08 Mart 2001 22:00

Her yerde 8 Mart

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Adana'da coşkuyla kutlandı. Adana Kadın Platformu tarafından düzenlenen miting saat 12:00'da başladı.

Paylaş
Her yerde 8 Mart
Tüm Türkiye'de 8 Mart'a yönelik çeşitli etkinlikler düzenlendi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Adana'da coşkuyla kutlandı. Adana Kadın Platformu tarafından düzenlenen miting saat 12:00'da başladı. Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan yaklaşık 4 bin kişilik kitle alkışlar ve sloganlarla Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçerek 8 Mart'ı selamladılar. Herhangi bir gerginlik yaşanmayan mitingde, polisin liseli öğrencilere isim ve okullarının adını sorması tepki topladı.
Sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşün ardından, Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanıldı. Adana Kadın Platformu adına ortak metin okundu. HADEP'in kitlesel olarak katıldığı mitinge, KESK Adana Şubeler Platformu, İHD, EMEP, ÖDP, SİP, EKB, TUYAB, ATHAYD-DER, Halkevleri, Emekli-Sen, Alınterimiz ve Odak dergileri katıldı.
Gebze'de abluka
Gebze Kadın Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda saat 13.30'da yapılmak istenen basın açıklaması, polisin baskısı sonucu yapılamadı. EMEP, ÖDP, HADEP, CHP, Eğitim-Sen ve SES şubelerini olduğu binalarının önünü ablukaya alan polis, basın açıklamasına katılmak isteyenleri engelleyerek 10 kişiyi gözaltına aldı.
Elazığ'da İHD, EMEP, ÖDP, DBP tarafından ortaklaşa programlanan 8 Mart etkinlikleri Hozat Garaj Meydanı'nda yapılan basın açıklamasıyla başladı. Daha sonra ÖDP il binasında düzenlenen panelle devam eden etkinlikler, sunulan müzik ve şiir dinletileriyle sona erdi.
Merfizon'da EMEP ve ÖDP ilçe örgütlerinin Cumhuriyet Meydanı'nda yapmak istedikleri basın açıklamasına izin verilmedi. Erzincan'da 8 Mart kutlaması düzenleyicileri tarafından 18 Mart Pazar gününe ertelendi.
Zile'de, Adliye'den Hükümet Konağı'na kadar alkışlar eşliğinde yürüyüş yapan EMEP, ÖDP, İP ve Eğitim-Sen üyeleri, burada yaptıkları basın açıklamasında, 8 Mart'ın tarihsel önemine değindiler. Çanakkale'de Eğitim-Sen binasında bir basın açıklaması düzenlendi.
Mersin'de HADEP tarafından Akdeniz belde binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasını engelleyen polis, kitleye saldırdı. Sokak aralarında da sert tutumunu sürdüren polis birçok kişiyi gözaltına aldı. EMEP il binasında, il yöneticilerinden Derman Taracı tarafından yapılan basın açıklamasında HADEP'in engellenmesi kınanırken, KESK Şubeler Platformu tarafından geniş katılımlı başka bir basın açıklaması düzenlendi. EMEP Kayseri İl Örgütü de yerel basının yoğun ilgisi eşliğinde basın açıklaması düzenleyerek, emekçi kadınları emek programı etrafında mücadeleye çağırdı.
Bursa'da EMEP, HADEP, ÖDP ve KESK tarafından oluşturulan kadın platformu 1 Mart'ta başlattığı etkinlikleri dün yapılan basın açıklamasıyla sürdürdü. Eğitim-Sen Kadın Kolu Sekreteri Sema Lekesiz tarafından yapılan açıklamada, 100 günü aşkın süredir direnişte olan Merinos işçilerini ziyaretle başlayan etkinliklerin, fabrikalarının önünde direnişlerini kararlılıkla sürdüren Akçeyiz işçilerini ziyareti ile noktalanacağını duyurdu. Emeğin Partisi Antalya İl Örgütü, Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla Ünsal Mahallesi, İmtihan pisti ve Kepezaltı mahallelerinde bildiri dağıttı. Çorum'da ise Çan saati önünde yapılan basın açıklamasında sık sık "Yaşasın 8 Mart" ve "IMF Defol, Bu Memleket Bizim" soganları atıldı.
Aydın'da gözaltı
Aydın'da, HADEP, EMEP, ÖDP ve İnsan Hakları Derneği üyeleri, Sevgi Yolu'nda toplanarak, açıklaması yapmak istedi. Ancak, polis, basın açıklamasının parti binası dışında yapılamayacağını belirterek, izin vermedi. Bunun üzerine slogan atarak yürüyüşe geçen gruba, polis müdahale etti. Bu sırada, İHD Aydın Şube Başkanı Süleyman Mutlu ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Grup daha sonra HADEP Aydın İl binasın basın açıklaması yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı basın açıklamasının ardından, kimlikleri açıklanmayan 3 kişi gözaltına alındı. İskenderun'da 24 Şubat'ta düzenlenen şenlikle başlayan etkinlikler; Boyacılar Parkı'nda yapılan basın açıklaması, söylenen türkü ve çekilen halaylarla sona erdi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


8 Mart halayı
Sennur Sezer
Nilüfer Akbal'ın sesi dalga dalga yükseliyor alanın üstünde. Bir halay havası bu. Pul işlemeli kaftanlılar, kot pantalonlularla omuz omuza bir halaya başlıyorlar. Belki de bir govent bu. Yemeni, boncuk oyalı tülbent, atkuyruğu, kısacık kesilmiş saçın perçemi, üçgen kırmızı fular bir arada savruluyor. Bir kadın dayanışması bu. Elimdeki EMEP bayrağı bile salınışını müziğe uydurdu galiba.
Uzun süredir 8 Martlar benim için yolculuk demekti. Yurtiçi, yurtdışı... İstanbul'da olmayı özlüyordum. 1980 öncesi başlarında beyaz yazmalar, ellerinde boş tencerelerle pazar yerlerinde, grev çadırlarında ekmek, eşit işe eşit ücret, özgürlük taleplerini sloganlaştıran yol kardeşlerimle olurdum. 80 sonrası talepler daha çok kadın bedeninde yoğunlaşan metalaşma ve tacize karşıydı. Ekonomik talepler unutulmuş mu, sindirilmiş miydi? Emekçi Kadınlar Günü'nün yalnızca Kadın Günü oluşu gazetelerin biçki dikiş eki verişi olayı çarpıtmanın bir başka yanı olmuştu nicedir.
Yalnızca emekten yana partiler günün anlamı üzerinde duruyordu. Elbet EMEP de.
Bu yıl 8 Mart güzel başladı benim için. TRT 2 , sabah programında 1857 'de Amerikadaki dokuma işçilerinden , 2. Enternasyonal'den söz eden ciddi bir dökümanter yayınladı. Ben yola çıktığımda kadın dernekleri temsilcileri konuşuyordu.
Keyfimi yürüyüş alanına ulaşmanın zorluğu bile kaçırmadı. Hava yürüyüşe uygun, serin. Bayan polisler ilk kez yaşıma saygılı. Belki, yolumu şaşırdığımı düşünüyorlar. "Teyze, bir bakalım mı hüviyetine.." Alan renk renk. Düzenleyiciler, erkek arkadaşlarımızı safların gerisine göndermeye çalışıyorlar. Ben ilk kez, Adnan Özyalçıner'den ayrı bir yürüşteyim. İkimizden biri evde kalmalıydı. Alanda olmak benim işim bugün. O yüzden soluğum kesilircesine haykırıyorum: "Kadın erkek el eleele" diye. Alanda gerçekten kadın erkek elele saflar var. Yalnız kadınların oluşturduğu kümeler de. EMEP, ÖDP, HADEP ilk gözüme çarpan gruplar. Sonra platformlar. Sloganlarda dünyanın bütün sorunları: Şiddet, İMF, ücretsiz sağlık, ücretsiz eğitim, tecrit, tecavüz, yoksulluk...
8 Mart kadınları emek odağında, Türkiye'nin sorunları çevresinde birleştirmiş görünüyor. Kadın yaşama hakkını arıyor, eşitçe, özgürce ...Konuşmalar başladığında gündeme elbette cezaevleri geldi, gözaltında tecavüzler. Kadın, emek saflarında politikaya atıldığında ülkelerin görünüşü değişecek...Hiç kuşkum kalmadı.
Bu 8 Mart keyfimi kimse kaçıramaz. Alışık olmadığım "teyze" seslenişi bile. Gazeteye dönmek zorunda olmasaydım, "Teyze hadi halaya" çağrısına uymaz mıydım? Bu 8 Mart halayıydı.
ÖNCEKİ HABER

8 Mart emek mücadelesinin parçası

SONRAKİ HABER

Yayınlama özgürlüğüne açık tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...