09 Mart 2001 22:00

"Bankalar tefeci gibi çalışıyor"

Esnaflar, Esnaf Kefalet Kooperatifi'nden kullandıkları kredilerin faizinin yüzde 250'ye çıkartılmasına tepki gösteriyor.

Paylaş
"Bankalar tefeci gibi çalışıyor"
Ali Baş
Ekonomik kirizin ardından pekçoğu kepenk kapatmak zorunda kalan esnaflar, Esnaf Kefalet Kooperatifi'nden kefalet ile kullandıkları kısa vadeli ve işletme kredileri faizlerinin yüzde 250, gecikme faizinin ise yüzde 500'e çıkartılmasına tepki gösteriyorlar. Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Er, bankaların tefeci gibi işlem yaptığını vurguladı. Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Teke yaşanan krizin halkı ve esnafı etkilediğini, krizden büyük sermaye sahiplerinin etkilenmediğini söyledi.
Esnaf Bankası kan emiyor
Esnafların Esnaf Kefalet Kooperatifi'nden kefalet ile kullandıkları kısa vadeli ve işletme kredileri faizlerinin yüzde 250, gecikme faizinin ise yüzde 500'e çıkartılmasına Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Er sert tepki gösterdi.
Esnafların kredi çektikleri bankanın artık kan emici duruma geldiğini vurgulayan Suat Er, 19 Şubat 2001 tarihi ile 27 Şubat 2001 tarihleri arasında tahsil edilen kredilerden fark faizi talep edilmeyeceğini belirtti. Er, "Esnafa destek olması için kurulan banka bugün esnafın kanını emen kurum halini aldı. Böyle bir uygulamanın yanlış olduğunun en kısa zamanda anlaşılması gerekir. Küçük esnafa yapılan böyle bir zulüm hiçbir ülkede görülmemiştir. Banka tefeci gibi işlem yapmaktadır" dedi.
Er, 12 Mart 2001 tarihine kadar işletme kredilerini kapatan üyelerin faiz oranları yüzde 55 faiz oranı üzerinden tahsil edileceğine dikkat çekerek söz konusu tarihe kadar riskini kapatmayan kooperatif ortaklarına 19 Şubat 2001 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 250 faiz oranı uygulanacağını belirtti. Er, "Ortaklar böyle yüksek bir faiz ödemek zorunda kalmamalı. Merkez ve Bölge birliklerimiz bu konu üzerinde çalışmakta olup tepkilerimizi çeşitli şekillerde dile getireceğiz. Ya faizler aşağıya çekilecek ya da tepkimizi ortaya koymak için çeşitli yollara başvurulacaktır" şeklinde konuştu.
"Büyük holdingler etkilenmedi"
Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Teke ise yaşanan krizin halkı ve esnafı etkilediğini, büyük sermaye sahiplerinin ise krizden etkilenmediğini söyledi. Teke, ekonominin büyük oranda büyük holdingler tarafından yönetildiğini, bu durumdan da en çok küçük esnafın zarar gördüğünü söyledi. Teke, "Bu krizden sonra küçük esnafın devlete güveni kalmadı. Hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre yaşanan bu dalgalanma bayramdan sonra durulacakmış. Ancak bizlerin öğrendiğine göre esnafların talep ettiği kredi faizi %250'yi aşmış durumda, tüm bu veriler gösteriyor ki bu kriz en çok küçük esnafı etkilemiştir"dedi.
Mehmet Teke, şehir merkezindeki süper marketlerin küçük esnaf üzerindeki olumsuz etkisini vurgulayarak "Hazırlanan yasa tasarısıyla şehir merkezindeki süper ve hipermarketlerin şehir dışına taşınacağı söyleniyor. Bu, küçük esnafı rahatlatacaktır. Şöyle ki süpermarketleri çalıştıranlar Koçlar, Sabancılar. Dolayısıyla piyasada onlar ne derse o oluyor. Küçük esnaf perişan oluyor. Bence bu yasa tasarısı yeni market oluşumları için söz konusu olabilecek. Şu anda şehir merkezlerinde faaliyet yürüten süper ve hipermarketlerin şehir dışına taşınacağına ihtimal vermiyorum" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

'Dışarda bayram'

SONRAKİ HABER

Patronlar krizden yağ çıkarma peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...