...