11 Mart 2001 22:00

Ödenek yokluğu organsız bırakıyor

TÜBİTAK uzmanları, hayvan klonlama yoluyla insana nakil için gerekli organları üretecek teknolojiye sahip olduklarını söylüyor.

Paylaş
Ödenek yokluğu organsız bırakıyor
TÜBİTAK'ın, hayvan klonlayarak insana nakil için gerekli organları elde edebilecek teknolojiye sahip olmasına karşın, maddi yetersizlik nedeniyle bu konuda uygulamaya geçemediği öğrenildi.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü Transgen ve Deney Laboratuvarı Uzmanı Dr. Haydar Bağış, dünyada artık hayvanlara ait bazı organların insanlara transfer edilebildiğini (xenotransplantasyon) hatırlattı. Bu alanda en fazla göze çarpan hayvanın domuz olduğunu söyleyen Dr. Bağış, organ boyutları insanlardaki boyutlara çok yakın ve çalışma mekanizmaları da insanınkine benzer olan domuzdan alınan kalp kapakçıklarının, uzun zamandır insanlara nakledilebildiğini belirtti.
İnsan bağışıklık sisteminin reddinden dolayı bu konudaki ilk denemelerin başarısızlıkla sonuçlandığını, bunun üzerine kullanılacak hayvan organının mümkün olan en fazla ölçüde insana benzetilmesi için transgenik domuz üretildiğini anlatan Dr. Bağış, "Araştırmacıların ortaya koyduğu gerçek, transgenik teknolojinin böbrek, kalp ve karaciğer tranplantasyonlarında kullanılabileceğidir" dedi.
Fabrika gibi üretim!
Binlerce insanın organ beklediği Türkiye'de de böyle bir alternatifin oluşturulmasının çok avantajlı olacağını vurgulayan Dr. Bağış, "Örneğin bu yıl sadece 1103 hasta, ihtiyacı olan insan organlarını alabilecektir. Oysa geride bekleyen daha binlerce insan var ve hayvanlara ait organların nakliyle fazla beklemeden sağlıklı bir yaşama kavuşabilirler" dedi. Dr. Bağış, merkezde 1993 yılından bu yana kendi gen yapısında herhangi yabancı bir geni taşıyan (transgenik) fareler üreterek bu konu üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, kalıtsal hastalıkların teşhis ve tedavisi için bu hayvanları "örnekleme" yaparak kullandıklarını kaydetti. Bu hayvanların tıbbi öneme sahip bazı proteinlerin elde edilmesinde de büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Dr. Bağış, "Özellikle transgenik çiftlik hayvanları birer bacasız ilaç fabrikası olarak kullanılabilir. Elde edilen bu hayvanlar klonlamayla sayısız oranda çoğaltılabilirler" diye konuştu. Kendilerinin hem transgenik büyükbaş hayvanlar üreterek insana organ nakli gerçekleştirecek, hem de tıbbi öneme sahip proteinlerin elde edilmesini sağlayacak teknolojiye sahip olduklarını belirten Dr. Haydar Bağış, "Tek isteğimiz gerekli kaynak aktarımı" dedi.
Teknoloji var, ama...
Kaynak sıkıntısı bulunan bir yerde "mükemmelliğin" mümkün olamayacağına işaret eden Dr. Bağış, şunları söyledi: "Bilime yatırım az, biyoteknolojiye yatırım sıfır. Devletin göz nuru olması gereken bir yer burası. Milyonlarca insan organ yetersizliğinden hayatını kaybediyorsa, bir hayvandan alınan organla niye yaşatılmasın? Dışarıda imam aramaya gerek yok. Türkiye'de gen teknolojisi ile ilgili bilgi birikimine sahip insanlar dışarıdakilerden geride değil. Hiç kimse kapımızı çalmadı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Emekçi 'dur' diyecek

SONRAKİ HABER

ABD Balkanlar'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...