12 Mart 2001 22:00

Hazine arazileri mezata çıkıyor

Kemal Derviş tarafından hazırlanan 'yeni' istikrar programına kaynak yaratmak için Hazine arazilerini haraç mezat satmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Hazine arazileri mezata çıkıyor
Hükümet Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından hazırlanan 'yeni' istikrar programına kaynak yaratmak için Hazine arazilerini haraç mezat satmaya hazırlanıyor. Önceki istikrar programından 'farklı' olarak özelleştirmeleri artıran ve hızlandıran yeni program ile Hazine arazilerinin yanısıra özelleştirilmeleri için ihale açılan Türk Telekom'un yüzde 33.5'i değil yüzde 51'inin özelleştirilmesi öngörülüyor. Enflasyon hedefini yüzde 12'den yüzde 40-50 arasına çekmesi beklenen yeni program uyarınca kamu bankalarının daha hızlı özelleştirilmesi de gündeme getiriliyor. Daha önce 4.5 yıl içinde özelleştirileceği açıklanan Ziraat Bankası ile 3 yıl içinde özelleştirilecek olan Emlak Bankası ve Halk Bankası'nın özelleştirilmeleri daha erken bir tarihte tamamlanacak.
Satışı için yasal düzenleme hazırlığı
Yeni program için kaynak arayışını sürdüren Maliye Bakanlığı, hazine arazilerini satmak için harekete geçti. Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Devlet İhale Kanun Taslağına son şeklini vermesinin ardından sıra Devlet Mallarının Satışı ve Yönetimine İlişkin Düzenleme'ye geldi.
Edinilen bilgiye göre, Devlet İhale Kanunu'nun yenilenmesinin ardından bu defa kamu mallarının satışı ve yönetimine ilişkin bir düzenlemeye gidilecek. Daha çok Yetki Kanunu'nu andıracak bu düzenlemede, hazine arazilerinin ve diğer kamu mallarının ne şekilde satılacağı ve yönetileceği ana hatlarıyla ortaya konulacak. Daha sonra buna yönelik Yönetmelikler çıkartılacak.
Bakandan 'Hızlandırın' talimatı
Bu arada Maliye Bakanı Sümer Oral da, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden hazine arazilerinin ve atıl durumdaki kamu mallarının satışına hız verilmesi talimatını verdi. Oral, AA'ya yaptığı açıklamada da, devletin özellikle büyük kentlerde yüksek değere sahip çok sayıda arazisi bulunduğunu, bunların hızla likit hale getirilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Belediyelerle de işbirliği yaparak gerekirse imar değişikliğine gidileceğini ve bu şekilde satılacağını anlatan Maliye Bakanı, bu amaçla yeni bir ekip oluşturulduğunu da ifade etti. Maliye Bakanı, "Bizim amacımız, atıl durumdaki bu yerleri değerlendirmek ve bunları paraya çevirerek, Hazine'ye yeni kaynaklar yaratmaktır. Bu tür yerleri çeşitli yöntemlerle satma planımız var. Gayrımenkul yatırım ortaklıkları da bunlardan bir tanesi" dedi.
Maliye Bakanı Oral, Hazine arazi satışlarına hız verilmesi için bir de iç tebliğ yayımladı. Bu tebliğde, kentlerde Bakanlık'tan izin alınmadan yapılacak satışlara ilişkin limitlerde artışa gidildi. Söz konusu düzenleme ile merkezden izin almadan yapılacak satışlardaki 30 milyar liralık limit, Ankara, İstanbul ve İzmir'de 120 milyar liraya çıkarıldı. Büyükşehir Belediyesi olan iller ile Aydın, Balıkesir, Manisa, Muğla ve Sakarya'da bu miktar 90 milyar lira, diğer iller için de 60 milyar lira olarak belirlendi.
Büyük dilim İstanbul'da
Milli Emlak Genel Müdürlüğü de, Bakan Oral'ın talimatları çerçevesinde hazine arazilerinin satışı için yoğun bir çalışma içine girdi. Bu çerçevede, Hazine arazilerinin yoğun olduğu 20 ilin Emlak Daire Başkanı ile Emlak Müdürleri, 22-23 Mart tarihlerinde Antalya'da bir toplantıya çağırıldı. Bu toplantıda, hazine arazilerinin satışında ne tür tıkanıklıklar yaşandığı, satışlara hız verilmesi için neler yapılması gerektiği üzerinde durulacak.
Envanter çalışması sürüyor
Milli Emlak Genel Müdürlüğü, büyük illerden başlayarak elden çıkarılabilecek Hazine taşınmazları için de bir envanter çalışması yürütüyor. Bu çalışmada sadece İstanbul'da Hazine'ye ait bin parça taşınmazın bulunduğu belirlendi. Ancak bunların bir bölümünün su havzalarında yeraldığı, bazılarında ihtilaf bulunduğu, bazılarının da imar değişiklikleri ile çok yüksek rant yaratacağı ortaya kondu.Halen İstanbul-Kartal'da bulunan işgal altındaki 670 dönümlük alan da bu kapsamda öncelikle elden çıkarılacak alan olarak belirlendi.
Ticaret merkezi ve toplu konuta dönük değerlendirilebilecek bu alandan 300 trilyon lira dolayında bir kaynak sağlanabileceği bildirildi. Bağdat Caddesi üzerindeki Tarım İl Müdürlüğü ile Etiler-Akmerkez karşısında Perşembe Pazarı kurulan araziden de en az 100 trilyon lira gelir sağlanacağı vurgulandı.
Ankara'da Köy Hizmetleri arkasındaki büyük araziler ile Karayollarının Eskişehir yolu üzerindeki Dozer Eğitim Parkı da aynı şekilde öncelikli değerlendirilecek alanlar olarak tespit edildi. Ankara ve İstanbul'un yanısıra İzmir, Bursa, Antalya gibi büyük merkezlerde kullanılmayan kamu binaları ile rantı yüksek diğer Hazine arazilerinin tespit çalışmaları ise devam ediyor.
ÖNCEKİ HABER

ABD Balkanlar'da

SONRAKİ HABER

Kayıp liseli ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...