10 Mart 2001 22:00

'Yaşamı hücreleştirmek istiyorlar'

Her hafta cumartesi günleri Konak Sümerbank önünde, İzmir Hücre Karşıtı Platformu tarafından F tipi cezaevi uygulamalarına karşı yapılan oturma eylemi ve basın açıklaması, bu hafta saat 13.30'da gerçekleştirildi.

Paylaş
'Yaşamı hücreleştirmek istiyorlar'
Her hafta cumartesi günleri Konak Sümerbank önünde, İzmir Hücre Karşıtı Platformu tarafından F tipi cezaevi uygulamalarına karşı yapılan oturma eylemi ve basın açıklaması, bu hafta saat 13.30'da gerçekleştirildi.
"F tipi cezaevi geleceğimize saldırıdır" pankartının açıldığı eylemde, "F tipi Nazi kampları kapatılsın", "Zorla besleme işkencedir", "F tipleri Nazi kampları" yazan dövizler taşındı. 15 dakikalık oturma eyleminden sonra hazırlanan açıklamayı okuyan İHD İzmir Şube Sekreteri Mihriban Dilşen, ölüm oruçlarının 143. günde olduğunu ve durumu ağırlaşan tutuklulara zorla tıbbi müdahele yapıldığını hatırlatarak, bu müdaheleler sonucu Malatya Cezaevi'ndeki Eylem Yeşilbaş adlı hükümlünün kısmi felç olduğunu, daha önce zorla tıbbi müdaheleye maruz kalan Semra Askeri'nin ise son 15 yılını hatırlamadığını aktardı. F tipine sevklerin henüz yapılmadığı diğer cezaevlerinde, "15 Şubat Genelgesi" ile F tipi cezaevi uygulamalarının dayatıldığını belirten Karakaya, "Yaşamın tüm alanlarının hücreleştirilmeye çalışıldığı günümüzde operasyonun yalnız cezaevleri ile sınırlı kalacağını düşünmek büyük bir aymazlık olacaktır. Kendi toplumsal, sosyal ve siyasal haklarını ve yaşam alanlarını korumak isteyen tek tek isteyen insanlarımız da dahil olmak üzere tüm toplumsal muhalefeti danışma içinde hareket etmeye çağırıyoruz" dedi. Eylem boyunca " İçerde dışarda hücreleri parçala", "İnsanlık onuru hücreleri yıkacak", "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.
'Tutuklularla görüşülsün'
İstanbul'da ise Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Birliği (TUYAB)'nin F tipi cezaevlerini protesto etmek ve 143. gününe giren ölüm orucuna destek vermek amacıyla basın açıklaması yapma girişimi polis tarafından engellendi. Galtasaray Lisesi önünde dün toplanan TUYAB'lılar, basına dağıttıkları açıklama metninde, F tipi cezaevlerindeki tutukluların hiçbir insani ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirttiler. Ziyaret esnasında yakınlarının can güvenliklerinin olmadığını ve falakaya maruz kaldıklarını ilettiklerini kaydeden tutuklu yakınları, devletin görmezlikten gelme tavrından biran önce vazgeçmesi gerektiğini ifade ettiler. Tutuklu yakınları, tutuklularla görüşmelerin tekrardan başlatılmasını talep ettiler. Basın metninin dağıtılmasının ardından İstiklal Caddesi'nde yürüyen tutuklu yakınları, "İşkenceyi durdurmak için buradayız", "Devrimci demokrat insanlar hücrelerde ölüyorlar" dediler.
Yürüyüşü görüntülemek isteyen basın mensuplarının çalışmalarını engellemek isteyen polis bir gazeteciyi de gözaltına almakla tehdit etti. Öte yandan TUYAB tarafından yapılan başka bir yazılı açıklamada Gebze Cezaevi'nde bir tünelin bulunduğu iddiasıyla provakasyon ortamının yaratıldığı kaydedildi. "Yeni bir 19 Aralık mı tezgahlanıyor?" denilen açıklamada, gardiyan baskısının da sürekli arttığı belirtildi.
Kadınlardan açık mektup
Bu arada kadın örgütleri de dün Galatasaray Postanesi önünde toplanarak Adalet Bakanlığı'na F tipi cezaevlerinde süren ölüm oruçlarından duydukları endişeyi içeren açık mektuplar gönderdiler.
"Bu ürpertici sessizliğe katlamanıyoruz" diyen kadın örgütleri, Bakırköy Kadın Tutukevi'ndeki kadınların bir bölümünün Gebze'ye sevk edilmesi nedeniyle mektuplarını Gebze'de bulunan kadın tutuklulara da gönderdiklerini ifade ettiler. Kadın örgütleri adına açıklama yapan İHD Kadın Komisyonu üyesi Leman Yurtsever, "Yaşama hakkımızın bile güvende olmadığı bu ülkede sessiz kalmayacağımızı tekrar duyuruyoruz" dedi. Yurtsever, cezaevlerinin biran önce sivil denetime açılmasını talep ettiklerini söyledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İstanbul'da dernek enflasyonu
İstanbul'da, dernek ve lokal enflasyonu yaşanıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün verilerine göre, 1999 yılında 1125, 2000 yılında da 909 olmak üzere bugüne kadar toplam 20 bin 202 adet dernek, 1835 adet de lokal kuruldu.
İnsanlar arası diyaloğu geliştirmek, sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak, işbirliğine gitmek, toplu hareket ve bazen de siyasi güç elde etmek amacıyla kurulan derneklerin faaliyet alanları arasında en çok cami, okul, spor, turizm ve sağlık bulunuyor.
Sosyal amaçlı dernekler
Halen faaliyette olan veya kapanan dernekler arasında sosyal amaçlı olanlar başta geliyor. Sayıları 14 bin 21'e ulaşan bu tür dernekleri, cami dernekleri izliyor. Cami derneklerinin sayısı ise 1434. Kuran kursu derneklerinin sayısı 594 iken, 1428 spor, 1296 ilköğretim, 396 lise yardımlaşma, 306 hastane, 284 Lions-Leo-Mason, 152 turizm ve folklor, 128 avcılık atıcılık, 110 soydaş, 50 özürlü ve 3 yükseköğrenim yardımlaşma derneği hizmet veriyor. Lokallerin de yoğun bir şekilde kurulduğu kentte, 174'ü Gaziosmanpaşa, 144'ü Kartal, 119'u Beyoğlu, 115'i Kadıköy, 100'ü Kağıthane, 97'si Beykoz, 94'ü Küçükçekmece, 89'u Şişli, 84'ü Fatih ve 58'i de Bayrampaşa'da olmak üzere diğer ilçelerdekilerle birlikte toplam 1835 lokal halen faaliyetini sürdürüyor.
Polis baskısı
Faaliyetlerine izin verilen dernekler üzerinde, polisin 2000 yılında yaptığı baskınlar sırasında, 675'i hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulurken, yine aynı yıl, yasa ve amaç dışı faaliyet gösterdikleri savıyla 1142 derneğin çalışmasına son verildi. Kapatılan derneklerin büyük bir kısmının siyasi nedenlerle faliyetlerine son verildiği vurgulanırken, bugüne kadar faaliyetlerine bu şekilde son verilen toplam dernek sayısının da 12 bin 508'e ulaştığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Derviş Meclis'te yemin edecek

SONRAKİ HABER

Yangtze kültürü ve Çin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa