09 Mart 2001 22:00

Sınır yeniden kapandı

Makedonya'nın Kosova sınırında Arnavut gerillaların saldırıları şiddetleniyor. Bir Makedon polisi daha öldürüldü. Makedonya hükümeti, bir süre önce açtığı sınırı bir kez daha kapatmak zorunda kaldı.

Paylaş
Sınır yeniden kapandı
Makedonya'nın hafta içinde kapattığı ve sonra tekrar açtığı Kosova sınırı, dün yeniden kapatıldı.
Makedonya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Stevo Pendarovski, güvenlik nedenleriyle 4 Mart'ta kapatılan ve 7 Mart'ta tekrar açılan sınırın yeniden kapanması gerektiğini söyledi.
Üsküp yönetiminin bu kararı, ülkenin kuzeyindeki gerginliğin artması ve son 48 saatte çok sayıda silahlı çatışma meydana gelmesi üzerine aldığı belirtiliyor.
Bu arada; Kosova-Makedonya sınırına yakın Brest köyünde, Arnavut milislerin Makedon polis konvoyuna önceki gece kurduğu pusuda bir polisin yaşamını yitirmesinin ardından, konvoy hedef olmaya devam ediyor. Önceki geceki son olayda, aralarında polis ve gazetecilerin de bulunduğu 30 kişiyi taşıyan 15 araçlık konvoy pusuya düşürülmüştü. Saldırıların sürdüğü öğrenildi.
Arnavut milisler, dün de, Sırbistan'ın güneyindeki Lucane köyü yakınlarında bir Sırp polisini öldürdü.
Bulgaristan'dan destek
Bulgaristan parlamentosu, Makedonya-Kosova sınır bölgesinde Arnavut militanların bir Makedon köyünü basarak üç askeri öldürmeleriyle başlayan gerginlikle ilgili tüm siyasi partilerin desteğinde ortak bir bildiri yayımladı.
Parlamentonun dünkü oturumunda oybirliğiyle kabul edilen bildiride, Bulgaristan'nın Makedonya'nın bağımsızlığını "sonuna kadar" desteklediği belirtilirken, bölgedeki gerilimin, Makedonya ile Yugoslavya arasında devam eden sınır sorununu çözümleyen protokolün imzalanmasından sonra çıktığına dikkat çekildi.
Sorun KFOR'a emanet!
Bildiride, "bazı Arnavut çevreler" tarafından Kosova'daki çözümlenmemiş sorunların başka ülkenin topraklarına taşınmak istendiği öne sürülerek, "Böylece bunalım alanı genişletilmek isteniyor. Bulgaristan parlamentosu Arnavut militanların bu yöndeki faaliyetlerini şiddetle kınamaktadır. Uluslararası alanda tanınmış sınırların dokunulmazlığının korunması gerekir" denildi.
Ancak parlamento bildirisinde, geçmişte ayrılıkçılara verdiği destek nedeniyle bugünkü durumun doğrudan sorumlusu olan Kosova Barış Gücü'nün (KFOR) "zaman kaybetmeden devreye girmesi" istendi.
ÖNCEKİ HABER

Bir doğu masalı Eminönü

SONRAKİ HABER

Yoksulluk sınırında yaşamak bile hayal!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...